Βιολογικά Προϊόντα

Εδώ θα βρείτε όλες τις κατηγορίες βιολογικών προϊόντων. Σε κάθε κατηγορία, παρέχονται πληροφορίες για τα αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα, την προέλευσή τους και τις συνθήκες καλλιέργειας για το καθένα.

Ποιά ονομάζουμε βιολογικά προϊόντα

Ως ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ χαρακτηρίζονται εκείνα για τα οποία χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, εκτροφής και καταπολέμησης ασθενειών και παρασίτων και δεν είναι γενετικά τροποποιημένα. Δηλαδή, δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα ή χημικά παρασκευάσματα σε κανένα στάδιο της παραγωγής / ανάπτυξης.

Βιολογικα προιοντα, τροφή από την φύση

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναρίθμητες έρευνες για να διαπιστωθεί το κατά πόσο είναι ωφέλιμα τα βιολογικά προϊόντα για την υγεία μας και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Οι έρευνες αυτές έχουν διεξαχθεί από διάφορες πηγές και ιδρύματα και κάποιες από αυτές εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων τους και τους σκοπούς τους.

Ο κοινός ανθρώπινος νους μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να προσθέτουμε στο σώμα μας χημικές ουσίες χωρίς αυτό να έχει συνέπειες. Το ποιές είναι αυτές οι συνέπειες το έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες μορφές. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των αγροτών σε περιοχές που ψεκάζονται με χημικά, έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά καρκίνου διαφόρων μορφών. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι γνωστές από την δεκαετία του ‘50.

Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών, μετάλλων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Παράλληλα, δεν περιέχουν κατάλοιπα χημικών ουσιών (παρασιτοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, ορμονών, αντιβιοτικών και άλλων που περιέχονται στα χημικά λιπάσματα).

Τιμές βιολογικών προϊόντων

Οι τιμές των βιολογικών προϊόντων είναι, κατά κανόνα, ακριβότερες εκείνων των αντίστοιχων συμβατικών. Οι καλλιέργειες και οι μονάδες εκτροφής είναι πολύ μικρότερης κλίμακας και απαιτούν πολυδάπανες μεθόδους καλλιέργειας, εκτροφής και πιστοποίησης. Παράλληλα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την σωστή ανάπτυξή τους και την συσκευασία τους, όπου αυτό απαιτείται.

Βιολογικά λαχανικά, φρούτα, κρέατα …

Θα πρέπει να περάσει 1 ολόκληρο έτος μέχρι να μπορέσει μία καλλιεργήσιμη έκταση να χαρακτηριστεί ως κατάλληλη να δεχθεί βιολογική καλλιέργεια. Στο χρονικό αυτό διάστημα διενεργούνται έλεγχοι στο έδαφος και στο νερό που τροφοδοτεί το κτήμα. Πρέπει να είναι και τα δύο καθαρά από βαρέα μέταλλα και διάφορα μικρόβια.

Βιολογικά λαχανικά είναι εκείνα που καλλιεργούνται σε πιστοποιημένες εκτάσεις με χρήση οργανικών μόνο λιπασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, ζιζανίων και παρασίτων.

Τα βιολογικά φρούτα καλλιεργούνται και αυτά σε πιστοποιημένες εκτάσεις με χρήση οργανικών λιπασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, ζιζανίων, παρασίτων και άλλων εχθρών. Τα βιολογικά φρούτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε βιολογικές λαϊκές αγορές είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα μήλα και τα σταφύλια.

Αντίστοιχα, βιολογικό κρέας και βιολογικά πουλερικά ονομάζονται εκείνα που τρέφονται και με βιολογικές (οργανικές) τροφές και μόνο. Οι τροφές δηλαδή που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι πιστοποιημένες ως βιολογικές (με την αντίστοιχη επίδειξη τιμολογίων κατά τη διάρκεια ελέγχου). Στα ζώα και τα πουλιά απαγορεύεται ρητά η χορήγηση αυξητικών ή άλλων ορμονών. Επίσης, ορισμένα μόνο φάρμακα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση ασθενειών και κάτω από την αυστηρή επίβλεψη κτηνιάτρου. Μόνο τότε το κρέας των ζώων και των πουλιών αλλά και τα παραγόμενα από αυτά γαλακτοκομικά προϊόντα χαρακτηρίζονται ως βιολογικά.

Από τα πουλερικά, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει το βιολογικό κοτόπουλο. Όσο για το κρέας, σημαντική ζήτηση παρουσιάζει το βιολογικό χοιρινό και το βιολογικό μοσχάρι, ενώ στην αγορά θα βρούμε και άλλα πιο εξεζητημένα κρέατα όπως αγριογούρουνο βιολογικής εκτροφής. Στην αγορά διατίθενται επίσης και παράγωγα βιολογικού κρέατος όπως λουκάνικα, μπιφτέκια και άλλα …

βιολογικά πουλερικά ελεύθερης βοσκής

Στα βιολογικά ψάρια τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το τί ορίζει μία ιχθυοκαλλιέργεια βιολογική, ειδικά εκείνες του γλυκού νερού, εξαρτάται άμεσα από το είδος του ψαριού το οποίο εκτρέφεται. Το γεγονός είναι όμως πως από τις βασικότερες απαιτήσεις για να χαρακτηριστεί μία μονάδα παραγωγής ως βιολογική είναι η εξαιρετική καθαρότητα του νερού, η συνεχής ροή του και ο σχετικά μικρός αριθμός ψαριών στις δεξαμενές.

Πόσο βιολογικά είναι τα «βιολογικά προϊόντα»;

Ο όρος «βιολογικά» στις μέρες μας μάλλον δεν είναι και τόσο ακριβής. Για να είναι η τροφή μας αγνή θα πρέπει εξ’ ίσου αγνό να είναι και το νερό που δέχεται και ο αέρας που την περιβάλλει αλλά και το χώμα στο οποίο μεγαλώνει… διαβάστε περισσότερα για τα βιολογικά τρόφιμα.