Search
Close this search box.

Οι αρθρογράφοι μας: Παύλος Μιχαλάκης

Παύλος Μιχαλάκης
Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Γεννήθηκα πριν περίπου τριάντα χρόνια σε ένα μικρό χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε μία, κατά κύριο λόγο, αγροτική οικογένεια. Ο καθημερινός κόπος του πατέρα και της μάνας μου, ενώ θα μπορούσε να μου προξενήσει έχθρα για τη γη λόγω της κούρασης και αγωνίας που έβλεπα καθημερινά στα μάτια τους, αντίθετα με έκανε να την αγαπήσω και να θέλω εργαστώ κι εγώ με αυτή. Κι αυτό γιατί η χαρά που έβλεπα στα πρόσωπά τους όταν είχαμε «καλή χρονιά» και η ευγνωμοσύνη που μου ενέπνευσαν για τη γη που μας θρέφει, ήταν πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε στεναχώρια.

Η γη όμως δεν χαρίζει. Πρέπει να της δώσεις για να σου δώσει. Κι εγώ αποφάσισα να τις δώσω τον χρόνο μου. Σπούδασα στο Γεωπονικό. Από την ημέρα της αποφοίτησής μου, μέχρι σήμερα, και για όσο καιρό μπορώ να στέκομαι στα πόδια μου, έχω σκοπό να δίνω στη γη τις γνώσεις μου, να διαβάζω για νέες έρευνες και νέες πρακτικές, να παράγω και να συσκευάζω προϊόντα γης, πάντα βιολογικά και πάντα ελεγμένα και πιστοποιημένα.

Η διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και στη συμβατική καλλιέργεια είναι μεγάλη, τόσο στη διαδικασία παραγωγής όσο και στο αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα στη βιολογική καλλιέργεια είναι σαφώς ανώτερο.

Αν αποφάσισα να γράψω τα άρθρα που γράφω για τα βιολογικά προϊόντα είναι γιατί πραγματικά πιστεύω πως όλος ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων στη διατροφή και την υγεία τους.

Οι συνταγές μου...

Δεν βρέθηκαν άρθρα για τον συγκεκριμένο αρθογράφο.

Άρθρα μου στο blog

Φρόντισε τον κήπο σου με τα σωστά εργαλεία που θα κάνουν τις κηπουρικές σου εργασίες πιο ευχάριστες και πιο αποδοτικές.
Τί είναι τα Βιολογικά Αγροκτήματα, τί παράγουν και πόσο μικρά ή μεγάλα μπορεί να είναι;
Βιοασφαλή είναι τα τρόφιμα εκείνα για την ανάπτυξη των οποίων χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ βιολογικά σκευάσματα (λιπάσματα, τροφές, μέθοδοι καταπολέμησης ασθενειών) και είναι, κατά συνέπεια, απόλυτα ασφαλή για τη δημόσια υγεία.
H βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια είναι πλέον ο συνηθέστερος τρόπος παραγωγής λαχανικών και φρούτων σε μεγάλη κλίμακα. Έχει διαμορφώσει τον τρόπο ζωής μας, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις.
Κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργεία μικρού συστήματος ακουαπονικής (ενυδρειοπονίας) στο σπίτι; Πόσος χώρος χρειάζεται και τί απαιτεί συνολικά ένα τέτοιο σύστημα;
Μέθοδοι καλλιέργειας που δε χρησιμοποιούν κανένα χημικό λίπασμα παρά μόνο βιολογική κοπριά και κανένα εντομοκτόνο, εξακολουθούν και παραμένουν έξω από τη σφαίρα των βιολογικών προϊόντων.
Η γενιά μας είναι ευτυχώς ίσως η τελευταία που θα βιώσει την καύση ορυκτών καύσιμων και καλώς τα καταργούμε! Έκαναν το θαύμα τους αλλά, έφεραν και μυριάδες προβλήματα.
Ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής και κατανάλωσης προς ένα διαφορετικό μοντέλο που η επιστημονική κοινότητα του έχει δώσει τον όρο ‘’πράσινη’’ ή ‘’βιώσιμη’’ ανάπτυξη.
Υδροπονία καλείται η καλλιέργεια φυτών απουσία χώματος. Στην υδροπονία, τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό στο οποίο προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Ο κοινός τετράνυχος ανήκει στην οικογένεια «Ακάρεα», προσβάλει τα φύλλα των φυτών και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, θέτοντας όλη την σοδειά σε κίνδυνο.
Η πασχαλίτσα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της βιοκαλλιέργειας. Τρέφεται με αφίδες, θρίπες και άλλα βλαβερά έντομα.
Από όλα τα έντομα που προσβάλουν την ελιά (και δεν είναι λίγα), το γνωστότερο όλων είναι ο Δάκος. Ονομάζεται και Μύγα της Ελιάς (Olive fruit fly).
Η Βαμβακάδα ελιάς προσβάλει το φυτό της ελιάς με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής, αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα.
Οι αφίδες είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των περισσότερων καλλιεργειών (πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, κηπευτικών και άλλων).
Ο Αρπακτικός Τετράνυχος εισάγεται σε καλλιέργειες για βιολογική καταπολέμηση του κοινού τετράνυχου.
Η αμειψισπορά (εναλλασσόμενη αγρανάπαυση) ως πρακτική εφαρμόζεται εδώ και αιώνες.
Η Ακουαπονική καλλιέργεια ή αλλιώς ενυδρειοπονία αποτελεί μορφή της υδροπονικής καλλιέργειας, στην οποία το λίπασμα προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργεια.
Αεροπονία ή Αεροπονική καλλιέργεια, είναι καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, χωρίς χώμα και με ελάχιστη κατανάλωση νερού.
Ο τομέας των βιολογικών προϊόντων είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους στη χώρα μας. Το ιδανικό κλίμα της Ελλάδας και το εύφορο χώμα της δίνει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς.