Search
Close this search box.
1 Ιανουαρίου 2024
1 Ιανουαρίου 2024

Πασχαλίτσα (κοκκινέλα)

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Η πασχαλίτσα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της βιοκαλλιέργειας. Τρέφεται με αφίδες, θρίπες και άλλα βλαβερά έντομα.

Αυτό οφείλεται στην ακόρεστη όρεξή του για αφίδες, θρίπες και άλλα βλαβερά έντομα. Από την μέρα που θα γεννηθεί, η πασχαλίτσα καταβροχθίζει ακούραστα μελίγκρες και άλλες αφίδες, σώζοντας τα λαχανικά και τα λουλούδια μας από βέβαιη καταστροφή.

Βιολογική καταπολέμηση βλαβερών εντόμων με την κοκκινέλα (πασχαλίτσα)

Και ενώ στη συμβατική καλλιέργεια οι εχθροί αυτοί των φυτών καταπολεμούνται με χημικά εντομοκτόνα, οι βιοκαλλιεργητές καταφεύγουν στο υπέρτατο βιολογικό εντομοκτόνο, την πασχαλίτσα. Άλλωστε τα εντομοκτόνα δε θα εξολοθρεύσουν μόνο τα βλαβερά έντομα αλλά και τα ωφέλιμα, αναγκάζοντάς μας να καταφεύγουμε κάθε φορά στον ψεκασμό με τις γνωστές σε όλους ανεπιθύμητες συνέπειες και κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο σε μια βιολογική καλλιέργεια.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες βιολογικές μέθοδοι προστασίας των φυτών. Ένας από αυτούς συστήνει τον ψεκασμό των φύλων του κάθε φυτού με σαπουνόνερο (και άλλα παρόμοια διαλύματα). Πρέπει όμως να προσέξουμε πολύ ώστε το σαπούνι να είναι βιολογικό (φυσικό σαπούνι) και πρέπει να επαναλάβουμε τον ψεκασμό αρκετές φορές. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αυτοκόλλητες ταινίες με ειδική επικάλυψη που προσελκύει τα βλαβερά (και άλλα) έντομα. Μπορούμε επίσης να καταβρέξουμε τα φυτά με νερό (αργά το απόγευμα) αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος των βλαβερών εντόμων. Θα τα βρούμε όμως πάλι εκεί μετά από 2-3 μέρες.

Βιολογική Καταπολέμηση Βλαβερών Εντόμων Με Την Κοκκινέλα (Ή Πασχαλίτσα)

Καμία όμως μέθοδος από τις προαναφερόμενες δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας. Ίσως ούτε καν σε έναν σχετικά μεγάλο οικογενειακό βιολογικό λαχανόκηπο. Εκεί, η πασχαλίτσα είναι το καταλληλότερο όπλο στο οπλοστάσιο του βιοκαλλιεργητή. Μία με 2 πασχαλίτσες ανά φυτό μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να εξαφανίσουν στρατιές από αφίδες.

Που μπορεί να βρει κανείς τόσες πασχαλίτσες;

Ευτυχώς, υπάρχουν στο εμπόριο. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η χώρα μας εισάγει, μεταξύ άλλων, και πασχαλίτσες! Τα περισσότερα μεγάλα θερμοκήπια τις χρησιμοποιούν ανελλιπώς. Έτσι πωλούνται σε ειδικά διαμορφωμένα κουτιά που περιέχουν ακόμα και την τροφή τους για το ταξίδι τους στα διάφορα μέρη του κόσμου. Ανοίγοντας το κουτί, εναποθέτουμε με προσοχή λίγες σε κάθε φυτό. Δεν απαιτείται μεγάλη ακρίβεια στη διαδικασία, οι πασχαλίτσες θα βρουν το δρόμο τους προς όλα τα φυτά πολύ γρήγορα.

Φωλιά ΠασχαλίτσαςΑρκεί να τις εισάγουμε στην καλλιέργειά μας μία μόνο φορά. Από την στιγμή που οι πασχαλίτσες εγκατασταθούν στο νέο τους χώρο, θα αναπαραχθούν εκεί και θα βρουν μέρος να φωλιάσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Μπορούμε φυσικά να τις βοηθήσουμε σημαντικά στην αναζήτηση κατάλληλης κρυψώνας δημιουργώντας την μόνοι μας με ελάχιστα υλικά και λίγη προσωπική εργασία. Πρέπει να φτιάξουμε έναν μικρό, σκοτεινό και δαιδαλώδη χώρο και να τον τοποθετήσουμε σε προστατευμένο από τη βροχή μέρος (σε εξωτερικό τοίχο του σπιτιού ή κάπου στον κήπο).

Χρησιμοποιώντας ελάχιστα καλάμια από bamboo και έναν σωλήνα PVC ή λίγα μικρά κομμάτια ξύλου, το χειμερινό τους θέρετρο είναι έτοιμο. Αν πάλι προτιμάτε να μην μπείτε στον κόπο, θα βρείτε έτοιμα πανέμορφα σπιτάκια με λιγότερο από 15 ευρώ το ένα. Μόλις δροσίσει ο καιρός, θα τις δείτε να κατευθύνονται μαζικά προς τα εκεί.

Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.