Search
Close this search box.

Blog

Στο Blog του Viologika.gr θα βρεις άρθρα γύρω από τα βιολογικά προϊόντα, την διατροφή, την γυμναστική και την υγεία, τις καλλιέργειες (παραδοσιακές και σύγχρονες), τα έντομα και τους διάφορους εχθρούς μιας καλλιέργειας, την εκτροφή, και την οικολογία.

Τα Βιολογικά Φρούτα Ενάντια Σε Παθήσεις
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Τιμή Ελαιολάδου: Κατανοώντας Το Πρόβλημα Και Τον Παγκόσμιο Αντίκτυπο
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
17 Φυσικοί Τρόποι Για Να Καταπολεμήσετε Το Άγχος
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.
Το Ρόδι Στην Αρχαία Ελλάδα
Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες που έχουν το ρόδι σαν πρωταγωνιστή. Αυτός ο ιερός καρπός είναι συνδεδεμένος με την Δήμητρα, και την Περσεφόνη αλλά και με την Αφροδίτη, την Αθηνά και την Ήρα.
Το Μέλλον Της Ενέργειας Έχει Χρώμα Πράσινο
Η ενεργειακή κρίση μπήκε για τα καλά στην ζωή μας. Η «πράσινη ενέργεια» υπόσχεται καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον, καθώς και μείωση τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Νέες Μέθοδοι Καλλιέργειας, Πότε Και Γιατί Επικράτησαν
Νέες μέθοδοι καλλιέργειας ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα αποδοτικές ακόμα και σε άγονο έδαφος. Αυτός είναι ο στόχος των σύγχρονων επιστημόνων και βρίσκονται στην τελική ευθεία!
Τα 13 Σημαντικότερα Οφέλη Του Δαμάσκηνου
Αναρίθμητα τα οφέλη του δαμάσκηνου στην υγεία μας. Δείτε ποιά είναι και πως θα απολαύσετε αυτό το υπέροχο φρούτο με το μοναδικό άρωμα και την γεμάτη γεύση.
Γιατί Να Προτιμήσω Συνταγές Με Βιολογικά Προϊόντα
Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα 10 Σημαντικότερα Οφέλη Του Βερίκοκου Για Τον Οργανισμό
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.
Δεν Μου Αρέσει Να Μου Λένε Τι Να Κάνω!
Πιθανότατα δεν σας αρέσει να σας λένε τι να κάνετε – ούτε εμένα. Δεν μου αρέσει καν να μου λένε να κάνω κάτι που θα έκανα ούτως ή άλλως.
12 Λόγοι Για Να Λατρέψετε Την Μεσογειακή Διατροφή
Πολλοί είναι οι λόγοι που θα σας κάνουν να αγαπήσετε και να προτιμήσετε την Μεσογειακή Διατροφή. Στο άρθρο αυτό, παραθέτουμε τους 12 σημαντικότερους.
Τα 11 + 1 Οφέλη Του Μπρόκολου Για Την Υγεία Μας
Μια γρήγορη ματιά θα σας πείσει ότι τα οφέλη του μπρόκολου για την υγεία μας είναι πολλά. Περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την βελτίωση της υγείας μας.
Οι 10 Ευεργετικές Ιδιότητες Του Σταφυλιού
Οι ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Αναφορές στο σταφύλι θα βρούμε ακόμα και στα Ομηρικά Έπη.
11 Πρακτικές Συμβουλές Για Υγιεινή Διατροφή Με Περιορισμένο Προϋπολογισμό
Δείτε με ποιον τρόπο θα μπορείτε να έχετε καθημερινά στο τραπέζι σας υγιεινά προϊόντα χωρίς να ξοδεύετε μια περιουσία. Με 11 απλά βήματα, κατάλληλα για όλους.
Μπορεί Η Υγιεινή Διατροφή Να Είναι Και Φθηνή;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν να τρώνε υγιεινά αλλά και φθηνά, ειδικά στους καιρούς που ζούμε. Είναι αυτό εφικτό ή αποτελεί μύθο;
Χυμός Αγγουριού: Τον Ήπιαμε Και Σας Λέμε Την Γνώμη Μας!
Ενυδατικός, δροσιστικός, εύγευστος και ιδιαίτερα αρωματικός, ο χυμός αγγουριού είναι εύκολος και γρήγορος στην παρασκευή του.
Πώς Η Φύση Ωφελεί Την Υγεία Μας
Πολλαπλές έρευνες δείχνουν την επίδραση του περιβάλλοντος στα επίπεδα στρες και, κατά συνέπεια, σε όλο τον οργανισμό.
Οι 6 Χρυσοί Κανόνες Υγείας Και Διατροφής
Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η σημασία της διατροφής στην υγεία μας. Μάλιστα, τουλάχιστον από την εποχή του Ιπποκράτη, η τροφή αποτελούσε φάρμακο αλλά και δηλητήριο για το ανθρώπινο σώμα και τον νου.
Συνταγές Με Κοτόπουλο
Εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο. Χρησιμοποιείστε ελληνικό βιολογικό κοτόπουλο για τέλεια γεύση.
Εργαλεία Κήπου
Φρόντισε τον κήπο σου με τα σωστά εργαλεία που θα κάνουν τις κηπουρικές σου εργασίες πιο ευχάριστες και πιο αποδοτικές.
Η Ιστορία Του Κρασιού
Η ιστορία του κρασιού χάνεται στο βάθος των αιώνων. Το κρασί είναι το πλέον αγαπημένο οινοπνευματώδες που συντροφεύει το φαγητό και την παρέα.
Πώς Να Βράσουμε Σωστά Το Κουνουπίδι
Τί ευκολότερο από το βραστό κουνουπίδι! Και όμως, έχει τα μυστικά του για να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά και το χρώμα του και να μυρίσει όσο το δυνατόν λιγότερο.
Βιολογική Καλλιέργεια (Βιοκαλλιέργεια)
Ο ρόλος της βιοκαλλιέργειας στην διατροφή μας και στην διατήρηση μιας καλής ποιότητας στη ζωή μας.
Γιατί Οι Ντομάτες Της Αγοράς Δεν Έχουν Γεύση Και Άρωμα;
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες ντομάτας. Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από σχετικά νέες και μεταλλαγμένες ποικιλίες.
Βιολογικά Αγροκτήματα
Τί είναι τα Βιολογικά Αγροκτήματα, τί παράγουν και πόσο μικρά ή μεγάλα μπορεί να είναι;
Πόσα Λαχανικά Πρέπει Να Τρώμε Την Ημέρα;
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσα λαχανικά πρέπει να τρώμε την ημέρα για να διατηρήσουμε μια καλή υγεία;
Νίκησε Την Ζυγαριά, Απώλεια Βάρους Με Σωστή Διατροφή Και Άσκηση
Για τον σύγχρονο άνθρωπο, η ζυγαριά είναι εχθρός. Μάθε πως θα εξαλείψεις την απειλή.
Τα 7 Οφέλη Της Γιόγκα Για Ηλικιωμένους
Η γιόγκα είναι η ιδανική εξάσκηση για άτομα κάθε ηλικίας αλλά κυρίως για ηλικιωμένους οποιασδήποτε φυσικής κατάστασης. Βελτιώνει πολύ γρήγορα το μυϊκό σύστημα και την γενικότερη υγεία.
Βιοασφαλής Καλλιέργεια
Βιοασφαλή είναι τα τρόφιμα εκείνα για την ανάπτυξη των οποίων χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ βιολογικά σκευάσματα (λιπάσματα, τροφές, μέθοδοι καταπολέμησης ασθενειών) και είναι, κατά συνέπεια, απόλυτα ασφαλή για τη δημόσια υγεία.
Χρόνιες Φλεγμονές
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χρόνιες ασθένειες συσχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές. Αναφέρουμε ενδεικτικά την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, τις ασθένειες που σχετίζονται με το κατώτερο αναπνευστικό …
Διατροφή Στο Γραφείο
Ποιά γεύματα είναι εύκολα να γίνουν και να μεταφερθούν και μας χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουμε τη μέρα μας; Ο μέσος σημερινός άνθρωπος εργάζεται 8 με 10 ώρες την ημέρα. Αν συμπεριλάβουμε και …
Χυμός Ή Φρούτο;
Ο φρεσκοστυμμένος χυμός των φρούτων είναι οπωσδήποτε ωφέλιμος. Σε καμία περίπτωση, όμως, ο χυμός δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου. Όταν καταναλώνουμε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό …
Γιατί Να Αγοράσω Βιολογικά;
Είναι όντως πιο ποιοτικά από τα συμβατικά ή είναι όλα αυτά ένας μύθος; Έχουν όντως καλύτερη γεύση; Γιατί όμως τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο στραπατσαρισμένα; Και τί έχει πάθει ο κόσμος που τόσα χρόνια …
Ασιατικός Κυπρίνος Απειλεί Τοπικό Οικοσύστημα
Ο Ασιατικός κυπρίνος έχει πλέον καταλάβει τεράστιο μέρος της λίμνης Μίσιγκαν, εκτοπίζοντας τον ντόπιο πληθυσμό των ψαριών και φέρνοντας μεγάλη ανισορροπία στο τοπικό οικοσύστημα.
