14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Βιολογική Κτηνοτροφία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Η βιολογική κτηνοτροφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία και παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.

Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την διαφορά ανάμεσα σε κρέας που προέρχεται από βιολογική κτηνοτροφία σε σχέση με αντίστοιχο της συμβατικής. Η γεύση και το άρωμα του βιολογικού κρέατος μας θυμίζει άλλες εποχές που οι νεότεροι, δυστυχώς, δεν έζησαν. Η διαδικασία και ο κόπος γύρω από την εκτροφή και παρασκευή βιολογικού κρέατος αντικατοπτρίζουν την τιμή του. Το γευστικό ταξίδι πάντα επιβεβαιώνει την επιλογή μας.

Για να πιστοποιηθούν ως «Βιολογικά», τα κτηνοτροφικά είδη πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή σειρά κατευθυντήριων γραμμών και να ελέγχονται ετησίως από επίσημο οργανισμό πιστοποίησης για να εξασφαλιστεί ότι πληρούνται τα εν λόγω πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά για βοοειδή και χοίρους περιλαμβάνουν:

  1. Τα ζωντανά πρέπει να αναπτυχθούν φυσιολογικά σε πιστοποιημένη βιολογική γη.
  2. Θα πρέπει να τρέφονται με πιστοποιημένη βιολογική ζωοτροφή για όλη τη ζωή τους. Οι Βιολογικές ζωοτροφές δεν μπορούν να περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα, αντιβιοτικά ή γενετικά τροποποιημένα δημητριακά και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα.
  3. Απαγορεύεται να χορηγηθούν φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες στα ζωντανά βιολογικής εκτροφής*.
  4. Όλα τα ζωντανά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

* Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση ορμονών για την αύξηση βάρους του βόειου και χοιρινού κρέατος.

Κρέας Βιολογικής Κτηνοτροφίας

Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.
Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες που έχουν το ρόδι σαν πρωταγωνιστή. Αυτός ο ιερός καρπός είναι συνδεδεμένος με την Δήμητρα, και την Περσεφόνη αλλά και με την Αφροδίτη, την Αθηνά και την Ήρα.