Search
Close this search box.
19 Αυγούστου 2023
19 Αυγούστου 2023

Αεροπονία (Αεροπονική καλλιέργεια)

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Αεροπονία ή Αεροπονική καλλιέργεια, είναι καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, χωρίς χώμα και με ελάχιστη κατανάλωση νερού.

Η αεροπονία (αεροπονική καλλιέργεια) ανοίκει στην κατηγορία της υδροπονικής καλλιέργειας, αφού σαν μέσο χρησιμοποιεί πάλι το νερό. Στην αεροπονική όμως το νερό χρησιμοποιείται με τη μορφή υδρατμών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

Η μέθοδος της αεροπονίας

Το διάλυμα νερού και λιπάσματος ψεκάζεται απ’ ευθείας στις ρίζες των φυτών. Τα φυτά έτσι λαμβάνουν τα απαραίτητα συστατικά και την υγρασία που χρειάζονται (χωρίς την παροχή περριτής ποσότητας νερού) και ταυτόχρονα λαμβάνουν σημαντική ποσότητα οξυγόνου που επιταχύνει την ανάπτυξή τους ακόμα περοσσότερο.

Προϊόντα αεροπονικής καλλιέργειας

Η αεροπονία είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος καλλιέργειας για φυλλώδη φυτά αλλά και για τα περισσότερα λαχανικά. Το μαρούλι, ο μαϊντανός, ο βασιλικός και άλλα λαχανικά καθώς και τα περισσότερα λουλούδια παρουσιάζουν τεράστια αύξηση παραγωγικότητας σε ένα σύστημα αεροπονίας. Ο λόγος είναι η μεγάλη ποσότητα οξυγόνου που διοχετεύεται απ’ ευθείας στις ρίζες των φυτών και τα κρατάει σε άριστη υγεία.

Αεροπονία, πλεονεκτήματα

Όπως και στην υδροπονία, έτσι και στην αεροπονία απαιτείται ελάχιστη ποσότητα νερού. Μία αεροπονική καλλιέργεια δαπανά ως και 99% λιγότερο νερό από τη συμβατική καλλιέργεια!

Και εδώ τα φυτά βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Αεροπονία (Αεροπονική Καλλιέργεια)

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Αεροπονικής

Η Αεροπονική προσπαθεί να εφαρμόσει τεχνολογίες αιχμής για την παραγωγή φυτών στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα και με ελάχιστη ποσότητα νερού. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος ελεγχόμενης καλλιέργειας θα μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία σε άνυδρες και άγονες περιοχές, παράγοντας τρόφιμα εξ’ ίσου γευστικά με αυτά της υδροπονίας.

Πλεονεκτήματα Αεροπονικής (Αεροπονίας)

Η Ακουαπονική βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς. Οι λόγοι είναι οι εξής:

 1. Δεν χρειάζεται χώμα
 2. Απαιτεί ελάχιστη ποσότητα νερού (το νερό ανακυκλώνεται φιλτραρισμένο)
 3. Μηδαμινά έξοδα για λίπασμα
 4. Ύψιστη παραγωγικότητα
 5. Ελάχιστοι εχθροί για τα φυτά
 6. Κανένα ζιζάνιο λόγω απουσίας χώματος
 7. Εύκολη συγκομιδή
 8. Ελάχιστος απαιτούμενος χώρος για καλλιέργεια
 9. Ταχύτατη ανάπτυξη των φυτών και μεγάλη απόδοση
 10. Ελάχιστα απόβλητα στο περιβάλλον

Μειονεκτήματα Αεροπονικής (Αεροπονίας)

 1. Απαιτεί συστηματική παρακολούθηση
 2. Γίνεται εύκολη μετάδοση των ασθενειών από φυτό σε φυτό
 3. Απαιτεί κατανάλωση σημαντικής ενέργειας για τη λειτουργία της
 4. Δύσκολη συντήρηση
 5. Όχι και τόσο καλή γεύση των καρπών και φύλων σε σχέση με τη βιολογική καλλιέργεια
 6. Μεγάλη δαπάνη συντήρησης, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό
 7. Συχνά προβλήματα στο δίκτυο ψεκασμού (βουλώνουν τα σωληνάκια και αν δε γίνει σύντομα ορατό μπορεί να χαθεί μέρος της παραγωγής)
Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.