Υπολείμματα Αγχολυτικών Φαρμάκων Στα Ψάρια
Ποιος θα περίμενε ότι τα ηρεμιστικά φάρμακα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος θα επηρέαζαν τη συμπεριφορά των ψαριών! Και όμως, συμβαίνει.
Κρεατοφαγία Ή Χορτοφαγία;
Είναι τελικά ο άνθρωπος κρεατοφάγος; Πολλές είναι οι διαμάχες μεταξύ των μελετητών για το είδος της διατροφής του ανθρώπου στα διάφορα διαστήματα της ιστορίας του.
Πώς Η Υψηλή Θερμοκρασία Επηρεάζει Το Βιολογικό Μέλι
Ποιά είναι η επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας στην θρεπτική αξία του μελιού; Πώς πρέπει να καταναλώνουμε το μέλι;
Η Παγκόσμια Ημέρα Της Γης
Η ημέρα της γης πρέπει να γιορτάζεται όλο τον χρόνο, κάθε μέρα. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
Υπερκατανάλωση, Περιβάλλον Και Οικονομική Κρίση
Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η καθημερινή μας ζωή άλλαξε πολύ, χωρίς αυτό να γίνεται άμεσα αντιληπτό. Αρκεί κανείς να κοιτάξει τα σκουπίδια μιας μέσης οικογένειας. Όσο πλουσιότερη η οικογένεια (και η χώρα) τόσο περισσότερα τα σκουπίδια της.
Οικολογική Διαβίωση Στην Καθημερινή Μας Ζωή
Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για την οικολογική διαβίωση. Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει όμως ο όρος αυτός; Ο τρόπος ζωής μας συνεπάγεται την κατανάλωση ενέργειας σχεδόν σε κάθε μας δραστηριότητα.
Βιομηχανοποιημένη Καλλιέργεια
H βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια είναι πλέον ο συνηθέστερος τρόπος παραγωγής λαχανικών και φρούτων σε μεγάλη κλίμακα. Έχει διαμορφώσει τον τρόπο ζωής μας, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις.
Υποσιτισμός, Η Παγκόσμια Μάστιγα
Σίγουρα ακούγεται απίστευτο και εξωπραγματικό, όμως περισσότερα από 500 χιλιάδες άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα. Και πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από πείνα.
Σταφυλοθεραπεία
Η σταφυλοθεραπεία (γνωστή και ως αμπελοθεραπεία) είναι παλιά μεθόδους αποτοξίνωσης και θεραπείας που βασίζεται στην αποκλειστική κατανάλωση σταφυλιού για 1 έως 2 εβδομάδες, ακολουθούμενη από κατάλληλη αυστηρή δίαιτα για επιστροφή στην κανονικότητα. Κατά τη διάρκεια της σταφυλοθεραπείας συνίσταται ξεκούραση και ηρεμία.
Βιταμίνη Β12, Συμπτώματα Έλλειψης Και Τρόποι Πρόσληψης Από Την Διατροφή Μας
Σε μια εποχή άφθονης τροφής, τα συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης Β12 εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Ποιά είναι όμως αυτά, πώς θα τα αναγνωρίσουμε και ποιοί υποφέρουν περισσότερο;
Η Σωστή Διατροφή Δεν Είναι Η Ίδια Για Κάθε Άνθρωπο
Ας προσπαθήσουμε να χτίσουμε σωστά την υγεία μας με βάση τη διατροφή μας και ας ταιριάξουμε τη διατροφή μας στον δικό μας τρόπο ζωής και στις δικές μας επιθυμίες.
