14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Βιολογική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο

Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι γνώριμη μέθοδος καλλιέργειας από τα αρχαία χρόνια, τουλάχιστον από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το θερμοκήπιο έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές στην κατασκευή του μόλις τα τελευταία χρόνια.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Τα σύγχρονα θερμοκήπια, με καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες, επιτρέπουν την καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών. Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο ονομάζεται αλλιώς “εξαναγκασμένη καλλιέργεια”.

Προφυλαγμένη καλλιέργεια σε θερμοκήπιο

Το μεγαλύτερο ποσοστό των λαχανικών που καταναλώνουμε σήμερα προέρχεται από καλλιέργεια σε θερμοκήπια. Αυτό συμβαίνει για τα περισσότερα θερινά και χειμερινά λαχανικά όπως ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, λάχανα, μπρόκολα και άλλα. Καλλιεργούνται επίσης φράουλες, διάφορα αρωματικά φυτά και πολλά λουλούδια.

Η αρχή λειτουργίας του θερμοκηπίου είναι απλή και βασίζεται στον μερικό έλεγχο των καιρικών συνθηκών εντός του χώρου του θερμοκηπίου.

Αναλυτικότερα, τα φυτά τοποθετούνται σε περιορισμένο και καλυμμένο χώρο και έτσι προστατεύονται από τον αέρα, το χιόνι, τη βροχή και την υπερβολική ηλιοφάνεια. Σκοπός, λοιπόν, της καλλιέργειας σε θερμοκήπιο είναι η προστασία των φυτών από ακραίες συνθήκες όλες τις εποχές του χρόνου.

Το θερμοκήπιο προστατεύει παράλληλα την καλλιέργεια από κάποια ανεπιθύμητα έντομα όπως τις ακρίδες, τις βρομούσες, τα σαλιγκάρια και άλλα.

Προβλήματα της καλλιέργειας σε θερμοκήπιο

Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι μεν ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος καλλιέργειας για αυξημένη παραγωγή, έχει όμως και κάποια προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τη δαπάνη κατασκευής και συντήρησης του ίδιου του θερμοκηπίου.

Το βασικότερο πρόβλημα όλων προκύπτει από τον συνδυασμό της αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας εντός του θερμοκηπίου, που δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη παρασίτων. Ο σωστός εξαερισμός του θερμοκηπίου είναι βασικός παράγοντας για μια επιτυχημένη καλλιέργεια.

Κάποιες ακραίες καιρικές συνθήκες (όπως το χιόνι και ο δυνατός αέρας) μπορούν εύκολα να καταστρέψουν ένα θερμοκήπιο. Το χιόνι μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση της σκεπής και του μεταλλικού σκελετού. Ο δυνατός αέρας μπορεί να σκίσει το περίβλημά του. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες στην αναμενόμενη παραγωγή.

Κατά την κατασκευή ενός θερμοκηπίου πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν οι καιρικές συνθήκες της επιλεγμένης περιοχής καθώς και ο ακριβής προσανατολισμός του οικοπέδου / αγροτεμαχίου.

Θερμοκήπιο

Βιολογική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο

Η καλλιέργεια σε θερμοκήπια μπορεί να είναι 100% βιολογική, αρκεί να τηρούνται οι αντίστοιχοι κανόνες. Παραμένει μια καλλιέργεια σε χώμα, η οποία, απλώς προστατεύεται από τα φυσικά φαινόμενα μέσω του θερμοκηπίου.

Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η σημασία της διατροφής στην υγεία μας. Μάλιστα, τουλάχιστον από την εποχή του Ιπποκράτη, η τροφή αποτελούσε φάρμακο αλλά και δηλητήριο για το ανθρώπινο σώμα και τον νου.
Εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο. Χρησιμοποιείστε ελληνικό βιολογικό κοτόπουλο για τέλεια γεύση.
Φρόντισε τον κήπο σου με τα σωστά εργαλεία που θα κάνουν τις κηπουρικές σου εργασίες πιο ευχάριστες και πιο αποδοτικές.