10 Αυγούστου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Βιοασφαλής καλλιέργεια

Βιοασφαλή είναι τα τρόφιμα εκείνα για την ανάπτυξη των οποίων χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ βιολογικά σκευάσματα (λιπάσματα, τροφές, μέθοδοι καταπολέμησης ασθενειών) και είναι, κατά συνέπεια, απόλυτα ασφαλή για τη δημόσια υγεία.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Η νομοθεσία της χώρας μας δεν τα ονομάζει βιολογικά, δεν έχει δηλαδή ακόμα δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο για την ένταξή τους στην κατηγορία των βιολογικών, άλλες όμως χώρες τα έχουν ήδη κατατάξει στην κατηγορία βιολογικών ειδών διατροφής.

Πιο επιγραμματικά, για να χαρακτηριστεί μία καλλιέργεια ως βιοασφαλής θα πρέπει να πληρεί τους παρακάτω όρους:

  1. Να μην χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα.
  2. Να μην χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα παρά μόνο βιολογική κοπριά.
  3. Να καταπολεμά τα βλαβερά έντομα με βιολογικές μεθόδους.

Βιοασφαλής καλλιέργεια

Πώς πιστοποιούνται οι βιοασφαλείς καλλιέργειες;

Το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να βασιστεί κανείς για να πιστοποιήσει αν μία καλλιέργεια είναι βιοασφαλής βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας του. Σύντομα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ορισμού των απαραίτητων ελέγχων ως προς τους οποίους θα μπορεί να πιστοποιείται ο κάθε παραγωγός βιοασφαλών τροφίμων.

Βιολογικά και βιοασφαλή: ποιές οι ομοιότητες;

Τόσο τα βιολογικά όσο και τα βιοασφαλή τρόφιμα είναι εξ’ ίσου υγιεινά. Από τις αντίστοιχες καλλιέργειες απουσιάζουν οι χημικές ουσίες που είναι βλαβερές για την ανθρώπινη υγεία. Έτσι, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα ακόμα και από τα παιδιά.

Και στις δύο κατηγορίες τα προϊόντα έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα ενώ διατηρούνται λιγότερο στο ψυγείο σε σχέση με τα προϊόντα που έχουν δεχθεί χημικά σκευάσματα.
Διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών και ιχνοστοιχείων τους ακόμα και μετά τη συγκομιδή. Φυσικά, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται άμεσα.

Επίσης, και οι δύο κατηγορίες δεν βρίσκονται σε αφθονία στα καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ ενώ είναι αδύνατον να βρούμε όλα τα επιθυμητά τρόφιμα είτε ως βιολογικά είτε ως βιοασφαλή. Οι καλλιέργειες αυτές περιορίζονται μέχρι τις μέρες μας σε ορισμένα μόνο είδη.

Βιολογικά και βιοασφαλή ΔΕΝ είναι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Βιολογικά και βιοασφαλή: ποιές είναι οι διαφορές;

Είναι αρκετές οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο αυτές κατηγορίες τροφίμων, Ενδεικτικά, τα βιολογικά:

  1. Είναι πιστοποιημένα από ειδικούς οργανισμούς υπό την επίβλεψη του κράτους.
  2. Είναι σαφώς ακριβότερα.
  3. Έχουν μικρότερους καρπούς και φύλλα.
  4. Οι καρποί ή τα φύλλα τους συχνά φέρουν χτυπήματα.

Αντίστοιχα, τα βιοασφαλή:

  1. Είναι πιστοποιημένα από ειδικούς οργανισμούς.
  2. Είναι αισθητά φθηνότερα και κάποιες φορές η τιμή τους είναι ίδια με εκείνη των προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας.
  3. Έχουν μεγάλους καρπούς και εύρωστα φύλλα.
  4. Οι καρποί και τα φύλλα τους είναι γερά και σπάνια φέρουν χτυπήματα.

Βιολογικά ή Βιοασφαλή;

Φθάνοντας στον πάγκο της λαϊκής ή στο σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζουμε καθημερινά το δίλημμα αν θα πρέπει να αγοράσουμε πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα (και δυστυχώς να βάλουμε το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη) ή να επιλέξουμε άλλη κατηγορία τροφίμων όπως τα βιοασφαλή ή τα συμβατικά.

Θα θέλαμε όλοι να είχαμε τη δυνατότητα να τρώμε μόνο βιολογικά τρόφιμα και να μη χρειάζεται κάθε φορά να μπαίνουμε στο δίλλημα αυτό. Όμως, οι καλλιέργειες σε όλο τον πλανήτη είναι κατά κύριο λόγο μη βιολογικές. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει η απαραίτητη επάρκεια σε βιολογικά τρόφιμα και αυτό είναι ένας από τους λόγους που η τιμή τους είναι αυξημένη.

Κατά δεύτερο λόγο, οι τιμές των προϊόντων συμβατικής (μη βιολογικής) καλλιέργειας είναι ήδη αυξημένες και οι τιμές τους δρουν σαν ένα κατώτατο κατώφλι για τον καθορισμό της τιμής των αντίστοιχων βιολογικών.

Έπειτα, όπως είναι γνωστό, η εργασία που απαιτείται για την παραγωγή βιολογικής τροφής είναι πολλαπλάσια των άλλων καλλιεργειών.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η δαπάνη του παραγωγού για την πιστοποίηση των προϊόντων του αλλά και η δαπάνη των οργανικών λιπασμάτων για τα φυτά ή της βιολογικής τροφής για τα ζώα του είναι πολύ υψηλή.

Όλα αυτά ανεβάζουν σε τέτοιο βαθμό την τελική τιμή του βιολογικού προϊόντος που καταλήγει να έχει κάποιες φορές 3 ή 4 φορές την τιμή του αντίστοιχου συμβατικού. Αυτό το κάνει όλο και πιο δύσκολα προσβάσιμο στο μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού, με άμεση συνέπεια την ελάχιστη αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο. Η δε παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση στην ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής καλλιέργειας σε όλο τον πλανήτη.

Η λύση;

Για τον περισσότερο κόσμο, που ψάχνει την καλύτερη δυνατή τροφή αλλά με μια αρκετά καλή τιμή, τα βιοασφαλή τρόφιμα φαίνεται πως αποτελούν την τέλεια λύση. Η μεγάλη θρεπτική τους αξία, η εξαιρετική τους γεύση, η καθαρότητα των καρπών και των φύλων και η προσιτή τους τιμή είναι όλα αρκετά δελεαστικά για να αποτελέσουν την τελική επιλογή.

Προσοχή όμως: τα τρόφιμα αυτά πρέπει να φέρουν κάποιου είδους πιστοποίηση ως προς τη διαδικασία παρασκευής τους, ώστε να είναι όντως ασφαλή για την υγεία μας και τη ζωή μας.

Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.
Πιθανότατα δεν σας αρέσει να σας λένε τι να κάνετε - ούτε εμένα. Δεν μου αρέσει καν να μου λένε να κάνω κάτι που θα έκανα ούτως ή άλλως.