Search
Close this search box.

Οι αρθρογράφοι μας: Γιάννης Καράντουλης

Γιάννης Καράντουλης
Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Τελειώνοντας τις σπουδές μου στο γεωπονικό, αποφάσισα να ασχοληθώ με τη διαμόρφωση κήπων. Παράλληλα, ασχολούμαι με μικροκαλλιέργειες και φυτώρια.  Αν κάθε σπίτι μπορούσε να έχει τον δικό του κήπο, να κάθε οικογένεια μπορούσε να έχει τη δική της μικρή παραγωγή φρέσκων λαχανικών και μυρωδικών, πόσο διαφορετική θα ήταν η πόλη μας. Ναι, τα λουλούδια στις γλάστρες είναι υπέροχα αλλά για φαντάσου πώς θα ήταν αν ο καθένας μας είχε τη δική του ντοματιά, πιπεριά, λεμονιά ή πορτοκαλιά; Να μυρίζουν οι γειτονιές λεμονανθούς και αρμπαρόριζα, μέντα και ντομάτα… Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω όνειρο ζωής!

Οι άνθρωποι στις πόλεις πολλά χρόνια τώρα κλειστήκαμε στα διαμερίσματα και ξεχάσαμε τις μυρωδιές του χώματος και της φύσης. Δυστυχώς, ξεχάσαμε και πώς είναι να τρέφεται κανείς σωστά και υγιεινά. Τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη μου χαρά, βλέπω όλο και περισσότερο κόσμο να επιλέγει να τρέφεται σωστά και να αγοράζει βιολογικά προϊόντα ώστε η διατροφή του να είναι καθαρή από χημικές ουσίες που καταστρέφουν την ποιότητα των προϊόντων και δημιουργούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε πολλές μικρές ή μεγαλύτερες παραγωγές που ακολουθούν τις επιταγές της βιολογικής καλλιέργειας. Έτσι, ακόμα κι αν το όνειρό μου μείνει όνειρο, και οι κήποι μείνουν διακοσμητικοί, η διατροφή μας δεν θα μείνει ελλιπής.

Οι συνταγές μου...

Δεν βρέθηκαν άρθρα για τον συγκεκριμένο αρθογράφο.

Άρθρα μου στο blog

Ο ρόλος της βιοκαλλιέργειας στην διατροφή μας και στην διατήρηση μιας καλής ποιότητας στη ζωή μας.
Είναι όντως πιο ποιοτικά από τα συμβατικά ή είναι όλα αυτά ένας μύθος; Έχουν όντως καλύτερη γεύση; Γιατί όμως τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο στραπατσαρισμένα; Και τί έχει πάθει ο κόσμος που τόσα χρόνια ...
Θα δούμε αναφορές σε πολλά άρθρα ότι, τελικά, τα συμβατικά τρόφιμα δεν είναι και τόσο επιβλαβή για την υγεία μας. Σαν βασικό επιχείρημα θεωρείτε ότι τα συμβατικά έχουν τις ίδιες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων με τα βιολογικά τρόφιμα.
Η ντομάτα είναι ένα από τα πλέον εύκολα λαχανικά προς καλλιέργεια. Η σπορά βιολογικής ντομάτας ξεκινά περί τα τέλη του χειμώνα και πάντα ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε.
Με την βιολογική πτηνοτροφία να σημειώνει έντονα ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, αναβιώνουν και οι ελπίδες για κατανάλωση πουλερικών άριστης ποιότητας.
Η βιολογική κτηνοτροφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία και παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.
Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι γνώριμη μέθοδος καλλιέργειας από τα αρχαία χρόνια, τουλάχιστον από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η καλλιέργεια του εδάφους για παραγωγή τροφής χρονολογείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Από την προϊστορική περίοδο ο άνθρωπος προσπάθησε με πρωτόγονα μέσα να φυτέψει μέσα στα δάση και να καθορίσει έτσι την παραγωγή στην περιοχή που βρισκόταν.