Search
Close this search box.
14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Η Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών καθώς και η μεταποίησή τους είναι ένας πολλά υποσχόμενος και ιδιαίτερα κερδοφόρος τομέας.

Η λίπανση στην βιολογική καλλιέργεια αρωματικών

Είναι καλύτερο να είναι κανείς συντηρητικός με τα λιπάσματα, κυρίως το άζωτο, γιατί πολλά βότανα χάνουν τη γεύση τους εάν έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ γρήγορα. Επειδή οι καλύτερες τιμές για πολλά βότανα που παράγονται είναι αυτές εκτός εποχής, οι καλλιεργητές μπορούν να προσπαθήσουν να επεκτείνουν τις εποχές τους με τη χρήση των διπλών σειρών ανά στρώση σε στενή απόσταση ανά σειρά, σήραγγες και, τα μικρά, κινητά στεφάνια καλυμμένο με πλαστικό (μικρογραφίες θερμοκηπίων). Η παραγωγή σε θερμοκήπιο είναι επίσης δημοφιλές και συχνά κερδοφόρα.

Πώς και πότε το βότανο συλλέγεται είναι ζωτικής σημασίας για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Για παράδειγμα, ο βασιλικός θα πρέπει να συλλέγεται τις δροσερές ώρες της ημέρας, ο χειρισμός να είναι πολύ ήπιος και να συσκευάζεται σε ψυγεία αμέσως μετά την συγκομιδή. Εάν ο καλλιεργητής είναι δημιουργικός και οργανωμένος, θα πρέπει να υπάρχουν πολύ λίγα απόβλητα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει μια υπεραφθονία του φρέσκου βασιλικού, παρασκευάστε σάλτσα τύπου πέστο και καταψύξτε την.

Όπως και με κάθε καλλιέργεια, είναι σημαντικό να καθιερωθούν αγορές πριν φυτευτεί η σοδειά. Οι πιο επιτυχημένες καλλιεργητές έχουν αυτοί που έχουν γίνει δημιουργικοί με τις στρατηγικές μάρκετινγκ τους. Για παράδειγμα, για το εστιατόριο οι πωλήσεις διαθέτουν και «το βότανο της εβδομάδας» παρέχοντας και κάποια δωρεάν βότανα και συνταγές για επίδοξους σεφ.

Μια άλλη επιχείρηση βότανων που ήταν πολύ επιτυχής είναι η παραγωγή και πώληση βότανων, έτοιμων φυτών, σε γλάστρες. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φυτά γλάστρας, ζαρντινιέρας και κήπου την άνοιξη και η ζήτηση το φθινόπωρο επίσης αυξάνεται. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα φυτά ζαρντινιέρας, οι άνθρωποι θέλουν μια ποικιλία μεγαλύτερων, καλά εδραιωμένων φυτά βότανων. Δεν αγοράζουν πολλά από ένα είδος, αλλά ένα κάθε ένα από πολλά διαφορετικά είδη. Αυτό παρέχει μια μικρή αγορά για τους μικρούς ιδιοκτήτες θερμοκηπίων που μπορούν να παραγάγουν μια ποικιλία από βότανα, συμπεριλαμβανομένων το μονοετή και τα πολυετή φυτά. Τα βότανα σε μικρά φυτά πωλούνται με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών παραγγελιών, τα εξειδικευμένα καταστήματα, τα φυτώρια και, τα ανοιξιάτικα πανηγύρια και φεστιβάλ.

Ένα άλλο βότανο που καλλιεργείται και έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το σκόρδο, ιδιαίτερα το σκόρδο γίγας. Πολλοί καλλιεργητές μικρών εκτάσεων προτιμούν το σκόρδο, διότι φυτεύεται το φθινόπωρο και η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη, κάτι που τους επιτρέπει να έχουν πολλαπλή καλλιέργεια στη γη τους. Η καταπολέμηση των ζιζανίων είναι, όπως πάντα, ζωτικής σημασίας για να έχει καλό μέγεθος ο βολβός και, προς το παρόν, το ξήλωμα τους γίνεται όλα με το χέρι. Για την πρόληψη ανάπτυξης σοβαρών προβλημάτων με έντομα και ασθένειες, ένα αυστηρό σχέδιο αμειψισποράς θα πρέπει να ακολουθηθεί και μόνο οι καλύτεροι βολβοί θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την επαναφύτευση.

Το κλειδί για την επιτυχία με τα βότανα είναι, φυσικά, το μάρκετινγκ. Λόγω της ποικιλίας των βοτάνων και των προϊόντων βοτάνων, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για όλα τα μεγέθη καλλιέργειας βότανων. Τα βότανα είναι ιδιαίτερα καλά προσαρμοσμένα για μικρές επιχειρήσεις μερικής απασχόλησης, τις οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου τα διάφορα μέλη της οικογένειας αναλαμβάνουν την ευθύνη για την καλλιέργεια, την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και το μάρκετινγκ. Δεν έχει σημασία πόσο πουλιούνται τα βότανα, αλλά αντιθέτως είναι σημαντικό να εκπαιδευτεί ο πελάτης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι γοητευμένοι με τα βότανα, αλλά ξέρουν λίγα πράγματα για αυτά. Όσο περισσότερο γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα βότανα, τα περισσότερο τα αγοράζουν. Ένας τρόπος για να χειριστεί κανείς αυτό εποικοδομητικά και με μακροπρόθεσμο κέρδος, είναι να παράσχει κάρτες με συνταγές που περιέχουν βότανα. Αν τυχαίνει να πουλάτε οι ίδιοι βότανα από το αγρόκτημα σας, εκθεσιακοί κήποι θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τις πωλήσεις σας. Προσφέρετε περιηγήσεις στους κήπους σας. Περιγράψτε τα φυτά, πώς να τα μεγαλώνουν, πώς να φτιάχνουν τοπίο στον κήπο τους με αυτά και πώς να τα χρησιμοποιούν.

Κάντε τον κόπο να παρέχετε και σχέδια για τους κήπους έκθεσης σας και αφίσα μαζί με μια λίστα των φυτών που χρειάζονται να πραγματοποιηθούν, και φροντίστε να έχετε αφθονία των φυτών αυτών προς πώληση. Οι εκθέσεις βοτάνων και τα φεστιβάλ έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά εργαλεία προώθησης και μεγάλα μέσα προώθησης πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων, υπάρχουν διαδηλώσεις και ομιλίες που προσφέρονται σε μια ποικιλία θεμάτων, όπως το πώς να κάνετε μια πέστο στο σπίτι, πώς να χρησιμοποιούν κινέζικα βότανα και, πώς να κάνει ένα όμορφο μπουκέτο μυρωδικών βοτάνων. Οι άνθρωποι είναι «πεινασμένοι» για τα αρωματικά φυτά και τα προϊόντα βοτάνων και δεν έχουμε καν αρχίσει να φθάνουμε ούτε το πλήρες δυναμικό του τι μπορούν να προσφέρουν, από φυτά, είδη τσάι, στεφάνια, σαπούνια, κλπ. περιορίζονται μόνο από τη φαντασία και τις ικανότητές του καθενός να διαχειριστεί μια διαφορετική επιχείρηση και να πουλά τα προϊόντα του. Το κλειδί είναι να εκμεταλλευτεί κανείς τις πολλές ευκαιρίες στην αγορά, τις απευθείας πωλήσεις, την χονδρική, την πώληση δι’ αλληλογραφίας και εκθέσεις αναψυχής.

Φροντίστε να μείνετε ενημερωμένοι και να μοιράζεστε πληροφορίες μέσω συνδέσμων ή των περιφερειακών ενώσεων σας. Τα βότανα μπορούν να προσφέρουν συναρπαστικές ευκαιρίες σε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, για να είναι κανείς επιτυχής, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μια διαφορετική προσέγγιση στην πώληση από ότι έχει κάνει ποτέ πριν και αυτό είναι ίσως η πιο σημαντική πρόκληση.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.