Η βιολογική καλλιέργεια ή αλλιώς βιοκαλλιέργεια φαίνεται πλέον να είναι μείζονος σημασίας για τη διατήρηση καλής υγείας και μιας καλής ποιότητας στη ζωή μας. Πόσο σημαντική είναι τελικά η βιολογική καλλιέργεια;
Το βιολογικό αγρόκτημα συνδυάζει την βιολογική κτηνοτροφία με την βιολογική γεωργία. Ανάλογα με το μέγεθός του, απαιτεί τουλάχιστον προσωπική εργασία αλλά, σε μεγάλη κλίμακα, και σημαντικό εργατικό δυναμικό. Οι εργασίες, δηλαδή, που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη συντήρησή του είναι πολλές και επίπονες αλλά και η ανταμοιβές είναι μεγάλες.
Βιοασφαλή είναι τα τρόφιμα εκείνα για την ανάπτυξη των οποίων χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ βιολογικά σκευάσματα (λιπάσματα, τροφές, μέθοδοι καταπολέμησης ασθενειών) και είναι, κατά συνέπεια, απόλυτα ασφαλή για τη δημόσια υγεία.
H βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια είναι πλέον ο συνηθέστερος τρόπος παραγωγής λαχανικών και φρούτων σε μεγάλη κλίμακα. Έχει διαμορφώσει τον τρόπο ζωής μας, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις.
Κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργεία μικρού συστήματος ακουαπονικής (ενυδρειοπονίας) στο σπίτι; Πόσος χώρος χρειάζεται και τί απαιτεί συνολικά ένα τέτοιο σύστημα;
Μέθοδοι καλλιέργειας που δε χρησιμοποιούν κανένα χημικό λίπασμα παρά μόνο βιολογική κοπριά και κανένα εντομοκτόνο, εξακολουθούν και παραμένουν έξω από τη σφαίρα των βιολογικών προϊόντων.
Ένας παραγωγικός λαχανόκηπος, όσο μικρός και αν είναι, μπορεί να στηρίξει μέρος της διατροφής μιας οικογένειας με νόστιμα και αγνά τρόφιμα (λαχανικά, αρωματικά και φρούτα).
Η λιθόσφαιρα αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του πλανήτη με τον μανδύα (ημίρρευστο στρώμα μεγάλου πάχους) και τον φλοιό (εξωτερικό περίβλημα λιθόσφαιρας).
Τί ορίζουμε ως οικολογική καλλιέργεια, ποιά η σχέση της με την παραδοσιακή και την βιολογική καλλιέργεια και πότε μία καλλιέργεια δεν είναι οικολογική;
Ο μαϊντανός είναι βότανο ανθεκτικό, που μπορεί να καλλιεργηθεί στο έδαφος, σε εξωτερικές γλάστρες ή ακόμα και σε γλαστράκια δίπλα σε παράθυρο με άπλετο φως. Μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους πιάτων για γεύση λίγο διαφορετική από την συνηθισμένη …
Ποιός είπε ότι απαιτείται τεράστιος χώρος για μια καλλιέργεια; Μπορούμε σχεδόν όλο το χρόνο να έχουμε κάποια λαχανικά, λίγα αρωματικά, ακόμα και κάποια φρούτα. Πού; Σε ζαρντινιέρες, σε γλάστρες, οπουδήποτε …
Εξερεύνησε την Ελληνική φύση και ανακάλυψε τα καλά κρυμμένα μυστικά της, την μεγάλη ποικιλία των τοπίων και τα δώρα που χαρίζει στους κατοίκους εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Το ταξίδι ενός φρούτου συμβατικής καλλιέργειας μέχρι να φτάσει στα χέρια μας. Ποιές παρεμβάσεις έχει υποστεί για να παραχθεί γρήγορα και να αντέξει το μεγάλο και πολυήμερο ταξίδι από τον τόπο παραγωγής του μέχρι …
Η καυτερή πιπεριά, εύκολη στην καλλιέργεια και ιδιαίτερα αποδοτική, μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες ακόμα και από αρχάριους καλλιεργητές. Ο καρπός της φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος για μήνες.
Η ντομάτα είναι ένα από τα πλέον εύκολα λαχανικά προς καλλιέργεια. Η σπορά βιολογικής ντομάτας ξεκινά περί τα τέλη του χειμώνα και πάντα ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε.
Υπό τον όρο βιολογική ποτοποιία τοποθετούνται οινοπνευματώδη ποτά, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας και στη συνέχεια οι διαδικασίες ζύμωσης, απόσταξης και συσκευασίας, ακολουθούν κανόνες πιστοποίησης προϊόντων.
Με τον όρο συγκαλλιέργεια εννοούμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια περισσότερων από ένα είδος στον ίδιο χώρο. Σαν σκοπό έχει την καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου αλλά και τη βιολογική προστασία των φυτών.
Ως παραδοσιακή καλλιέργεια ορίζουμε την “κλασσική” καλλιέργεια στο χώμα που χρησιμοποιεί μόνο βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης των ασθενειών και των ζιζανίων των φυτών. Η παραδοσιακή καλλιέργεια μπορεί να γίνει και σε θερμοκήπιο, που άλλωστε αποτελεί και αρχαία μέθοδο καλλιέργειας γνωστή τουλάχιστον από τους Ρωμαϊκούς χρόνους.
Η καλλιέργεια σε χώμα είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος καλλιέργειας κηπευτικών και οπωροφόρων δέντρων. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δαμάσει τη γη και να την κάνει εύφορη.
Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, με μικρά βήματα. Για να κατανοήσουμε τα προβλήματα της γεωργίας στην Ελλάδα, πρέπει να έχουμε κατά νου διάφορα γεγονότα σχετικά με τη γεωργία στην Ελλάδα γενικότερα.
Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι γνώριμη μέθοδος καλλιέργειας από τα αρχαία χρόνια, τουλάχιστον από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το θερμοκήπιο έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές στην κατασκευή του μόλις τα τελευταία χρόνια.
Η Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών είναι ένας κερδοφόρος τομέας της βιολογικής καλλιέργειας, λόγω της εκτεταμένης χρήσης των αρωματικών και της εύκολης διατήρησής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αποξηραμένη μορφή.
Η αμειψισπορά (εναλλασσόμενη αγρανάπαυση) ως πρακτική εφαρμόζεται εδώ και αιώνες. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταληφθεί στις συμβατικές καλλιέργειες. Η μονοκαλλιέργεια, όμως, έχει επιφέρει μεγάλες καταστροφές στο έδαφος, μειώνοντας την παραγωγικότητα χρόνο με τον χρόνο.
Αγρανάπαυση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο διακόπτεται προσωρινά η καλλιέργεια ενός τμήματος γης (ενός χωραφιού, ενός αγρού).
Η καλλιέργεια του εδάφους για παραγωγή τροφής χρονολογείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Από την προϊστορική περίοδο ο άνθρωπος προσπάθησε με πρωτόγονα μέσα να φυτέψει μέσα στα δάση και να καθορίσει έτσι την παραγωγή στην περιοχή που βρισκόταν.