Πώς Θα Αναγνωρίσετε Τα Βιολογικά Προϊόντα
Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα βιολογικά προϊόντα, ώστε να είμαστε σίγουροι αν τρεφόμαστε σωστά και αν πληρώνουμε την πραγματική τους αξία;
Ετοιμολογία Ονομασίας «Βιολογικά»
Τρεις είναι οι επικρατέστερες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για τα βιολογικά προϊόντα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κατ’ αρχήν, ας ξεκινήσουμε με την απλή διαπίστωση ότι και οι τρεις είναι Ελληνικές λέξεις.
Είναι Τα «Βιολογικά Προϊόντα» Όντως Βιολογικά;
Ο όρος «βιολογικά» στις μέρες μας μάλλον δεν είναι και τόσο ακριβής. Για να είναι η τροφή μας αγνή θα πρέπει εξ’ ίσου αγνό να είναι και το νερό που δέχεται και ο αέρας που την περιβάλλει αλλά και το χώμα στο οποίο μεγαλώνει.
Ακουαπονική Στο Σπίτι
Κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργεία μικρού συστήματος ακουαπονικής (ενυδρειοπονίας) στο σπίτι; Πόσος χώρος χρειάζεται και τί απαιτεί συνολικά ένα τέτοιο σύστημα;
Γιατί Η Ακουαπονική Δεν Είναι Βιολογική Καλλιέργεια
Μέθοδοι καλλιέργειας που δε χρησιμοποιούν κανένα χημικό λίπασμα παρά μόνο βιολογική κοπριά και κανένα εντομοκτόνο, εξακολουθούν και παραμένουν έξω από τη σφαίρα των βιολογικών προϊόντων.
Ο Βιολογικός Μου Λαχανόκηπος
Ένας παραγωγικός λαχανόκηπος, όσο μικρός και αν είναι, μπορεί να στηρίξει μέρος της διατροφής μιας οικογένειας με νόστιμα και αγνά τρόφιμα (λαχανικά, αρωματικά και φρούτα).
Δημιουργία Εδάφους
Η λιθόσφαιρα αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του πλανήτη με τον μανδύα (ημίρρευστο στρώμα μεγάλου πάχους) και τον φλοιό (εξωτερικό περίβλημα λιθόσφαιρας).
Βιολογικά Τρόφιμα Για Όλη Την Οικογένεια
Συγκρίνοντας βιολογικά τρόφιμα με τα αντίστοιχα συμβατικά, εύκολα διαπιστώνουμε τα προτερήματα των πρώτων και τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας κάθε φορά που τα καταναλώνουμε.
Βιολογική Διατροφή
Μπορεί ο όρος «Βιολογική Διατροφή» να χρησιμοποιείται σπάνια, αυτό όμως δεν μειώνει την σημασία του και την συμβολή του στην διατήρηση καλής υγείας.
Οικολογική Καλλιέργεια
Τί ορίζουμε ως οικολογική καλλιέργεια, ποιά η σχέση της με την παραδοσιακή και την βιολογική καλλιέργεια και πότε μία καλλιέργεια δεν είναι οικολογική;
8 Τρόποι Για Να Μην Εγκαταλείψεις Ποτέ Την Γυμναστική
Εύκολοι τρόποι ώστε να τηρείς το πρόγραμμα της γυμναστικής σου καθημερινά.
Εσείς Εμπιστεύεστε Τα Βιολογικά Προϊόντα;
Μάθετε όλη την αλήθεια για τα βιολογικά προϊόντα, πόσο πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και τί μπορούμε να κάνουμε. Πόσο υπεύθυνοι είμαστε, τελικά, για την διατροφή μας;
Κουρκουμάς, Το Ισχυρό Αντιφλεγμονώδες
Ο Κουρκουμάς είναι ιδανικός για καλό μεταβολισμό, υγιή εγκέφαλο και νεύρα, καλή διάθεση, ανανέωση κυττάρων και καταπολέμηση φλεγμονών. Προσθέστε τον στην τροφή σας ή …
Φρούτα Και Λαχανικά Με Περισσότερη Βιταμίνη C Από Ένα Πορτοκάλι
Ενίσχυσε και τόνωσε τον οργανισμό σου με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Βρείτε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και δημιουργήστε πολλές θρεπτικές εναλλακτικές.
