Search
Close this search box.
15 Οκτωβρίου 2023
15 Οκτωβρίου 2023

Βιολογική καλλιέργεια (βιοκαλλιέργεια)

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Ο ρόλος της βιοκαλλιέργειας στην διατροφή μας και στην διατήρηση μιας καλής ποιότητας στη ζωή μας.

Η βιολογική καλλιέργεια (βιοκαλλιέργεια) και διατροφή κερδίζει έδαφος παγκοσμίως. Παρά την μεγάλη οικονομική κρίση που έχει πλήξει ακόμα και τα πλουσιότερα κράτη, η προτίμηση στα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας (και εκτροφής) παραμένει σε ανοδική πορεία.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η επιμονή στην εξάπλωση των βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας, εκτροφής και παρασκευής τροφίμων;
Γιατί ο «πόλεμος» ενάντια στη συμβατική καλλιέργεια γίνεται όλο και μεγαλύτερος;
Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις:

Τί είναι βιολογική καλλιέργεια (ορισμός)

Η βιολογική καλλιέργεια είναι, ουσιαστικά, η καλλιέργεια χωρίς προσθήκη χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων για την βελτίωση της παραγωγής και χωρίς την χρήση αυξητικών ορμονών και άλλων ουσιών στις τροφές των ζώων για την υπέρμετρη ανάπτυξή τους. Σε αντίθεση με την συμβατική καλλιέργεια, η βιοκαλλιέργεια δίνει ζωή στο έδαφος και γεύση στην παραγωγή. Σαν λίπασμα χρησιμοποιούνται μόνο φυτικά υπολείμματα και ζωική κοπριά. Η σωστές αποστάσεις των φυτών και κάποια ωφέλιμα έντομα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων.

Το Να Στηρίξουμε Την Βιολογική Καλλιέργεια Δεν Είναι Μόδα, Είναι Ανάγκη.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα για βιολογική καλλιέργεια στην βικιπαίδεια

Γιατί στηρίζουμε την βιολογική καλλιέργεια

Σε έναν πλανήτη που ο πληθυσμός αυξάνεται μέρα με την μέρα, που η γη μολύνεται με χημικά προϊόντα που την δηλητηριάζουν και την κάνουν άγονη, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε αν η τροφή μας είναι σωστή ή, τελικά, μας κάνει κακό.

Σε μια συμβατική διατροφή χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, με περίσια άκρως βλαβερών ουσιών, με τρόφιμα χωρίς γεύση και άρωμα, είναι επόμενο να επιδιώξουμε την αγορά βιολογικών προϊόντων. Όσο περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε φρέσκα και εποχιακά προϊόντα που παράγονται από βιολογική καλλιέργεια και εκτροφή, τόσο το κόστος τους θα μειώνεται. Ναι, πάντα θα παραμένουν ακριβότερα από τα συμβατικά. Ποιά είναι, όμως η τιμή που βάζουμε στην υγεία μας και στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας;

Το να στηρίξουμε την βιολογική καλλιέργεια δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη.

Όλοι εμείς, στην ομάδα του Viologika.gr, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε το γιατί τα συμβατικά προϊόντα είναι τόσο φθηνά και όχι γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα.

Υπάρχει, άλλωστε, περίπτωση να καταφέρει ο άνθρωπος να διατηρήσει μια καλή παραγωγή, αρκετή να θρέψει τον πλανήτη, χωρίς να χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα;

Πώς πιστοποιούνται τα προϊόντα βιοκαλλιέργειας ώς προς την γνησιότητά τους και την ποιότητά τους;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα των απλών ανθρώπων που κατακλύζονται καθημερινά με πληροφορίες υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, ανήμποροι να κατανοήσουν την αλήθεια και να αποφασίσουν τι θα ήταν καλύτερο για την υγεία τους. Ίσως η γνώση της κατάστασης έρθει από την απλή παρατήρηση του κόσμου γύρω μας, τόσο σε αστικό όσο και σε επαρχιακό περιβάλλον.

Βιολογική καλλιέργεια: πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων

Η πιστοποίηση είναι διαδικασία απαραίτητη για να θεωρηθεί μια καλλιέργεια βιολογική. Απουσία επίσημου εγγράφου που να το επιβεβαιώνει θεωρούμε ότι τα προϊόντα παράγονται με συμβατικό τρόπο. Δεν έχει σημασία η εμφάνισή τους, το σχήμα τους, η γεύση τους και το πόσο καλά γνωρίζουμε τον παραγωγό ή το κατάστημα. Η πιστοποίηση από επίσημο οργανισμό είναι απαραίτητη. Στην σελίδα μας πιστοποίηση θα βρείτε όλες τις εταιρείες και μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί τους.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στα καταστήματα βιολογικών και τις βιολογικές λαϊκές αγορές έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε την πιστοποίηση κάθε παραγωγού, κάθε εταιρείας και κάθε προϊόντος που διατίθεται προς πώληση. Μόνο έτσι θα είμαστε βέβαιοι ότι δεν πληρώνουμε τιμές βιολογικών προϊόντων για συμβατικά προϊόντα.

