14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Συγκαλλιέργεια

Με τον όρο συγκαλλιέργεια εννοούμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια περισσότερων από ένα είδος στον ίδιο χώρο. Σαν σκοπό έχει την καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου αλλά και τη βιολογική προστασία των φυτών.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Σε γενικές γραμμές η συγκαλλιέργεια είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Είναι δύσκολο να βρεθούν φυτά συμβατά μεταξύ τους ώστε το ένα να βοηθάει στην ανάπτυξη του άλλου χωρίς να προξενεί ενδεχόμενες βλάβες.

Αποτελέσματα συγκαλλιέργειας

Από τα κλασικότερα παραδείγματα συγκαλλιέργειας είναι εκείνη την ντομάτας και του σκόρδου. Το σκόρδο, όταν φυτευτεί ακριβώς δίπλα στο φυτό της ντοματιάς την προστατεύει από τον τετράνυχο. Ο βασιλικός δρα σαν εντομοαπωθητικό.

Στο παράδειγμα αυτό το ένα φυτό δεν εμποδίζει αλλά βοηθάει στην ανάπτυξη του άλλου. Αν παράλληλα φυτέψουμε σε κοντινή απόσταση και δεντρολίβανο, ρίγανη ή θυμάρι τότε θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της μελίγκρας. Επιπλέον, τα φυτά αυτά θα βοηθήσουν στην επικονίαση της ντοματιάς προσελκώντας τις μέλισσες.

Συγκαλλιέργεια

Προβλήματα συγκαλλιέργειας

Είναι πραγματικά δύσκολο να ταιριάξουν δύο ή περισσότερα φυτά μεταξύ τους, ειδικά αν απαιτούν τελείως διαφορετικές συνθήκες. Πιθανά προβλήματα είναι η σκίαση του ενός από το άλλο και το υπερβολικό ή ελλιπές πότισμα στο ένα φυτό.

Ναι μεν έχουμε μείωση των εξόδων της καλλιέργειας αφού σε μικρότερο χώρο μπορούμε να καλλιεργήσουμε περισσότερα είδη, δε μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μηχανήματα και η συγκομιδή πρέπει να γίνει με το χέρι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζιζάνια. Η αφαίρεσή τους γίνεται με το χέρι και είναι σαφώς δυσκολότερη.

Είναι ευνόητο, λοιπόν, ότι, ενώ για μια μεγάλη παραγωγή επαγγελματικών διαστάσεων η συγκαλλιέργεια γίνεται με μέτρο και μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα, για έναν οικιακό λαχανόκηπο αποτελεί ιδανική λύση.

Προσοχή στις αποστάσεις, στη λίπανση και το πότισμα για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε όλα τα φυτά.

Ίνα Α.
Γεωπόνος, με μεταπτυχιακές σπουδές στον Ποιοτικό Έλεγχο Τροφίμων και ιδιοκτήτρια γεωπονικού καταστήματος στην Άρτα.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Αναρίθμητα τα οφέλη του δαμάσκηνου στην υγεία μας. Δείτε ποιά είναι και πως θα απολαύσετε αυτό το υπέροχο φρούτο με το μοναδικό άρωμα και την γεμάτη γεύση.
Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.