Search
Close this search box.
14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Βιολογικά ή συμβατικά προϊόντα;

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Θα δούμε αναφορές σε πολλά άρθρα ότι, τελικά, τα συμβατικά τρόφιμα δεν είναι και τόσο επιβλαβή για την υγεία μας. Σαν βασικό επιχείρημα θεωρείτε ότι τα συμβατικά έχουν τις ίδιες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων με τα βιολογικά τρόφιμα.

Σχετικές αναφορές ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι ειδικευμένοι γεωπόνοι δίνουν στους αγρότες τα κατάλληλα χημικά λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα στις κατάλληλες ποσότητες ώστε να μην είναι βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία.

Τι μας λένε δηλαδή οι παραπάνω μελέτες; Ότι ακόμα και αν καταναλώσουμε τα παραπάνω τοξικά (στην πλειοψηφία τους) χημικά, δεν κινδυνεύουμε γιατί βρίσκονται σε ελάχιστες ποσότητες στο κάθε πιάτο μας. Μέχρι εδώ όλα καλά, φυσικά και είναι έτσι . Δε θα πεθάνει κανείς αν δοκιμάσει μία συμβατική (μη βιολογική) ντομάτα, ακόμα και αν φάει ολόκληρη τη σαλάτα. Ούτε ακόμα και αν το εστιατόριο στο οποίο συχνάζει κάποιες φορές το μήνα του προσφέρει μόνο συμβατικά προϊόντα.

Τι θα γίνει όμως αν κάποιος καταναλώνει τα καθημερινά προϊόντα διατροφής του με επικίνδυνα δηλητήρια, ακόμα και αν αυτά περιέχονται σε μικρές ποσότητες. Τι θα γίνει αν αυτό συνεχιστεί για ακόμα 10, 20, 30, … χρόνια;

Ψέκασμα Συμβατικής Καλλιέργειας Με Εντομοκτόνο

Ας δούμε τι γίνεται με την παρατεταμένη διαμονή μας σε μια μεγαλούπολη στην οποία μας διαβεβαιώνουν οι αρχές ότι το καυσαέριο βρίσκεται εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Παρατηρούμε αφύσικη αύξηση στα κρούσματα σε άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες σε σχέση με αντίστοιχα συμβάντα στην επαρχία. Παρατηρούμε επίσης αυξημένες γεννήσεις παιδιών τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα ήδη από τη γέννησή τους και θα τα ακολουθούν για όλη τους τη ζωή.

Ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα συμβεί και στην περίπτωση της κλασσικής (συμβατικής) διατροφής. Οι στατιστικές μιλούν από μόνες τους. Η αύξηση στα κρούσματα του καρκίνου είναι εντυπωσιακή. Ακολουθεί η αύξηση στις γεννήσεις παιδιών με σοβαρές παραμορφωτικές και άλλες ασθένειες. Συνεχίζουμε με τη θεαματική αύξηση των νευρολογικών ασθενειών και του διαβήτη. Περνάμε στη διατάραξη του ορμονικού συστήματος και ίσως προκαλούμε και άλλες ασθένειες που ακόμα δεν έχουμε συσχετίσει με τη διατροφή.

Σε μετρήσεις που έγιναν σε 20 πόλεις στην Αμερική βρέθηκε ότι το 100% των ανθρώπων που κατανάλωναν συμβατικά τρόφιμα είχαν συσσωρεύσει στο σώμα τους και σε σημαντικές ποσότητες από 12 έως 23 εντομοκτόνα. Επικίνδυνη είναι τόσο η αυτόνομη όσο και η συνδυαστική τους δράση.

Πολλοί θα αναρωτηθούν: καλά, κινδυνεύουμε όλοι τόσο πολύ; Αν ήταν έτσι οι περισσότεροι από εμάς θα πεθαίναμε πολύ γρήγορα. Η απάντηση είναι αφοπλιστικά ξεκάθαρη. Ναι, κινδυνεύουμε όλοι να γίνουμε πραγματικό μέρος της μίας και της άλλης στατιστικής, θύμα της μιας ή της άλλης ασθένειας.

Εξάλλου, το επιχείρημα ότι μπορούμε άφοβα να τρώμε καθημερινά δηλητήριο μαζί με την τροφή μας επειδή εμπεριέχεται σε μικρές ποσότητες ακούγεται κάπως παράλογο, έτσι δεν είναι;

Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.