Search
Close this search box.
29 Απριλίου 2024
29 Απριλίου 2024

Πως θα φτιάξω σαπούνι από ελαιόλαδο

Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά
Το χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου είναι αγνό, χωρίς τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς, με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την υγρασία στην επιδερμίδα. Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα μόνοι, με ελάχιστο κόστος.

Η σαπωνοποιία (δηλαδή η παραγωγή σαπουνιού) είναι μια αρχαία τέχνη που ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, εξελισσόμενη στη διαδρομή της μέσα από διάφορους πολιτισμούς. Μεταξύ των διαφόρων τύπων σαπουνιού, το σαπούνι ελαιολάδου κατέχει μια περίφημη φήμη για την απαλότητα και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Φημισμένο για τον πλούτο του σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, το ελαιόλαδο μεταμορφώνεται σε μια πολυτελή πλάκα σαπουνιού που είναι ιδανική για ευαίσθητες και ξηρές επιδερμίδες. Πώς ακριβώς όμως περνάει κανείς από ένα μπουκάλι ελαιόλαδο σε ένα σαπούνι;

Πριν περάσουμε στο πρακτικό κομμάτι, ας κάνουμε ένα γρήγορο ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το σαπούνι ελαιόλαδου, ή «σαπούνι Καστίλλης», προέρχεται από την περιοχή της Καστίλλης στην Ισπανία. Οι Μαυριτανοί εισήγαγαν το σαπούνι με βάση το ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους τον 8ο αιώνα και κέρδισε γρήγορα φήμη σε όλη την Ευρώπη για την κορυφαία ποιότητά του. Σε αντίθεση με τα σαπούνια με βάση το λίπος που ήταν κοινά στη Βόρεια Ευρώπη, το σαπούνι Καστίλλης ήταν μοναδικό για την αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η σαπωνοποιία είναι τόσο επιστήμη όσο και τέχνη. Η διαδικασία βασίζεται στην αντίδραση σαπωνοποίησης όπου ένα αλκάλιο (συνήθως αλκάλια ή υδροξείδιο του νατρίου) αντιδρά με το λίπος (σε αυτή την περίπτωση, το ελαιόλαδο). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό σαπουνιού και γλυκερίνης.

Η παρασκευή σαπουνιού με ελαιόλαδο μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, όπως η παραδοσιακή ψυχρή διαδικασία, η θερμή διαδικασία και η μέθοδος της χύτευσης (melt and pour). Το ελαιόλαδο είναι μια δημοφιλής επιλογή λόγω των ενυδατικών του ιδιοτήτων και της ικανότητάς του να δημιουργεί μια σκληρή πλάκα σαπουνιού που παρέχει πυκνό αφρό, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα έλαια.

Φτιάχνω Σαπούνι Από Ελαιόλαδο

Σε μια παραδοσιακή μέθοδο ψυχρής διαδικασίας, θα πρέπει να μετρήσετε προσεκτικά και να αναμίξετε την αλισίβα με νερό, στη συνέχεια να συνδυάσετε το μείγμα με ελαιόλαδο, προσθέτοντας πιθανώς άλλα έλαια όπως έλαια καρύδας, φοινικέλαιου, καστορέλαιου ή αβοκάντο για διαφορετικά αποτελέσματα.

Για το σαπούνι 100% ελαιολάδου, γνωστό και ως σαπούνι Καστίλλης, η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται είναι συνήθως 1,1 φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα καυστικής σόδας (αλισίβας), γεγονός που βοηθά στην επιτάχυνση του ίχνους και στη μείωση του χρόνου σκλήρυνσης. Η θερμή διαδικασία περιλαμβάνει την ανάδευση της αλισίβας μέχρι να διαλυθεί, τη θέρμανση του ελαιολάδου και στη συνέχεια το συνδυασμό των δύο. Μπορεί να χρειαστεί ανάμειξη για να επιτευχθεί η σωστή συνοχή πριν προσθέσετε τυχόν αρώματα ή εκχυλίσματα και ρίξετε σε καλούπια​.

