22 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η ιστορία της γεωργίας

Η καλλιέργεια του εδάφους για παραγωγή τροφής χρονολογείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Από την προϊστορική περίοδο ο άνθρωπος προσπάθησε με πρωτόγονα μέσα να φυτέψει μέσα στα δάση και να καθορίσει έτσι την παραγωγή στην περιοχή που βρισκόταν.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Η καλλιέργεια του εδάφους για παραγωγή τροφής χρονολογείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Από την προϊστορική περίοδο ο άνθρωπος προσπάθησε με πρωτόγονα μέσα να φυτέψει μέσα στα δάση και να καθορίσει έτσι την παραγωγή στην περιοχή που βρισκόταν. Από την πρώτη στιγμή που κατάλαβε τη δύναμη της οργανωμένης καλλιέργειας ο άνθρωπος προσπάθησε με κάθε τρόπο να την ελέγξει.

Τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, πάντως τοποθετούν την έναρξη της καλλιέργειας του εδάφους γύρω στο 9500 π.Χ. στην ανατολική Μεσόγειο.

Οργανωμένες καλλιέργειες του εδάφους

Αναμφίβολα για χιλιάδες χρόνια οι καλλιέργειες ήταν 100% βιολογικές. Τα στοιχεία της φύσης ήταν (και πάντα θα είναι) ενάντια σε κάθε μορφή οργανωμένης καλλιέργειας. Η τραχύτητα του εδάφους, το κλίμα, τα παράσιτα, τα έντομα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι οι κύριοι εχθροί της οργανωμένης γεωργίας.

Η μάχη του ανθρώπινου είδους με τη φύση, σκληρή και άνιση, είχε από την αρχή προκαλέσει μεγάλες μεταβολές στο φυσικό τοπίο και στην ισορροπία της φύσης. Οι μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις αντικαταστάθηκαν σιγά-σιγά με μεγαλύτερες. Οι ανθρώπινοι οικισμοί αυξάνονταν διαρκώς. Οι οικισμοί μεταφέρονταν σε ευφορότερα εδάφη, στους κάμπους και δίπλα σε ποτάμια. Οι καλλιέργειες έγιναν επαναλαμβανόμενες.

Ήταν πλέον απαραίτητος ο έλεγχος διάφορων ειδών που απειλούσαν τους γεωργούς και τη σίτιση των οικισμών. Και ενώ εδώ και αρκετούς αιώνες ο άνθρωπος κατάφερε να ελέγξει τους πιο μεγαλόσωμους εχθρούς της καλλιέργειάς του, οι μικροοργανισμοί παρέμεναν για χιλιάδες χρόνια ο «αόρατος εχθρός».

Η τεχνολογία όμως επέφερε επαναστατικές αλλαγές στην γεωργία. Από τη γη και τον αέρα ξεκίνησαν οι ψεκασμοί του εδάφους με χημικά παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα και κάθε λογής δηλητήρια, σκοτώνοντας ασυλλόγιστα κάθε ζώντα οργανισμό στο πέρασμά τους. Εκτός από τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, τα δηλητήρια αυτά πέτυχαν τα εξής:

  1. Τον αφανισμό πολλών ειδών εντόμων
  2. Τη μετάλλαξη κάποιων άλλων σε είδη ανθεκτικότερα
  3. Την δηλητηρίαση του καλλιεργήσιμου εδάφους και ζώνης πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων πιο πέρα
  4. Την δηλητηρίαση του υδροφόρου ορίζοντα
  5. Την δηλητηρίαση του ανθρώπινου οργανισμού με άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις
  6. Την δηλητηρίαση πτηνών και εντόμων που έρχονται σε επαφή με την περιοχή που ψεκάστηκε

Η ιστορία της γεωργίας

Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Αναρίθμητα τα οφέλη του δαμάσκηνου στην υγεία μας. Δείτε ποιά είναι και πως θα απολαύσετε αυτό το υπέροχο φρούτο με το μοναδικό άρωμα και την γεμάτη γεύση.
Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.