Search
Close this search box.

Βιολογικά Προϊόντα

Εδώ θα βρείτε όλες τις κατηγορίες βιολογικών προϊόντων. Σε κάθε κατηγορία, παρέχονται πληροφορίες για τα αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα, την προέλευσή τους και τις συνθήκες καλλιέργειας για το καθένα.

Ποιά ονομάζουμε βιολογικά προϊόντα

Ως ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ χαρακτηρίζονται εκείνα για τα οποία χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, εκτροφής και καταπολέμησης ασθενειών και παρασίτων και δεν είναι γενετικά τροποποιημένα. Δηλαδή, δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα ή χημικά παρασκευάσματα σε κανένα στάδιο της παραγωγής / ανάπτυξης.

Βιολογικα προιοντα, τροφή από την φύση

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναρίθμητες έρευνες για να διαπιστωθεί το κατά πόσο είναι ωφέλιμα τα βιολογικά προϊόντα για την υγεία μας και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Οι έρευνες αυτές έχουν διεξαχθεί από διάφορες πηγές και ιδρύματα και κάποιες από αυτές εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων τους και τους σκοπούς τους.

Ο κοινός ανθρώπινος νους μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να προσθέτουμε στο σώμα μας χημικές ουσίες χωρίς αυτό να έχει συνέπειες. Το ποιές είναι αυτές οι συνέπειες το έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες μορφές. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των αγροτών σε περιοχές που ψεκάζονται με χημικά, έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά καρκίνου διαφόρων μορφών. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι γνωστές από την δεκαετία του ‘50.

Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών, μετάλλων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Παράλληλα, δεν περιέχουν κατάλοιπα χημικών ουσιών (παρασιτοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, ορμονών, αντιβιοτικών και άλλων που περιέχονται στα χημικά λιπάσματα).

Τιμές βιολογικών προϊόντων

Οι τιμές των βιολογικών προϊόντων είναι, κατά κανόνα, ακριβότερες εκείνων των αντίστοιχων συμβατικών. Οι καλλιέργειες και οι μονάδες εκτροφής είναι πολύ μικρότερης κλίμακας και απαιτούν πολυδάπανες μεθόδους καλλιέργειας, εκτροφής και πιστοποίησης. Παράλληλα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την σωστή ανάπτυξή τους και την συσκευασία τους, όπου αυτό απαιτείται.

Βιολογικά λαχανικά, φρούτα, κρέατα …

Θα πρέπει να περάσει 1 ολόκληρο έτος μέχρι να μπορέσει μία καλλιεργήσιμη έκταση να χαρακτηριστεί ως κατάλληλη να δεχθεί βιολογική καλλιέργεια. Στο χρονικό αυτό διάστημα διενεργούνται έλεγχοι στο έδαφος και στο νερό που τροφοδοτεί το κτήμα. Πρέπει να είναι και τα δύο καθαρά από βαρέα μέταλλα και διάφορα μικρόβια.

Βιολογικά λαχανικά είναι εκείνα που καλλιεργούνται σε πιστοποιημένες εκτάσεις με χρήση οργανικών μόνο λιπασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, ζιζανίων και παρασίτων.

Τα βιολογικά φρούτα καλλιεργούνται και αυτά σε πιστοποιημένες εκτάσεις με χρήση οργανικών λιπασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, ζιζανίων, παρασίτων και άλλων εχθρών. Τα βιολογικά φρούτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε βιολογικές λαϊκές αγορές είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα μήλα και τα σταφύλια.

Αντίστοιχα, βιολογικό κρέας και βιολογικά πουλερικά ονομάζονται εκείνα που τρέφονται και με βιολογικές (οργανικές) τροφές και μόνο. Οι τροφές δηλαδή που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι πιστοποιημένες ως βιολογικές (με την αντίστοιχη επίδειξη τιμολογίων κατά τη διάρκεια ελέγχου). Στα ζώα και τα πουλιά απαγορεύεται ρητά η χορήγηση αυξητικών ή άλλων ορμονών. Επίσης, ορισμένα μόνο φάρμακα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση ασθενειών και κάτω από την αυστηρή επίβλεψη κτηνιάτρου. Μόνο τότε το κρέας των ζώων και των πουλιών αλλά και τα παραγόμενα από αυτά γαλακτοκομικά προϊόντα χαρακτηρίζονται ως βιολογικά.