Μαϊντανός, Μάθε Πώς Θα Τον Φυτέψεις
Ο μαϊντανός είναι βότανο ανθεκτικό, που μπορεί να καλλιεργηθεί στο έδαφος, σε εξωτερικές γλάστρες ή ακόμα και σε γλαστράκια δίπλα σε παράθυρο με άπλετο φως.
Υψηλά Επίπεδα Αρσενικού Στο Ρύζι
Τί έδειξαν οι έρευνες που διενεργήθηκαν σε 200 διαφορετικά προϊόντα ρυζιού, ποιοί επηρεάζονται περισσότερο και πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε σωστά το ρύζι για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας;
Καλλιεργώ Στο Σπίτι
Ποιός είπε ότι απαιτείται τεράστιος χώρος για μια καλλιέργεια; Μπορούμε σχεδόν όλο το χρόνο να έχουμε κάποια λαχανικά, λίγα αρωματικά, ακόμα και κάποια φρούτα. Πού; Σε ζαρντινιέρες, σε γλάστρες, οπουδήποτε.
Ελληνική Φύση, Πλούσια Και Μοναδική
Εξερεύνησε την Ελληνική φύση και ανακάλυψε τα καλά κρυμμένα μυστικά της, την μεγάλη ποικιλία των τοπίων και τα δώρα που χαρίζει στους κατοίκους εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Πώς Ο Καθαρός Αέρας Τονώνει Τον Οργανισμό
Η επίδραση του καθαρού αέρα στον οργανισμό είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι μελέτες και οι στατιστικές που το αποδεικνύουν δεν είναι και λίγες. Ακόμα και αν θέλουμε να το διαπιστώσουμε …
Διατροφή Στις Διακοπές, Ένα Στοίχημα Που Μπορούμε Να Κερδίσουμε
Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσουμε τη διατροφή μας σε ένα καλό επίπεδο στη διάρκεια των διακοπών; Καθόλου εύκολο. Οι ατελείωτοι γευστικοί πειρασμοί και το άφθονο οινόπνευμα των χειμερινών και θερινών διακοπών …
Εύκολη Γυμναστική Στο Σπίτι
Η εγγραφή στο κοντινότερο ή το αγαπημένο μας γυμναστήριο είναι μια εξαιρετική λύση για την εκκίνηση ενός πετυχημένου προγράμματος εκγύμνασης. Όχι μόνο θα λάβουμε τις γνώσεις κάποιου ειδικού αλλά …
Φρούτα Συμβατικής Καλλιέργειας
Το ταξίδι ενός φρούτου συμβατικής καλλιέργειας μέχρι να φτάσει στα χέρια μας. Ποιές παρεμβάσεις έχει υποστεί για να παραχθεί γρήγορα και να αντέξει το μεγάλο και πολυήμερο ταξίδι από τον τόπο παραγωγής του μέχρι …
Πόσο Μας Ωφελεί Η Άσκηση Στη Φύση
Για αποδοτικότερη εξάσκηση, καλύτερη καύση λίπους και άριστη φυσική και ψυχική κατάσταση. Η ζωή στις πόλεις μας έχει απομακρύνει από τη φύση σε τέτοιο βαθμό που για πολλούς από εμάς μπορεί να …
Ηλεκτροκίνηση, Το Μέλλον Είναι Εδώ
Η γενιά μας είναι ευτυχώς ίσως η τελευταία που θα βιώσει την καύση ορυκτών καύσιμων και καλώς τα καταργούμε! Έκαναν το θαύμα τους αλλά, έφεραν και μυριάδες προβλήματα.
Πάρε Τα Απαραίτητα Θρεπτικά Στοιχεία Από Τη Διατροφή Σου
Η διατροφή που περιέχει κατά 50% φρούτα και λαχανικά θα δώσει στον οργανισμό τα κατάλληλα εφόδια να ανταπεξέλθει σε διάφορες ασθένειες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμα και αν ξεκινήσουμε από σήμερα, σε ελάχιστες μέρες …
Πόσο Υπερ Είναι Οι Υπερτροφές;
Πραγματοποιούν άραγε όλα αυτά που υπόσχονται; Οι καλούμενες υπερτροφές είναι κάτι σχετικά νέο. Φρούτα, λαχανικά, βότανα, δημητριακά και τροφές από άλλα ήδη έχουν πλέον εισέλθει στην κατηγορία αυτή. Η βιομηχανία …
Βιολογικά Ή Συμβατικά Προϊόντα;
Θα δούμε αναφορές σε πολλά άρθρα ότι, τελικά, τα συμβατικά τρόφιμα δεν είναι και τόσο επιβλαβή για την υγεία μας. Σαν βασικό επιχείρημα θεωρείτε ότι τα συμβατικά έχουν τις ίδιες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων με τα βιολογικά τρόφιμα.
