9 Απριλίου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Βιολογική ποτοποιία

Υπό τον όρο βιολογική ποτοποιία τοποθετούνται οινοπνευματώδη ποτά, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας και στη συνέχεια οι διαδικασίες ζύμωσης, απόσταξης και συσκευασίας, ακολουθούν κανόνες πιστοποίησης προϊόντων.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Την κορυφή της βιολογικής ποτοποιίας στην Ελλάδα κατέχουν το κρασί, το ούζο, η ρακή και το τσίπουρο, ενώ ακολουθούν οι μικρές παραγωγές διαφόρων ειδών λικέρ φρούτων.

Η κύρια διαφορά των πιστοποιημένων βιολογικών οινοπνευματωδών ποτών, σε σχέση με τα μη βιολογικά, αφορά στο είδος της καλλιέργειας των προϊόντων από τα οποία προέρχονται. Από τη στιγμή που η πρώτη ύλη είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας και ακολουθούνται οι κατάλληλες διαδικασίες, το τελικό προϊόν είναι βιολογικό και η ποιότητά του και η γεύση του πιστοποιούν και την ανωτερότητά του σε σχέση με τα συμβατικά/μη βιολογικά προϊόντα της αντίστοιχης κατηγορίας. Καθώς στη βιολογική καλλιέργεια αμπελιών και φρούτων δεν γίνεται χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων, το τελικό προϊόν δεν περιέχει αυτές τις βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες.

Το βιολογικό κρασί

Βιολογικό κρασί παράγεται από αμπέλια τα οποία ακολουθούν τους κανόνες βιολογικής καλλιέργειας. Βιολογικής προέλευσης κρασί μπορούμε να  βρούμε σε διάφορες ποικιλίες, καθώς όλο και περισσότεροι αμπελουργοί επιλέγουν την βιολογική καλλιέργεια. Πιο γνωστές ποικιλίες που παράγονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι τα: merlot, cabernet sauvignon, ροδίτης, ξινόμαυρο, μοσχάτο, ασύρτικο, μοσχοφίλερο, σαββατιανό.

Το βιολογικό ούζο, ρακή και τσίπουρο

Για τη παραγωγή του βιολογικού ούζου ακολουθείται ειδικός τρόπος απόσταξης, ενώ και ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται για να δώσει το ιδιαίτερο άρωμα στο ποτό είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία παραγωγής της ρακής και του τσίπουρου.

Η βιολογική μπύρα

Καθώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μπύρας στην χώρα μας, παράλληλα, αναπτύσσεται και η παραγωγή βιολογικής μπύρας. Βρίσκουμε βιολογική μπύρα με ή και χωρίς αλκοόλ. Για την παρασκευή της  χρησιμοποιείται κριθάρι και λυκίσκος βιολογικής καλλιέργειας, ενώ υπάρχει σε τρεις εκδοχές «ξανθιά», «κόκκινη» και «μαύρη» ανάλογα με τον τρόπο «ψησίματος».

Τα βιολογικά «σπιτικά» λικέρ

Αν και η παραγωγή των βιολογικών λικέρ είναι περιορισμένης ποσότητας αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποκλειστικά σπιτικά. Όλο και περισσότερες ποτοποιίες ασχολούνται ενεργά με την παραγωγή αυτών των εύγευστων και μικρής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ποτών. Η παρασκευή τους βασίζεται στην κατά τόπους παραγωγή συγκεκριμένου φρούτου. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το κερκυραϊκό κουμ-κουατ. Άλλες γεύσεις βιολογικών λικέρ που μπορούμε να βρούμε είναι λικέρ κερασιού, ροδιού, βύσσινου, κανέλας, καφέ, μέντας, λεμονιού, μελιού κ.ά.

Παραδοσιακή ποτοποιία

Η παραδοσιακή ποτοποιία έχει ιστορία αιώνων στην Ελλάδα. Με μεράκι και πολλή αγάπη, σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας έχει να αναδείξει ποτά με μοναδικές γεύσεις και υπέροχο άρωμα, στοιχεία που αντλούνται από την Ελληνική Γη. Είτε αναφερόμαστε στο κρασί, είτε στην μπύρα, το τσίπουρο, το ούζο, την μαστίχα … σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε μπορστά σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων, με αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν και τους χαρίζουν ιδιαιτερότητα. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της γεύσης, του αρώματος αλλά και του χρώματος του κάθε ποτού παίζουν η χλωρίδα της εκάστοτε περιοχής, οι κλιματολογικές συνθήκες καθώς και ο τρόπος παρασκευής.

Οι συνταγές για την παρασκευή ποτών στην Ελλάδα είναι αμέτρητες. Πολλά νοικοκυριά έχουν δημιουργήσει υπέροχες συνταγές για σπιτικά λικέρ που, με τον χρόνο, αναδείχθηκαν σε σπουδαία οινοπνευματώδη δημιουργήματα που στήριξαν οικογενειακές επιχειρήσεις για πολλές δεκαετίες.

No data was found

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η σημασία της διατροφής στην υγεία μας. Μάλιστα, τουλάχιστον από την εποχή του Ιπποκράτη, η τροφή αποτελούσε φάρμακο αλλά και δηλητήριο για το ανθρώπινο σώμα και τον νου.
Εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο. Χρησιμοποιείστε ελληνικό βιολογικό κοτόπουλο για τέλεια γεύση.
Φρόντισε τον κήπο σου με τα σωστά εργαλεία που θα κάνουν τις κηπουρικές σου εργασίες πιο ευχάριστες και πιο αποδοτικές.