Search
Close this search box.
21 Μαΐου 2021
21 Μαΐου 2021

Παραδοσιακή καλλιέργεια

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Η παραδοσιακή καλλιέργεια είναι η “κλασσική” καλλιέργεια στο χώμα που χρησιμοποιεί μόνο βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης των ασθενειών και των ζιζανίων των φυτών.

Η παραδοσιακή καλλιέργεια δε χρησιμοποιεί τις νέες μεθόδους (το υπόστρωμα μπορεί να είναι μόνο χώμα) και γίνεται όπως ακριβώς γινόταν οι καλλιέργειες μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, πριν δηλαδή την ανακάλυψη των χημικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση των διάφορων εχθρών των φυτών.

Σε τί διαφέρει από τις άλλες καλλιέργειες;

Στα παλιότερα χρόνια η ζωή του καλλιεργητή ήταν σαφέστατα δύσκολη. Για την κάθε εργασία χρειάζονταν εργατικά χέρια, μεγάλη εμπειρία, ζώα για τη μεταφορά των πρώτων υλών και των παραγόμενων αγαθών και μεγάλοι χώροι φύλαξης της παραγωγής. Όλα αυτά καθιστούσαν την καλλιέργεια της γης μια επίπονη διαδικασία και ένα σκληρό επάγγελμα με μικρές απολαβές και σημαντικό κίνδυνο απώλειας εισοδήματος λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Στις μέρες μας όλα αυτά έχουν πια αλλάξει. Η ανάγκη για εργατικά χέρια έχει μειωθεί σημαντικά. Μεγάλα μηχανήματα σκάβουν, οργώνουν, καθαρίζουν, ισιώνουν και ετοιμάζουν το έδαφος μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ανάλογα με την έκταση της γης που θα καλλιεργηθεί. Μηχανήματα μεταφέρουν πρώτες ύλες και αγαθά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Τα αγαθά φυλάσσονται σε μεγάλες αποθήκες και μεταφέρονται άμεσα στον τελικό τους προορισμό. Οι τηλεπικοινωνίες καθιστούν την ενημέρωση του αγρότη για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα άμεση, ώστε να έχει το χρόνο να προστατέψει την σοδειά του, όταν αυτό είναι εφικτό.

Έτσι, με τη βοήθεια που μας παρέχει η νέα τεχνολογία, ο αγρότης μπορεί να παράγει περισσότερο προϊόν με λιγότερο κόπο και έξοδα και μεγαλύτερη προστασία για την παραγωγή του και το εισόδημά του. Η εργασία του παραμένει μεν επίπονη αλλά με σαφώς καλύτερους όρους από εκείνους που υπήρχαν μέχρι και τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Η παραδοσιακή καλλιέργεια, λοιπόν, είναι βιολογική καλλιέργεια σε χώμα και χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία για την προετοιμασία του εδάφους και τη μεταφορά των αγαθών. Άλλωστε, οι μόνες καλλιέργειες που θεωρούνται βιολογικές σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιούν σαν μέσο καλλιέργειας υποχρεωτικά το χώμα. Οι άλλες, νέες μορφές καλλιέργειας που δε χρησιμοποιούν χώμα σαν μέσο στήριξης των φυτών, δεν θεωρούνται βιολογικές. Κάποιες όμως από αυτές είναι βιοασφαλείς καλλιέργειες, απόλυτα κατάλληλες για την υγεία μας και 100% ασφαλείς στην κατανάλωσή τους από ανθρώπους κάθε ηλικίας (βρέφη, ενήλικες και ηλικιωμένους).

Χριστίνα Μανωλάκη
Το μοτό μου: Αν το προϊόν είναι καλό, μπορεί να πουληθεί και από μόνο του! μένει εγώ να το βάλω σε μια «σωστή συσκευασία».

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.