Έντομα και καλλιέργειες

Τετράνυχος (Tetranychus urticae)
Ο κοινός τετράνυχος (Tetranychus urticae) ανήκει στην οικογένεια «Ακάρεα» (Acari: Tetranychidae) και προσβάλει τα φύλλα των φυτών. Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και αν δεν ελεγχθεί έγκαιρα μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη σοδειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Πασχαλίτσα (κοκκινέλα)
Η κοκκινέλα (ή πασχαλίτσα όπως είναι ευρύτερα γνωστή) είναι ουσιαστικά ένα ακόμα σκαθάρι και ανήκει στην τάξη των Κολεοπτέρων και στην οικογένεια των Κοκκινελίδων. Το μικρό αυτό σκαθάρι, που το μήκος του δεν ξεπερνά τα 10 χιλιοστά, είναι το πιο αγαπημένο έντομο των γεωργών ανά τον κόσμο.
Δάκος (Bactrocera oleae ή Dacus oleae)
Από όλα τα έντομα που προσβάλουν την ελιά (και δεν είναι λίγα), το γνωστότερο όλων είναι ο Δάκος. Ονομάζεται και Μύγα της Ελιάς (Olive fruit fly). Είναι Δίπτερο και ανήκει στην οικογένεια των Τεφριτίδων. Πρόκειται για μονοφαγικό έντομο που τρέφεται αποκλειστικά με τους καρπούς της άγριας και της καλλιεργήσιμης ελιάς.
Βαμβακάδα ελιάς (Euphyllura olivina)
Το Euphyllura olivina (γνωστή και ως Βαμβακάδα ελιάς) είναι ημίπτερο και ανήκει στην οικογένεια Psyllidae (ψυλλιδή), δεν ξεπερνά σε μήκος τα 3 χιλιοστά και παρουσιάζει 3 ετήσιες φάσεις ανάπρτυξης, ανάλογα με την περιοχή.
Αφίδες
Από τους μεγαλύτερους εχθρούς των περισσότερων καλλιεργειών (πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, κηπευτικών και άλλων) είναι οι αφίδες. Επιτίθενται μαζικά σε δέντρα και φυτά απομυζώντας τους χυμούς από τα τρυφερά φύλα και βλαστάρια.
Αρπακτικός Τετράνυχος (Phytoseiulus Persimilis)
Η βιολογική καταπολέμηση του κοινού τετράνυχου (Tetranychus urticae) έγκειται στην έγκαιρη εισαγωγή του αρπακτικού τετράνυχου Phytoseiulus persimilis (ακάρεο και αυτό) στην καλλιέργεια, σε ικανοποιητικό πληθυσμό.