Search
Close this search box.
14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Οικολογική καλλιέργεια

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Τί ορίζουμε ως οικολογική καλλιέργεια, ποιά η σχέση της με την παραδοσιακή και την βιολογική καλλιέργεια και πότε μία καλλιέργεια δεν είναι οικολογική;

Κατ’ αρχήν, ας δούμε τι εννοούμε όταν λέμε οικολογική καλλιέργεια. Μια καλλιέργεια είναι οικολογική όταν χρησιμοποιεί τους ελάχιστους δυνατούς φυσικούς πόρους (και μόνο) για να φέρει εις πέρας τον σκοπό της, τη δημιουργία δηλαδή καρπών και φυτών. Για να είναι οικολογική, μια καλλιέργεια πρέπει υποχρεωτικά να είναι βιολογική.

Πότε μία καλλιέργεια ΔΕΝ είναι οικολογική;

Όταν κατασπαταλάει το νερό:
Η χρήση του νερού στην οικολογική καλλιέργεια πρέπει να είναι τέτοια ώστε να χρησιμοποιείται το ελάχιστο δυνατό νερό για την καλή ανάπτυξη των φυτών. Το πότισμα πρέπει να γίνεται είτε τις πολύ πρωινές ώρες (πριν την ανατολή του ήλιου) είτε μετά τη δύση του. Το νερό δεν πρέπει να χάνεται. Οι λάκκοι μας θέλουν συχνό έλεγχο για να περιορίσουμε τις απώλειες σε νερό.

Αλόγιστο Πότισμα Σε Μη Οικολογική Καλλιέργεια

Όταν έχει μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις:
Στην προσπάθειά μας να καλλιεργήσουμε ντομάτες και άλλα καλοκαιρινά φυτά το χειμώνα, καλούμαστε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας προκειμένου να ζεστάνουμε το θερμοκήπιο. Αν δεν πετύχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία στο θερμοκήπιό μας, οι ντομάτες δε θα αναπτυχθούν ή δε θα σχηματίσουν καρπούς.

Το ενεργειακό αποτύπωμα μιας τέτοιας παραγωγικής μονάδας στον πλανήτη είναι, δυστυχώς, τεράστιο.

Όταν τα προϊόντα πρέπει να μεταφερθούν μακριά για κατανάλωση:
Για να έρθουν κάποια λαχανικά και φρούτα στο πιάτο μας πρέπει να διασχίσουν ωκεανούς ή τεράστιες αποστάσεις στην ξηρά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες καυσίμων για τη μετακίνησή τους. Η επιβάρυνση στον πλανήτη από μια τέτοια διαδικασία είναι τεράστια.

Όταν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα:
Ο εύκολος και γρήγορος τρόπος για την ανάπτυξη των φυτών και την καταπολέμηση των ασθενειών που τα προσβάλουν, η χρήση δηλαδή χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων, είναι καταστροφική για τον πλανήτη. Τα χημικά όχι μόνο καταστρέφουν τα καλά συστατικά του χώματος αλλά και μεταφέρονται σε τεράστιες αποστάσεις μέσω του υδροφόρου ορίζοντα, μολύνοντας μεγαλύτερες εκτάσεις καθώς και το νερό που πίνουμε.

Πόσο οικολογικά είναι, λοιπόν, τα βιολογικά τρόφιμα;
Δυστυχώς, κατά κανόνα, δεν είναι! Τα προϊόντα στην πλειοψηφία τους, ακόμα και αν είναι βιολογικά, δε χρησιμοποιούν δηλαδή χημικά σκευάσματα, δεν είναι οικολογικά.

Οι καταναλωτικές μας απαιτήσεις είναι πλέον τέτοιες που προκαλούν τεράστιες μετακινήσεις προϊόντων από τη μία χώρα στην άλλη με σοβαρό αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Σε καθημερινό επίπεδο καταναλώνουμε ντομάτες και άλλα λαχανικά από το Μεξικό, τροπικά φρούτα το χειμώνα, κρέας και ψάρια από μακρινές χώρες και διάφορα μπαχαρικά. Εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργούμε την παρούσα κατάσταση, Μπορούμε λοιπόν να την ελέγξουμε.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.