Η βιοκαλλιέργεια και η ιστορία της

Ο άνθρωπος έμαθε σιγά-σιγά και με σκληρό και επώδυνο τρόπο τις επιπτώσεις της απλής και της αλόγιστης χρήσης χημικών σκευασμάτων με σκοπό τη λίπανση, την ανάπτυξη και την εξόντωση. Αύξησε μεν την παραγωγή του, δημιούργησε όμως ένα σωρό άλλα ανυπέρβλητα προβλήματα στον εαυτό του και στο περιβάλλον του.

Αύξησε σημαντικά τις ασθένειες και τη θνησιμότητα του πληθυσμού σε περιοχές κοντά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αύξησε την αντοχή των εντόμων στα διάφορα δηλητήρια που χρησιμοποιούσε και πλέον χρειάζεται ακόμα ισχυρότερα. Αύξησε τη θνησιμότητα χρήσιμων εντόμων που βοηθούν στην ανάπτυξη και την στήριξη της καλλιέργειας. Αύξησε τη μόλυνση του αέρα, του υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους.

Μετά απ’ όλα αυτά, ανακάλυψε την αναγκαιότητα της επιστροφής σε παλαιότερες μεθόδους καλλιέργειας φυτών και δέντρων και εκτροφής ζώων. Αυτή τη φορά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί με σαφώς μεγαλύτερη ευκολία να τα βάλει με εχθρούς που κατέστρεφαν εδώ και χιλιετίες τους κόπους μιας χρονιάς. Αναφερόμαστε σε βλαβερά έντομα και ακάρεα που έχουν την δυνατότητα, σε ελάχιστο χρόνο, να καταστρέψουν ολόκληρες εκτάσεις και σοδειά χιλιάδων τόνων. Μπορεί, άραγε, να αυξήσει την παραγωγή του χωρίς να ρίξει ούτε μία σταγόνα δηλητήριο;

Βιοκαλλιέργεια σε θερμοκήπιο, συγκαλλιέργεια, αγρανάπαυση και αμειψισπορά, οι μεγάλοι σύμμαχοι.

Η τεχνολογία είναι με το μέρος μας και μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα του χώματος, επαναφέροντάς την στην αρχική της μορφή ή και σε ακόμα καλύτερη). Η μελέτη δεκαετιών δύναται να μας εκπαιδεύσει στους φυσικούς τρόπους με τους οποίους θα έχουμε καλή παραγωγή, απολαμβάνοντας ποιοτικά τρόφιμα όλο τον χρόνο.

Τα θερμοκήπια έρχονται να προστατεύσουν την καλλιέργειά μας από τις καιρικές συνθήκες και από βλαβερά έντομα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούν την συγκαλλιέργεια, την αγρανάπαυση και την αμειψισπορά, θα συμβάλλουν στην διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους, δίνοντάς μας καλή σοδειά για δεκαετίες. Η διατήρηση σωστών αποστάσεων και το κατάλληλο πότισμα των φυτών θα μας δώσει καρπούς υψηλής ποιότητας και άριστης γεύσης.

Η σωστή διαχείριση των υπολειμμάτων τροφής θα μας προσφέρει δωρεάν λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας. Η συνεπής αγορά τροφίμων θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε κάθε σπίτι. Μια υγιεινή και βιολογική διατροφή είναι εφικτή από όλους μας. Ακολουθήστε μας στην έρευνα που κάνουμε καθημερινά, με σκοπό να αναδείξουμε τρόπους που μπορούμε να τραφούμε σωστά και οικονομικά. Η βιολογική διατροφή μπορεί να είναι φθηνή και δεν απαιτεί φουσκωμένο πορτοφόλι..

Η ολιστική όψη της βιολογικής καλλιέργειας

Αναμφίβολα η βιολογική καλλιέργεια και εκτροφή σέβεται το περιβάλλον και προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να μην το επιβαρύνει. Σέβεται, στην ουσία, την ίδια την ζωή. Όμως αυτή είναι μια μόνο πλευρά του νομίσματος, ιδιαίτερα σε μια εποχή τόσο επιβαρυμένη με ρύπους κάθε είδους.

Η απουσία φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων είναι μόνο η αρχή. Όταν αναφερόμαστε σε βιοκαλλιέργεια, μιλάμε για ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης που εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον. Οι βασικές του αρχές είναι:

  1. Η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από πρακτικές και δράσεις που προάγουν την φυσική παραγωγή, την βελτιστοποίηση του εδάφους και την μείωση των ρύπων του εδάφους, του νερού και του αέρα.
  2. Η εφαρμογή πρακτικών που βοηθούν το έδαφος να διατηρήσει την γονιμότητά του χωρίς την προσθήκη χημικών λιπασμάτων (συγκαλλιέργεια, αμειψισπορά …).
  3. Την διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής (σκουλήκια, έντομα).
  4. Την εισαγωγή υπολειμμάτων τροφής στην παραγωγή για την δημιουργία φυσικού λιπάσματος.
Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.