Search
Close this search box.
14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Βαμβακάδα ελιάς (Euphyllura olivina)

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Η Βαμβακάδα ελιάς προσβάλει το φυτό της ελιάς με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής, αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα.

Προσβάλει το φυτό της ελιάς με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής, αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα. Αναπτύσσεται στη Μεσογειακή ζώνη αλλά και σε περιοχές με εύκρατο κλίμα.

Εναποθέτει τα αυγά του κυρίως στα τρυφερά μέρη του δέντρου περί τα μέσα της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 16 βαθμούς κελσίου. Η προνύμφη, περιβάλλει τα τρυφερά βλαστάρια του ελαιόδεντρου με λευκόχρωμο κολλώδες υλικό, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και από το οποίο λαμβάνει και το όνομά της, βαμβακάδα. Οι προνύμφες απομυζουν σταδιακά τους χυμούς των τρυφερών βλαστών και των ανθέων της ελιάς, προκαλώντας μείωση της γονιμοποίησης, ελλιπή καρπόδεση και μη φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών. Σε περιοχές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Αμερικής έχει παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής έως και 60%.

Βιολογική καταπολέμηση βαμβακάδας

Είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος. Η συχνή και λεπτομερής παρατήρηση της παραγωγής θα μας βοηθήσει σε αυτό.

Από τη στιγμή που θα παρατηρηθεί η ύπαρξη βαμβακάδας στα δέντρα της ελιάς, το άμεσο κλάδεμα και η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών είναι απαραίτητο για να μη γίνει εξάπλωση του εντόμου και να περιοριστεί η ζημιά στο ελάχιστο.

Βαμβακάδα Ελιάς (Euphyllura Olivina)

Βαμβακάδα Ελιάς

Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Το χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου είναι αγνό, χωρίς τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς, με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την υγρασία στην επιδερμίδα. Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα μόνοι, με ελάχιστο κόστος
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.