Από τα πουλερικά, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει το βιολογικό κοτόπουλο. Όσο για το κρέας, σημαντική ζήτηση παρουσιάζει το βιολογικό χοιρινό και το βιολογικό μοσχάρι, ενώ στην αγορά θα βρούμε και άλλα πιο εξεζητημένα κρέατα όπως αγριογούρουνο βιολογικής εκτροφής. Στην αγορά διατίθενται επίσης και παράγωγα βιολογικού κρέατος όπως λουκάνικα, μπιφτέκια και άλλα …

βιολογικά πουλερικά ελεύθερης βοσκής

Στα βιολογικά ψάρια τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το τί ορίζει μία ιχθυοκαλλιέργεια βιολογική, ειδικά εκείνες του γλυκού νερού, εξαρτάται άμεσα από το είδος του ψαριού το οποίο εκτρέφεται. Το γεγονός είναι όμως πως από τις βασικότερες απαιτήσεις για να χαρακτηριστεί μία μονάδα παραγωγής ως βιολογική είναι η εξαιρετική καθαρότητα του νερού, η συνεχής ροή του και ο σχετικά μικρός αριθμός ψαριών στις δεξαμενές.

Πόσο βιολογικά είναι τα «βιολογικά προϊόντα»;

Ο όρος «βιολογικά» στις μέρες μας μάλλον δεν είναι και τόσο ακριβής. Για να είναι η τροφή μας αγνή θα πρέπει εξ’ ίσου αγνό να είναι και το νερό που δέχεται και ο αέρας που την περιβάλλει αλλά και το χώμα στο οποίο μεγαλώνει… διαβάστε περισσότερα για τα βιολογικά τρόφιμα.

Ελληνικά Βιολογικά προϊόντα

Την τελευταία δεκαετία αυξάνει η εγχώρια ζήτηση σε βιολογικά προϊόντα. Η καλή τους φήμη τα έχει κάνει περιζήτητα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ενημερωμένος καταναλωτής γνωρίζει πια ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα συμβατικά και δεν βλάπτουν το οργανισμό.

Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου «ξεφυτρώνουν» όλο και περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά. Ακόμα και στα super market βρίσκουμε πλέον χώρους αφιερωμένους στα βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον, οι λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων αυξάνουν χρόνο με το χρόνο. Οι τιμές γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές και τα βιολογικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο προσιτά στο ευρύ κοινό.

Από τα πιο συνήθη Ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι το βιολογικό ελαιόλαδο και τα βιολογικά λαχανικά. Δυναμικά στην αγορά των Ελληνικών βιολογικών προϊόντων έρχονται πολύ νέοι εκτροφείς ζώων αλλά και ιχθυοκαλλιεργητές.

Εξαγωγές Ελληνικών βιολογικών προϊόντων

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για την ανάπτυξη του τομέα της βιοκαλλιέργειας και της βιολογικής εκτροφής ζώων και ψαριών. Εξ’ ίσου σημαντική είναι και η προσπάθεια που γίνεται για την αύξηση στις εξαγωγές Ελληνικών βιολογικών προϊόντων.

Το προϊόν με τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη είναι το Ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο που ταξιδεύει κυρίως στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Δανία, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες.

Γίνεται σημαντική προσπάθεια για την αύξηση των Ελλήνων παραγωγών βιολογικών προϊόντων και την προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Σημαντικοί είναι οι αυστηροί έλεγχοι που διεξάγονται και σκοπό έχουν την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων ώστε να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού και στο εξωτερικό.