Οικολογία

Το μέλλον της ενέργειας έχει χρώμα πράσινο
Η ευημερία των επόμενων γενεών και του περιβάλλοντος είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται υπό απειλή εξαιτίας της εξάντλησης των φυσικών πόρων, χωρίς προηγούμενο υπεύθυνο σχεδιασμό, στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης. Η μορφή αναπτυξιακής πολιτικής που συζητιέται πλέον ως ύστατη λύση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη καθώς έχει σαν στόχο της τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πλανήτη ικανοποιώντας τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες του σήμερα.
Ασιατικός Κυπρίνος απειλεί τοπικό οικοσύστημα
Η διαρροή του Ασιατικού κυπρίνου ήταν θέμα χρόνου να γίνει όταν το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μίσιγκαν αποφάσισε να μετατρέψει την λίμνη Ford σε έναν παράδεισό για τους ψαράδες. Οι εκτεταμένες πλημμύρες κατά τη δεκαετία …
Υπολείμματα αγχολυτικών φαρμάκων στα ψάρια
Εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούμε ηρεμιστικά και διάφορα ψυχοφάρμακα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε διάφορες δυσκολίες με σχετική ηρεμία και σε κάποιες περιπτώσεις να καταστέλλουν σοβαρά ψυχικά νοσήματα.
Η παγκόσμια ημέρα της Γης
Η ημέρα της γης πρέπει να γιορτάζεται όλο τον χρόνο, κάθε μέρα. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
Υπερκατανάλωση, περιβάλλον και οικονομική κρίση
Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η καθημερινή μας ζωή άλλαξε πολύ, χωρίς αυτό να γίνεται άμεσα αντιληπτό. Αρκεί κανείς να κοιτάξει τα σκουπίδια μιας μέσης οικογένειας. Όσο πλουσιότερη η οικογένεια (και η χώρα) τόσο περισσότερα τα σκουπίδια της.
Οικολογική διαβίωση στην καθημερινή μας ζωή
Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για την οικολογική διαβίωση. Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει όμως ο όρος αυτός; Ο τρόπος ζωής μας συνεπάγεται την κατανάλωση ενέργειας σχεδόν σε κάθε μας δραστηριότητα.
Υποσιτισμός, η παγκόσμια μάστιγα
Σίγουρα ακούγεται απίστευτο και εξωπραγματικό, όμως περισσότερα από 500 χιλιάδες άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα. Και πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από πείνα.
Ηλεκτροκίνηση, το μέλλον είναι εδώ
Η γενιά μας είναι ευτυχώς ίσως η τελευταία που θα βιώσει την καύση ορυκτών καύσιμων και καλώς τα καταργούμε! Έκαναν το θαύμα τους, έφεραν και επανάσταση στον κόσμο μας αλλά, έφεραν και ταυτόχρονα μυριάδες προβλήματα που δεν έχουμε ακόμη σχετίσει με όσα «τραβάμε» ή και θα τραβήξουμε ακόμη. Ίσως μελλοντικά καθώς μαθαίνουμε περισσότερα σαν είδος…
Οικολογικό ηλεκτρικό ρεύμα
Ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής και κατανάλωσης προς ένα διαφορετικό μοντέλο που η επιστημονική κοινότητα του έχει δώσει τον όρο ‘’πράσινη’’ ή ‘’βιώσιμη’’ ανάπτυξη. Αυτή η μορφή της ανάπτυξης βασίζεται στην εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Αερόθερμο τζακιού ή ενεργειακό τζάκι;
Εδώ θα εξετάσουμε κατά πόσο συμφέρει η χρήση των αερόθερμων τζακιού από πολλές σκοπιές και αν πραγματικά προσφέρει κάποιου είδους οικονομία. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποιες βασικές αλήθειες για τη συσκευή: