19 Αυγούστου 2023
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σπορά και φύτεμα βιολογικής ντομάτας

Η ντομάτα είναι ένα από τα πλέον εύκολα λαχανικά προς καλλιέργεια. Η σπορά βιολογικής ντομάτας ξεκινά περί τα τέλη του χειμώνα και πάντα ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε.

Οι σπόροι της ντομάτας, ανεξάρτητα από την ποικιλία τους, είναι πολύ λεπτοί και εξαιρετικά μικρού βάρους. Το χρώμα τους ποικίλει από μπεζ ανοιχτό ως και καφέ, ανάλογα με την ποικιλία.

Πότε γίνεται η σπορά βιολογικής ντομάτας;

Η σπορά μπορεί να ξεκινήσει σε εσωτερικό ζεστό χώρο ή σε σπορείο από τα τέλη του Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι σπόροι της ντομάτας πρέπει να φυτευτούν περίπου 6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό.

Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους ντομάτας σε μικρά κυπελάκια, βάζοντας 2 ή 3 φυτά ανά δοχείο και σε βάθος περίπου 0,6 ώς 1 εκατοστό. Θα πρέπει να διαχωρίσετε τα φυτά το καθένα σε χωριστά δοχεία όταν αυτά φτάσουν στα 5 εκατοστά ύψος περίπου. Για μικρά φυτώρια, μπορείτε να φυτέψετε τον κάθε σπόρο σε δικό του δοχείο.

Οι πρώτες ντοματιές θα βλαστήσουν σε 7 με 10 περίπου ημέρες. Η μεταφύτευση στο χώμα πρέπει να γίνει όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες. Ανάλογα με την περιοχή, αυτό μπορεί να συμβεί από τις αρχές του Μάρτη ως και τα τέλη του Απρίλη, για τις πιο ορεινές και ψυχρές περιοχές.

Η μεταφύτευσή του στο έδαφος θα πρέπει να γίνει όταν το φυτό φτάσει τα 20 εκατοστά περίπου ή όταν έχει σχηματίσει έναν αρκετά γερό κεντρικό βλαστό, ανάλογα με την ποικιλία. Αυτό συμβαίνει σε διάστημα περίπου 5 εβδομάδων.

Βιολογικές ντομάτες, φύτεμα

Οι βιολογική ντοματιά είναι απαιτητικό φυτό όσον αφορά στο χώμα και στη φροντίδα του φυτού. Η απουσία χημικών λιπασμάτων συνεπάγεται επιπλέον προσοχή και συνεχή παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού.

Το χώμα που θα δεχθεί το φυτό της ντομάτας θα πρέπει να είναι καλοσκαμμένο σε επαρκές βάθος, αφράτο, πλούσιο σε λίπασμα (με πολύ κοπριά, χωνεμένη), με ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο. Το σκάψιμο και η λίπανση θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σταδιακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα αρκετό καιρό πριν το φύτεμα της ντομάτας.

Το φύτεμα της βιολογικής ντομάτας στον λαχανόκηπο θα πρέπει να ξεκινήσει όταν περίπου 5 με 6 εβδομάδες μετά την σπορά και όταν δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα παγετού, αλλιώς μπορεί να καταστραφεί ολόκληρη η σοδειά μας. Το μέρος που θα επιλέξουμε να τη φυτέψουμε πρέπει να δέχεται πολύ φως και να είναι ανοικτό και ευάερο, δίχως όμως δυνατούς ανέμους.

Αν η τελευταία σοδειά μας ντομάτας ήταν ικανοποιητική, δεν είχε προσβληθεί δηλαδή το φυτό από μυκώσεις και άλλες ασθένειες, τότε μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα νέα μας φυτά ντοματιάς στην ίδια ακριβώς θέση. Αν όμως η προηγούμενη σοδειά μας είχε προσβληθεί από περονόσπορο, τότε όχι μόνο πρέπει να αλλάξουμε θέση αλλά και να κρατήσουμε ικανή απόσταση από την παλιά. Σαν πρόληψη, καλό θα ήταν να φυτεύουμε τις ντομάτες μακριά από πατάτες και άλλα φυτά επιρρεπή στον περονόσπορο. Στην περίπτωση, όμως, που η σοδειά μας προσβληθεί από περονόσπορο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η γη μας μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να είναι πάλι ασφαλής.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, φαίνεται ότι η συγκαλλιέργεια της ντομάτας με σκόρδα, κεφαλωτά μαρούλια, λάχανο, σέλινο, μαϊντανό και σπανάκι έχει αντιμυκητιακή δράση.

Το φύτεμα της ντομάτας θα πρέπει να γίνει σε λάκκους απόστασης 60 εκατοστών και σε σειρές απόστασης 90 εκατοστών περίπου. Οι αποστάσεις αυτές διευκολύνουν τη συγκομιδή του καρπού και τον καλό αερισμό του φυτού.

Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες που έχουν το ρόδι σαν πρωταγωνιστή. Αυτός ο ιερός καρπός είναι συνδεδεμένος με την Δήμητρα, και την Περσεφόνη αλλά και με την Αφροδίτη, την Αθηνά και την Ήρα.
Η ενεργειακή κρίση μπήκε για τα καλά στην ζωή μας. Η «πράσινη ενέργεια» υπόσχεται καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον, καθώς και μείωση τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Νέες μέθοδοι καλλιέργειας ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα αποδοτικές ακόμα και σε άγονο έδαφος. Αυτός είναι ο στόχος των σύγχρονων επιστημόνων και βρίσκονται στην τελική ευθεία!