Search
Close this search box.

Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων

Εταιρείες Πιστοποίησης που καλύπτουν την περιοχή σου. Βρες τα κεντρικά τους γραφεία στον χάρτη ή στην σελίδα τους.

Φυσιολογική λογότυπο
Τηλέφωνο: 23330 24440
Περιοχές κάλυψης: Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Θεσσαλία, Θράκη, Κρήτη, Κυκλάδες, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα
ΔΗΩ λογότυπο
Τηλέφωνο: 210.8224384
Περιοχές κάλυψης: Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Θεσσαλία, Θράκη, Κρήτη, Κυκλάδες, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα
Iris λογότυπο
Τηλέφωνο: 2810 360 715
Περιοχές κάλυψης: Κρήτη
GM Cert λογότυπο
Τηλέφωνο: 2310 699850
Περιοχές κάλυψης: Μακεδονία
Bio Hellas λογότυπο
Τηλέφωνο: 210 8211940
Περιοχές κάλυψης: Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα
Λογότυπο Εταιρείας Πιστοποίησης aCert
Τηλέφωνο: 210 2511211
Περιοχές κάλυψης: Θεσσαλία, Κρήτη, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα

Πώς γίνεται η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων για τα διάφορα προϊόντα της αγοράς και ποιές είναι οι εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια; Τί απαιτείται για να χαρακτηριστεί μία καλλιέργεια βιολογική και πόσο βιολογική είναι πραγματικά;

Εδώ θα βρείτε τις εταιρείες που ασχολούνται με την πιστοποίηση βιολογικών τροφίμων ή γενικά, την πιστοποίηση βιολογικών ειδών (τροφές, σπόροι, καρποί, λιπάσματα, καλλιέργειες).

Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα

Σήμερα η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Σε μια εποχή που οι κερδοσκόποι βρίθουν η επιλογή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων αποτελεί μονόδρομο για όσους θέλουν να τα εντάξουν στη διατροφή τους και να είναι σίγουροι πως ότι καταναλώνουν έχει παραχθεί με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Με τον όρο βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κτλ εννοούμε ένα ενιαίο σύστημα αγροτικής διαχείρισης το οποίο λειτουργεί με σεβασμό στο περιβάλλον και το οικοσύστημα παρέχοντας προϊόντα με ανώτερη γεύση και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στην παραγωγή αυτών των προϊόντων έχει εφαρμοστεί μια σειρά από Αρχές και Κανόνες οι οποίες βασίζονται στην εθνική και την κοινοτική νομοθεσία.

Για να είναι ο καταναλωτής σίγουρος πως έχουν τηρηθεί όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι πιστοποιούν την τήρησή τους. Έτσι πάνω σε κάθε βιολογικό προϊόν που θα αγοράσουμε υπάρχει η ένδειξη του οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων η οποία είναι απαραίτητη για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως βιολογικό. Αναλυτικότερα, αναφερόμαστε σε:

– Πιστοποίηση βιολογικών τροφών
– Πιστοποίηση βιολογικών καλλυντικών
– Πιστοποίηση βιολογικών λιπασμάτων και φαρμάκων

Οι καταναλωτές των βιολογικών προϊόντων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση  στην πιστοποίησή τους αναγνωρίζοντας έτσι τη μεγάλη σημασία που έχουν οι οργανισμοί οι οποίοι έχουν αναλάβει την πιστοποίησή τους. Σκοπός των οργανισμών αυτών είναι η διασφάλιση της γνησιότητας των βιολογικών προϊόντων η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με την ισορροπία του οικοσυστήματος αναγνωρίζοντας έτσι τη σχέση που έχει η βιολογική καλλιέργεια και εκτροφή με την αειφόρο ανάπτυξη.

Εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων / ειδών

Η Ελλάδα, διαθέτει εταιρείες πιστοποίησης σε όλη της την επικράτεια με αποτέλεσμα να διατίθενται αρκετά ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας σε κάθε γωνιά της χώρας. Συνήθως δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία περιοχές ή και σε όλη την χώρα. Στην σελίδα μας αυτή θα βρείτε έναν πλήρη κατάλογο από εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών, με πληροφορίες για το έργο τους, το έτος ίδρυσής τους και στοιχεία επικοινωνίας.

Ο χάρτης σας βοηθά να βρείτε την έδρα της κάθε επιχείρησης και τα διαθέσιμα φίλτρα περιοχών σας ενημερώνουν για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η κάθε εταιρεία πιστοποίησης.

Οι περιοχές καλύπτουν όλη την Ελλάδα. Θα βρείτε, δηλαδή, εταιρείες πιστοποίησης στην Αττική, σε όλη την Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Νησιά Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα καθώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα (Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Θράκη, Μακεδονία). Οι φορείς διενεργούν επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις εγκεκριμένες από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή αρχή.

Διαδικασίες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων

Για να διασφαλιστεί η ποιότητα των βιολογικών προϊόντων αυτά υπόκεινται σε μια σειρά ελέγχων. Οι οργανισμοί που πιστοποιούν τα βιολογικά προϊόντα κρίνουν αν πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις της νομοθεσίας ώστε να χαρακτηριστεί ως βιολογικό. Ο έλεγχος κατά την διαδικασία αναγνώρισης βιολογικών προϊόντων γίνεται στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή σε μονάδες φυτικής και ζωικής παραγωγής, αλλά και στον δευτερογενή δηλαδή σε μονάδες τυποποίησης, διάθεσης και μεταποίησης των προϊόντων. Παράλληλα, πραγματοποιείται πιστοποίηση φυτοφαρμάκων και άλλων γεωργικών και κτηνιατρικών φαρμάκων. Η αξιολόγηση βιολογικών προϊόντων είναι σύνθετη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και εμπειρία από τους εκάστοτε φορείς πιστοποίησης.

Για να αποκτήσει ένα προϊόν την ένδειξη του βιολογικού θα πρέπει αρχικά ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει μια αίτηση η οποία συνοδεύεται με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Στη συνέχεια γίνεται μια  ετήσια επιθεώρηση σε όλη την μονάδα παραγωγής (βοσκότοπους, αγροτεμάχια, όλες τις εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους κτλ.) και έλεγχο όλων των αρχείων που είναι υποχρεωμένος να τηρεί ο υπεύθυνος της μονάδας. Επιπλέον γίνεται μια συμπληρωματική επιθεώρηση ενώ τέλος μπορεί να γίνει και μια αιφνιδιαστική επιθεώρηση. Κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων οι ελεγκτές παίρνουν δείγματα στα οποία γίνεται εργαστηριακή ανάλυση για να βρεθούν τα μη επιτρεπόμενες από τον κανονισμό ουσίες. Επιπλέον γίνονται έλεγχοι βιολογικών προϊόντων στην αγορά από τον αρμόδιο φορέα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Έτσι, λοιπόν, πιστοποίηση λαμβάνουν μόνο οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν περάσει από τους ελέγχους και οι οποίες τηρούν όλες τις δεσμεύσεις της νομοθεσίας. Κάθε πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν φέρει την ειδική πιστοποίηση – ετικέτα έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να το αναγνωρίζει εύκολα.

Στόχος της πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων είναι η αύξηση της αξιοπιστίας τους, η διασφάλιση της ποιότητας και της επωνυμίας τους και τέλος η εξασφάλιση της διαφάνειας καθ’ όλη την παραγωγική διαδικασία.

Οι καταναλωτές της χώρας μας δείχνουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη τους στις διαδικασίες ελέγχου για την πιστοποίηση ελληνικών βιολογικών προϊόντων και βασίζονται στην εγκυρότητά τους για τις αγορές τους. Προϊόντα όπως βιολογικά φρούτα, λαχανικά και καλλυντικά γίνονται διάσημα στο Ελληνικό κοινό όλο και περισσότερο.