14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Βαμβακάδα ελιάς (Euphyllura olivina)

Το Euphyllura olivina (γνωστή και ως Βαμβακάδα ελιάς) είναι ημίπτερο και ανήκει στην οικογένεια Psyllidae (ψυλλιδή), δεν ξεπερνά σε μήκος τα 3 χιλιοστά και παρουσιάζει 3 ετήσιες φάσεις ανάπρτυξης, ανάλογα με την περιοχή.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Προσβάλει το φυτό της ελιάς με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής, αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα. Αναπτύσσεται στη Μεσογειακή ζώνη αλλά και σε περιοχές με εύκρατο κλίμα.

Εναποθέτει τα αυγά του κυρίως στα τρυφερά μέρη του δέντρου περί τα μέσα της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 16 βαθμούς κελσίου. Η προνύμφη, περιβάλλει τα τρυφερά βλαστάρια του ελαιόδεντρου με λευκόχρωμο κολλώδες υλικό, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και από το οποίο λαμβάνει και το όνομά της, βαμβακάδα. Οι προνύμφες απομυζουν σταδιακά τους χυμούς των τρυφερών βλαστών και των ανθέων της ελιάς, προκαλώντας μείωση της γονιμοποίησης, ελλιπή καρπόδεση και μη φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών. Σε περιοχές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Αμερικής έχει παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής έως και 60%.

Βιολογική καταπολέμηση βαμβακάδας

Είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος. Η συχνή και λεπτομερής παρατήρηση της παραγωγής θα μας βοηθήσει σε αυτό.

Από τη στιγμή που θα παρατηρηθεί η ύπαρξη βαμβακάδας στα δέντρα της ελιάς, το άμεσο κλάδεμα και η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών είναι απαραίτητο για να μη γίνει εξάπλωση του εντόμου και να περιοριστεί η ζημιά στο ελάχιστο.

Βαμβακάδα ελιάς (Euphyllura olivina)

Βαμβακάδα ελιάς

Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Αναρίθμητα τα οφέλη του δαμάσκηνου στην υγεία μας. Δείτε ποιά είναι και πως θα απολαύσετε αυτό το υπέροχο φρούτο με το μοναδικό άρωμα και την γεμάτη γεύση.
Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.