Φτιάξε Τα Δικά Σου Φύτρα
Τί είναι τα φύτρα; Είναι οι συνηθισμένοι σπόροι και καρποί (από όσπρια ή σιτηρά) που μουλιάζουν και αφήνονται για λίγες μέρες να φυτρώσουν. Ο καθένας μπορεί εύκολα τα φτιάξει στο σπίτι του πολύ οικονομικότερα …
Καλλιέργεια Και Χρήση Καυτερής Πιπεριάς
Η καυτερή πιπεριά, εύκολη στην καλλιέργεια και ιδιαίτερα αποδοτική, μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες ακόμα και από αρχάριους καλλιεργητές.
Βιταμίνη D, Η Βιταμίνη Του Ήλιου
Σύμφωνα με στατιστικές, οι κάτοικοι των χωρών με μικρή ηλιοφάνεια, παρουσιάζουν μεγαλύτερη έλλειψη της βιταμίνης απ’ ότι εκείνοι που κατοικούν σε ηλιόλουστες χώρες (όπως η δική μας) …
Σπορά Και Φύτεμα Βιολογικής Ντομάτας
Η ντομάτα είναι ένα από τα πλέον εύκολα λαχανικά προς καλλιέργεια. Η σπορά βιολογικής ντομάτας ξεκινά περί τα τέλη του χειμώνα και πάντα ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε.
Λυκοπένιο, Τα Οφέλη Του Και Οι Παρενέργειες Της Έλλειψής Του
Το λυκοπένιο είναι φυτικό θρεπτικό στοιχείο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το βρίσκουμε κυρίως λαχανικά και φρούτα με έντονο κόκκινο χρώμα. Ανάμεσά τους οι ντομάτες, το καρπούζι. Το λυκοπένιο δεν διαλύεται στο νερό και το σημείο βρασμού του ξεπερνά τους 660 βαθμούς κελσίου!
Οικολογικό Ηλεκτρικό Ρεύμα
Ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής και κατανάλωσης προς ένα διαφορετικό μοντέλο που η επιστημονική κοινότητα του έχει δώσει τον όρο ‘’πράσινη’’ ή ‘’βιώσιμη’’ ανάπτυξη.
Το Μέλλον Της Βιολογικής Ποτοποιίας Στην Ελλάδα
Βιολογική Ποτοποιία είναι η παρασκευή οινοπνευματωδών υπό αυστηρούς κανόνες πιστοποίησης ως προς την παραγωγή των πρώτων υλών τους, τη ζύμωση, την απόσταξη, το συσκευασία και τη μεταφορά του τελικού προϊόντος.
Φυσικά Προϊόντα Ή Βιολογικά Προϊόντα;
Ο όρος «φυσικά προϊόντα» σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τα βιολογικά προϊόντα και συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά.
Τα 6 Γνωστότερα Είδη Καφέ
Ο καφές, σαν ρόφημα, εξελίσσεται συνεχώς αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη του ανθρώπου για αναζήτηση νέων γεύσεων αλλά και την ανάγκη του για πειραματισμό.
Υδροπονία Ή Υδροπονική Καλλιέργεια
Υδροπονία καλείται η καλλιέργεια φυτών απουσία χώματος. Στην υδροπονία, τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό στο οποίο προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Τετράνυχος (Tetranychus Urticae)
Ο κοινός τετράνυχος ανήκει στην οικογένεια «Ακάρεα», προσβάλει τα φύλλα των φυτών και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, θέτοντας όλη την σοδειά σε κίνδυνο.
Συγκαλλιέργεια
Συγκαλλιέργεια ονομαζουμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια περισσότερων από ένα είδος στον ίδιο χώρο.
Πασχαλίτσα (Κοκκινέλα)
Η πασχαλίτσα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της βιοκαλλιέργειας. Τρέφεται με αφίδες, θρίπες και άλλα βλαβερά έντομα.
Παραδοσιακή Καλλιέργεια
Η παραδοσιακή καλλιέργεια είναι η “κλασσική” καλλιέργεια στο χώμα που χρησιμοποιεί μόνο βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης των ασθενειών και των ζιζανίων των φυτών.
Παραδοσιακή Καλλιέργεια Σε Χώμα
Η καλλιέργεια σε χώμα είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος καλλιέργειας κηπευτικών και οπωροφόρων δέντρων. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δαμάσει τη γη και να την κάνει εύφορη.
Η Βιολογική Γεωργία Στην Ελλάδα
Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, με μικρά βήματα. Για να κατανοήσουμε τα προβλήματα της γεωργίας στην Ελλάδα, πρέπει να έχουμε κατά νου διάφορα γεγονότα σχετικά με τη γεωργία στην Ελλάδα γενικότερα.
Δάκος (Bactrocera Oleae Ή Dacus Oleae)
Από όλα τα έντομα που προσβάλουν την ελιά (και δεν είναι λίγα), το γνωστότερο όλων είναι ο Δάκος. Ονομάζεται και Μύγα της Ελιάς (Olive fruit fly).
Βιολογική Πτηνοτροφία
Με την βιολογική πτηνοτροφία να σημειώνει έντονα ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, αναβιώνουν και οι ελπίδες για κατανάλωση πουλερικών άριστης ποιότητας.
Βιολογική Κτηνοτροφία
Η βιολογική κτηνοτροφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία και παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.
Καλλιέργεια Σε Θερμοκήπιο
Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι γνώριμη μέθοδος καλλιέργειας από τα αρχαία χρόνια, τουλάχιστον από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Βιολογική Καλλιέργεια Αρωματικών
Η Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών καθώς και η μεταποίησή τους είναι ένας πολλά υποσχόμενος και ιδιαίτερα κερδοφόρος τομέας.
Βαμβακάδα Ελιάς (Euphyllura Olivina)
Η Βαμβακάδα ελιάς προσβάλει το φυτό της ελιάς με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής, αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα.
Αφίδες
Οι αφίδες είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των περισσότερων καλλιεργειών (πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, κηπευτικών και άλλων).
Αρπακτικός Τετράνυχος (Phytoseiulus Persimilis)
Ο Αρπακτικός Τετράνυχος εισάγεται σε καλλιέργειες για βιολογική καταπολέμηση του κοινού τετράνυχου.
Αμειψισπορά
Η αμειψισπορά (εναλλασσόμενη αγρανάπαυση) ως πρακτική εφαρμόζεται εδώ και αιώνες.
Ακουαπονική Ή Ενυδρειοπονία (Aquaponics)
Η Ακουαπονική καλλιέργεια ή αλλιώς ενυδρειοπονία αποτελεί μορφή της υδροπονικής καλλιέργειας, στην οποία το λίπασμα προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργεια.
Αεροπονία (Αεροπονική Καλλιέργεια)
Αεροπονία ή Αεροπονική καλλιέργεια, είναι καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, χωρίς χώμα και με ελάχιστη κατανάλωση νερού.
Αγρανάπαυση, Η Διακοπή Καλλιέργειας Για Συγκεκριμένη Χρονική Περίοδο
Αγρανάπαυση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο διακόπτεται προσωρινά η καλλιέργεια ενός τμήματος γης (ενός χωραφιού, ενός αγρού).
Αερόθερμο Τζακιού Ή Ενεργειακό Τζάκι;
Εδώ θα εξετάσουμε κατά πόσο συμφέρει η χρήση των αερόθερμων τζακιού από πολλές σκοπιές και αν πραγματικά προσφέρει κάποιου είδους οικονομία.
Εξαγωγές Βιολογικών Προϊόντων
Ο τομέας των βιολογικών προϊόντων είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους στη χώρα μας. Το ιδανικό κλίμα της Ελλάδας και το εύφορο χώμα της δίνει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς.
Η Ιστορία Της Γεωργίας
Η καλλιέργεια του εδάφους για παραγωγή τροφής χρονολογείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Από την προϊστορική περίοδο ο άνθρωπος προσπάθησε με πρωτόγονα μέσα να φυτέψει μέσα στα δάση και να καθορίσει έτσι την παραγωγή στην περιοχή που βρισκόταν.