Στη μέθοδο λιώνουμε και ρίχνουμε, ξεκινάμε με βάση σαπουνιού ελαιόλαδου, το κόβουμε σε κύβους, το λιώνουμε και μετά προσθέτουμε τυχόν χρωστικές, αρώματα ή άλλα πρόσθετα. Αυτή η βάση σαπουνιού μπορεί στη συνέχεια να χυθεί σε καλούπια για να δημιουργήσει πλάκες σαπουνιού.Κάθε μέθοδος θα έχει ως αποτέλεσμα έναν ελαφρώς διαφορετικό τύπο σαπουνιού και η διαδικασία μπορεί να προσαρμοστεί με βάση την προσωπική προτίμηση ή το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι αναλογίες και τα πρόσθετα συστατικά μπορεί να ποικίλλουν και ορισμένες διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν βήματα όπως η προσθήκη γαλακτικού νατρίου για να σκληρύνει το σαπούνι πιο γρήγορα​ ή ένα διάλυμα αλατιού για να πήξει υγρό σαπούνι.

Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε τις τρεις διαφορετικές μεθόδους δίνοντας οδηγίες για την παρασκευή σαπουνιού με κάθε μία από αυτές.

Ψυχρή Μέθοδος παρασκευής σαπουνιού

Η ψυχρή διαδικασία είναι μια τεχνική παρασκευής σαπουνιού που περιλαμβάνει γαλακτωματοποίηση ελαίων και διαλύματος αλισίβας για να ξεκινήσει η χημική αντίδραση γνωστή ως σαπωνοποίηση. Σε αντίθεση με την παρασκευή σαπουνιού με ζεστή διαδικασία, η οποία χρησιμοποιεί εξωτερική θερμότητα για να επιταχύνει τη σαπωνοποίηση, η ψυχρή διαδικασία βασίζεται αποκλειστικά στη θερμότητα που παράγεται από την αντίδραση. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει μεγαλύτερη προσαρμογή και οδηγεί σε ένα πιο ομαλό, πιο εκλεπτυσμένο προϊόν.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία παρασκευής σαπουνιού, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια. Η κατασκευή σαπουνιού περιλαμβάνει το χειρισμό αλισίβας (υδροξείδιο του νατρίου), μια καυστική ουσία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας είναι αδιαπραγμάτευτος. Τα γάντια, τα γυαλιά και η ενδυμασία με μακριά μανίκια είναι απαραίτητα. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας αερίζεται καλά και ότι έχετε ξύδι στο χέρι για να εξουδετερώσετε τυχόν τυχαίες διαρροές.

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

Ψηφιακή ζυγαριά: Η ακρίβεια είναι ζωτικής σημασίας και όλα τα συστατικά πρέπει να ζυγίζονται με ακρίβεια.
Ανθεκτικά στη θερμότητα μπολ: Για την ανάμειξη του διαλύματος αλισίβας και των ελαίων.
Μπλέντερ με ραβδί: Για γαλακτωματοποίηση του μείγματος καυστικής σόδας, νερού και ελαιολάδου ώστε να φτάσει στην επιθυμητή κρεμώδη υφή, το λεγόμενο «trace».
Καλούπι σαπουνιού: Για να διαμορφώσετε το σαπούνι (με διάφορα σχήματα) καθώς αυτό ωριμάζει.
Θερμόμετρο: Για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του διαλύματος αλισίβας και των ελαίων.

Σαπούνι Από Ελαιόλαδο

Η λίστα συστατικών σας θα περιλαμβάνει:

Ελαιόλαδο: Ο πρωταγωνιστής της παράστασης, παρέχοντας ένα απαλό, ενυδατικό αποτέλεσμα.
Απεσταγμένο νερό: Λειτουργεί ως διαλύτης για την αλισίβα.
Καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου ή αλισίβα): Το απαραίτητο αντιδραστήριο για τη σαπωνοποίηση.

Παρασκευή διαλύματος αλισίβας:

Ξεκινήστε προσθέτοντας σιγά σιγά αλισίβα στο απεσταγμένο νερό, ποτέ το αντίστροφο. Ανακατεύουμε απαλά καθώς το μείγμα ζεσταίνεται και αναθυμιάζεται. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, ιδανικά περίπου στους 38 με 40 βαθμούς κελσίου.

Συνδυάζοντας τα έλαια: Σε ένα ξεχωριστό δοχείο, μετρήστε και ανακατέψτε το ελαιόλαδο σας—και οποιαδήποτε άλλα λάδια χρησιμοποιείτε. Ζεστάνετε αυτό το μείγμα μέχρι τα λάδια να είναι περίπου 40 βαθμούς κελσίου, διασφαλίζοντας ότι έχουν ενσωματωθεί πλήρως.

