Search
Close this search box.
14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Οικολογικό ηλεκτρικό ρεύμα

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής και κατανάλωσης προς ένα διαφορετικό μοντέλο που η επιστημονική κοινότητα του έχει δώσει τον όρο ‘’πράσινη’’ ή ‘’βιώσιμη’’ ανάπτυξη.

Τον όρο ‘’Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας’’, τον συναντάμε επίσης και ως ‘’πράσινη ενέργεια’’ ή ‘’νέες πηγές ενέργειας’’ ή  ‘’ήπιες μορφές ενέργειας’’, εννοώντας πάντα εκείνες τις μορφές ενέργειας που η αξιοποίησή τους  δεν προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος και  προέρχεται από διάφορες φυσικές εργασίες.

Όσον αφορά τον κλάδο παραγωγής οικολογικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο αλλά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Στη χώρα μας έχουμε σημαντικά αποθέματα ΑΠΕ, κυρίως Ηλιακής και Αιολικής. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αξιοποιήσουμε άμεσα τις πηγές που διαθέτουμε και να περιορίσουμε τη χρήση ρυπογόνων καυσίμων και κυρίως τη χρήση του λιγνίτη.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι πιο γνωστές μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι οι εξής:

  • Αιολική ενέργεια, που ονομάζεται η ‘’ήπια μορφή’’ ενέργειας η οποία παράγεται από την εκμετάλλευση του ανέμου μέσω των ανεμογεννητριών. Συμπεριλαμβάνεται στις “καθαρές” ή ‘’οικολογικές’’ πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν προκαλούν και δεν εκπέμπουν ρύπους.
  • Ηλιακή ενέργεια, που προέρχεται από τις ακτίνες του ήλιου και εφαρμόζεται στα παθητικά ηλιακά συστήματα, στα ενεργητικά ηλιακά συστήματα και στα φωτοβολταϊκά ηλιακά συστήματα.
  • Η υδροηλεκτρική ή υδραυλική, είναι η ενέργεια και παράγεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος ή την ροή του με μεγάλη ταχύτητα. Με τον τρόπο αυτό, προκαλείται η κίνηση υδροτροχών, με αποτέλεσμα να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, μέσα από κατάλληλες εγκαταστάσεις.
  • Γεωθερμική, είναι η ενέργεια η οποία στηρίζεται στη θερμότητα που πηγάζει από το εσωτερικό της γης. Μέσω της γεωθερμίας μπορούν να καλυφθούν ανάγκες ψύξης και θέρμανσης και σε κάποιες περιπτώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η βιομάζα είναι οποιοδήποτε οργανικό υλικό που έχει αποθηκεύσει ηλιακό φως με τη μορφή χημικής ενέργειας. Πολλοί τύποι βιομάζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καυσίμων και ενέργειας.

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με την καύση λιγνίτη, πετρελαίου και άλλων ορυκτών καύσιμων προκαλούν αλόγιστη ρύπανση στον αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την οικολογική καταστροφή και την επιβάρυνση της υγείας των πολιτών. Η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας από τον άνθρωπο πρέπει να σταματήσει. Η χρησιμοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθίσταται πλέον αναγκαία για την αρμονική λειτουργία της αλυσίδας της ζωής, στην οποία ο άνθρωπος αποτελεί απλά έναν συνδετικό κρίκο.

Περισσότερα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα βρείτε στο πόρταλ του Πανελλήνιου Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.