14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Βιολογική Κτηνοτροφία

Η βιολογική κτηνοτροφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία. Παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, που θα το βρούμε σε βιολογικά κρεοπωλεία και σε άλλα καταστήματα βιολογικών.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την διαφορά ανάμεσα σε κρέας που προέρχεται από βιολογική κτηνοτροφία σε σχέση με αντίστοιχο της συμβατικής. Η γεύση και το άρωμα του βιολογικού κρέατος μας θυμίζει άλλες εποχές που οι νεότεροι, δυστυχώς, δεν έζησαν. Η διαδικασία και ο κόπος γύρω από την εκτροφή και παρασκευή βιολογικού κρέατος αντικατοπτρίζουν την τιμή του. Το γευστικό ταξίδι πάντα επιβεβαιώνει την επιλογή μας.

Για να πιστοποιηθούν ως «Βιολογικά», τα κτηνοτροφικά είδη πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή σειρά κατευθυντήριων γραμμών και να ελέγχονται ετησίως από επίσημο οργανισμό πιστοποίησης για να εξασφαλιστεί ότι πληρούνται τα εν λόγω πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά για βοοειδή και χοίρους περιλαμβάνουν:

  1. Τα ζωντανά πρέπει να αναπτυχθούν φυσιολογικά σε πιστοποιημένη βιολογική γη.
  2. Θα πρέπει να τρέφονται με πιστοποιημένη βιολογική ζωοτροφή για όλη τη ζωή τους. Οι Βιολογικές ζωοτροφές δεν μπορούν να περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα, αντιβιοτικά ή γενετικά τροποποιημένα δημητριακά και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα.
  3. Απαγορεύεται να χορηγηθούν φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες στα ζωντανά βιολογικής εκτροφής*.
  4. Όλα τα ζωντανά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

* Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση ορμονών για την αύξηση βάρους του βόειου και χοιρινού κρέατος.

Κρέας βιολογικής κτηνοτροφίας

Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Αναρίθμητα τα οφέλη του δαμάσκηνου στην υγεία μας. Δείτε ποιά είναι και πως θα απολαύσετε αυτό το υπέροχο φρούτο με το μοναδικό άρωμα και την γεμάτη γεύση.
Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.