Γαλακτωματοποίηση: Όταν το διάλυμα αλισίβας φτάσει σε κοντινή θερμοκρασία με το μείγμα λαδιού, ρίξτε αργά το διάλυμα αλισίβας στο λάδι ενώ, παράλληλα, ανακατεύετε με ένα μπλέντερ με ραβδί. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το σημείο όπου το μείγμα αρχίζει να πήζει (trace), όπου και θα διαπιστώσετε ότι το μείγμα αφήνει ίχνος πάνω στο μπλέντερ.

Βάλτε χρώμα και άρωμα: Εάν χρησιμοποιείτε πρόσθετα όπως αιθέρια έλαια ή χρωστικές, ενσωματώστε τα τώρα. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθεί για να αποφύγετε τους θύλακες αέρα. Προαιρετικά: Αιθέρια έλαια, χρωστικές και απολεπιστικά για πρόσθετο άρωμα και υφή.

Τοποθέτηση σε καλούπι και μόνωση: Ρίξτε το μείγμα σε καλούπια. Για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη σαπωνοποίηση, μονώστε τα καλούπια με πετσέτες, διατηρώντας τη ζεστασιά που δημιουργείται από τη χημική αντίδραση της σαπωνοποίησης.

Ωρίμανση: Αφήστε το σαπούνι να δέσει στο καλούπι για 24-48 ώρες πριν το ξεφορμάρετε. Κόβουμε σε μπάρες αν χρειάζεται και το αφήνουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος για 4-6 εβδομάδες. Αυτή η περίοδος επιτρέπει στο σαπούνι να σκληρύνει και στο νερό να εξατμιστεί, ενισχύοντας τη μακροζωία και την ποιότητα του σαπουνιού.

Στο αποκορύφωμα της διαδικασίας ωρίμανσης, θα έχετε μια παρτίδα χειροποίητου σαπουνιού ελαιολάδου. Αυτό το σαπούνι δεν θα είναι μόνο μια απόδειξη της τέχνης σας αλλά και ένα υγιεινό, φιλικό προς το δέρμα προϊόν απαλλαγμένο από τα συνθετικά πρόσθετα που βρίσκονται στα εμπορικά σαπούνια.

Παρασκευή Χειροποίητου Σαπουνιού Ελαιολάδου

Θερμή Μέθοδος παρασκευής σαπουνιού

Η παρασκευή σαπουνιού με τη θερμή διαδικασία επιταχύνει τη διαδικασία σαπωνοποίησης μέσω της εφαρμογής θερμότητας. Σε αντίθεση με την ψυχρή διαδικασία, η ζεστή διαδικασία συνεχίζει να μαγειρεύει το σαπούνι, διασφαλίζοντας ότι η αλισίβα αντιδρά πλήρως με τα έλαια, γεγονός που επιτρέπει στο σαπούνι να χρησιμοποιηθεί σχεδόν αμέσως μετά την παραγωγή. Αυτή η μέθοδος προσφέρει επίσης στον σαπωνοποιό περισσότερο έλεγχο της τελικής υφής και τη δυνατότητα προσθήκης ευαίσθητων συστατικών χωρίς να χάσουν τη δύναμή τους.

Όταν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο της θερμής διαδικασίας, η ασφάλεια παραμένει πρωταρχικής σημασίας. Ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος – πρέπει να φοράτε πάντα γάντια, γυαλιά και προστατευτικό ρουχισμό. Η εργασία σε καλά αεριζόμενο χώρο είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή αναθυμιάσεων αλισίβας και το να έχετε ξύδι κοντά μπορεί να εξουδετερώσει τυχόν διαρροές αλισίβας.

Για αυτή την προσπάθεια θα χρειαστείτε:

Αντικολλητική κατσαρόλα: Το βασικό εργαλείο για την εφαρμογή ομοιόμορφης, σταθερής θερμότητας.
Σπάτουλες και κουτάλια που να αντέχουν στην θερμότητα: Για ανάδευση και μεταφορά σαπουνιού.
Μπλέντερ με ραβδί: Για να ενωθούν καλά τα υλικά.
Ψηφιακή ζυγαριά: Απαραίτητη για ακριβείς μετρήσεις.
Ηλεκτρονικό Phμετρο: Για τη μέτρηση του PH του σαπουνιού.
Καλούπι σαπουνιού: Για να διαμορφώσετε το τελικό προϊόν σας.

Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν:

Ελαιόλαδο: Το θεμελιώδες λάδι που παρέχει ενυδατικές ιδιότητες.
Αποσταγμένο νερό: Ο διαλύτης για την αλισίβα.
Καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου): Ο σαπωνοποιητικός παράγοντας. Πρόσθετα (προαιρετικά):
Αιθέρια έλαια, βότανα ή χρωστικές για άρωμα και οπτική γοητεία.

Παρασκευή διαλύματος αλισίβας: Ανακατέψτε σταδιακά την αλισίβα σε απεσταγμένο νερό μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Το διάλυμα θα ζεσταθεί σημαντικά, γι’ αυτό το χειριστείτε με προσοχή και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Μείγμα λαδιού: Μετρήστε το ελαιόλαδο σας χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή ζυγαριά και προσθέστε το στο κατσαρολάκι. Ρυθμίστε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνοντας απαλά το λάδι.

Συνδυασμός αλισίβας και ελαίων: Μόλις κρυώσει ελαφρώς το διάλυμα αλισίβας και ζεσταθεί το ελαιόλαδο, προσθέστε σιγά σιγά το διάλυμα αλισίβας στο κατσαρολάκι με το λάδι. Ανακατέψτε το μείγμα με ένα μπλέντερ με ράβδο μέχρι να φτάσει στο «trace», που σημαίνει ότι έχει αρχίσει η σαπωνοποίηση.

Μαγειρεύοντας το σαπούνι: Με το σαπούνι στο «trace», σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως από 1 έως 2 ώρες. Το σαπούνι θα περάσει από πολλά στάδια, και τελικά θα γίνει μια κηρώδης, ημιδιαφανής πάστα.

Δοκιμή του pH: Μετά τη διαδικασία μαγειρέματος, ελέγξτε το pH του σαπουνιού για να εξασφαλίσετε πλήρη σαπωνοποίηση. Το pH πρέπει να είναι μεταξύ 8 και 10. Εάν το σαπούνι είναι ακόμα πολύ αλκαλικό, απαιτεί περισσότερο χρόνο μαγειρέματος.

Προσθήκη πινελιών τελικής επεξεργασίας: Μόλις ψηθεί το σαπούνι και το pH είναι στο επιθυμητό επίπεδο, ήρθε η ώρα να προσθέσετε τυχόν προαιρετικά πρόσθετα. Επειδή το σαπούνι είναι καυτό, τα αιθέρια έλαια μπορεί να εξατμιστούν, γι’ αυτό προσθέστε τα την τελευταία δυνατή στιγμή πριν το καλουπώσετε.

Χύτευση και ρύθμιση: Ρίξτε με κουτάλι το μείγμα ζεστού σαπουνιού σε καλούπια. Δεδομένου ότι το σαπούνι θερμής επεξεργασίας είναι ήδη σαπωνοποιημένο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόλις κρυώσει και σκληρύνει, κάτι που συνήθως διαρκεί περίπου 24 ώρες.

Η παρασκευή σαπουνιού με ελαιόλαδο με τη θερμή διαδικασία επιτρέπει την άμεση ικανοποίηση της χρήσης της δημιουργίας σας, σε συνδυασμό με τη διαβεβαίωση ότι το τελικό προϊόν είναι απαλό και θρεπτικό για το δέρμα.

Σαπούνι Ελαιολάδου

Μέθοδος Χύτευσης (Melt & Pour)

Η παρασκευή σαπουνιού Melt and Pour είναι μια φιλική προς τον χρήστη προσέγγιση που περιλαμβάνει την τήξη προκατασκευασμένων βάσεων σαπουνιού και την προσαρμογή τους με τα αρώματα, τα χρώματα και τα πρόσθετα της επιλογής σας. Είναι μια εξαιρετική μέθοδος για αρχάριους και όσους αναζητούν μια δημιουργική διέξοδο χωρίς τους κινδύνους και τους μεγάλους χρόνους θεραπείας που σχετίζονται με τις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής σαπουνιού.

Ενώ η μέθοδος χύτευσης είναι λιγότερο επικίνδυνη από την παρασκευή σαπουνιού με κρύα ή θερμή διαδικασία, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές προφυλάξεις ασφαλείας. Διατηρήστε τον χώρο εργασίας σας καθαρό και να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε ζεστό σαπούνι. Συνιστώνται γάντια σιλικόνης και προστασία ματιών όταν ρίχνετε το λιωμένο σαπούνι.

Για να ξεκινήσετε την προσπάθεια σας με την μέθοδο χύτευσης (melt and pour), θα χρειαστείτε:

Bάση σαπουνιού: Επιλέξτε μια βάση σαπουνιού με ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε ενυδατικές ιδιότητες.
Φούρνος μικροκυμάτων ή μπεν-μαρί (bain marie): Για το λιώσιμο της βάσης του σαπουνιού.
Καλούπι σιλικόνης: Για να διαμορφώσετε το σαπούνι.
Σκεύη ανάδευσης: Για την ανάμειξη πρόσθετων στη λιωμένη βάση.
Αρωματικά έλαια ή αιθέρια έλαια: Για να προσθέσετε άρωμα στο σαπούνι σας.
Χρωστικές ουσίες: Για να δώσετε στο σαπούνι σας προσωπικότητα και χρώμα.
Αλκοόλ σε μπουκάλι ψεκασμού: Για να αφαιρέσετε τις φυσαλίδες από το χυμένο σαπούνι.

Κοπή και τήξη της βάσης σαπουνιού:

Ξεκινήστε κόβοντας τη βάση του σαπουνιού ελαιολάδου σε μικρούς, ομοιόμορφους κύβους για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη τήξη. Χρησιμοποιώντας φούρνο μικροκυμάτων, λιώστε απαλά τους κύβους σαπουνιού μέχρι να ρευστοποιηθούν πλήρως.

Προσθήκη της προσωπικής σας πινελιάς:
Μόλις λιώσει, μπορείτε να εξατομικεύσετε το σαπούνι σας. Ανακατέψτε τα αρώματα, τις χρωστικές και οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα, όπως απολεπιστικά ή βοτανικά που έχετε επιλέξει. Ανακατέψτε απαλά για να αποφύγετε τη δημιουργία φυσαλίδων αέρα.

Ρίχνοντας το σαπούνι στο καλούπι:
Ρίξτε προσεκτικά το μείγμα του λιωμένου σαπουνιού στα καλούπια σας. Εάν σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια, ψεκάστε ελαφρά με οινόπνευμα για να εξαφανιστούν.

Ωρίμανση του σαπουνιού (σαπουνοποίηση):
Αφήστε το σαπούνι να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Αντισταθείτε στην επιθυμία να επισπεύσετε τη διαδικασία ψύξης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπύκνωση και να επηρεάσει τη διαύγεια του σαπουνιού σας.

Ξεκαλούπωμα και συσκευασία:
Μόλις σταθεροποιηθεί, απελευθερώστε απαλά το σαπούνι σας από τα καλούπια. Τυλίξτε τις πλάκες σαπουνιού σας σε πλαστική μεμβράνη ή χαρτί κεριού για να τις προστατέψετε από την υγρασία και να διατηρήσετε το άρωμα.

Η μέθοδος χύτευσης (melt and pour) προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι μια ασφαλής και διασκεδαστική δραστηριότητα για άτομα όλων των ηλικιών, απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό και τα αποτελέσματα είναι αμέσως ευχάριστα. Επιπλέον, η ευελιξία της μεθόδου επιτρέπει ατελείωτη δημιουργικότητα σε υφές, σχήματα και αρώματα.

Μερικές συμβουλές

Πάντα να μετράτε τα συστατικά με βάση το βάρος και όχι τον όγκο, για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Σημασία έχει η ποιότητα του ελαιολάδου. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει πλουσιότερη υφή και πιο θρεπτικό για το δέρμα σαπούνι.
Να έχετε υπομονή. Όσο περισσότερο αφήσετε το σαπούνι να σκληρύνει, τόσο καλύτερη γίνεται η ποιότητά του.

Έχετε λοιπόν στα χέρια σας έναν λεπτομερή οδηγό για να φτιάξετε το δικό σας σαπούνι ελαιόλαδου. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη αλλά απεριόριστα ικανοποιητική, προσφέροντας όχι μόνο μια ράβδο σαπουνιού αλλά ένα διαχρονικό κομμάτι παράδοσης και ευεξίας. Δοκιμάστε το και ίσως ανακαλύψετε ένα νέο χόμπυ που θα συμβάλλει στην υγεία του δέρματός σας, δίνοντάς σας, παράλληλα την γνώση και ευχαρίστηση της δημιουργίας χειροποίητου σαπουνιού!

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Το χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου είναι αγνό, χωρίς τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς, με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την υγρασία στην επιδερμίδα. Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα μόνοι, με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.