Search
Close this search box.
14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Αερόθερμο τζακιού ή ενεργειακό τζάκι;

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Εδώ θα εξετάσουμε κατά πόσο συμφέρει η χρήση των αερόθερμων τζακιού από πολλές σκοπιές και αν πραγματικά προσφέρει κάποιου είδους οικονομία.

Θόρυβος

Κάνει κάποιο θόρυβο, που τις περισσότερες φορές (και ανάλογα με τη συσκευή) δεν ενοχλεί. Όπως και να ‘χει, θα πρέπει να δούμε τις προδιαγραφές του στις οποίες αναγράφεται η συγκεκριμένη πληροφορία.

Κατανάλωση ρεύματος

Είναι σαφές ότι θα αυξήσει κάπως το λογαριασμό του ηλεκτρικού λόγω το μοτέρ του, που είναι συνήθως 55-70 Watt.

Κατανάλωση ξύλου

Το αερόθερμο τζακιού δεν αλλάζει σε τίποτα την κατανάλωση σε ξύλο. Απαιτεί διαρκώς τροφοδοσία με νέα ξύλα για να διατηρήσει η εστία μας τη φωτιά της.

Δυνατότητα θέρμανσης κατοικίας

Η συσκευή μπορεί να ζεστάνει μόνο το χώρο στον οποίο βρισκόμαστε και όχι τα παρακείμενα δωμάτια. Δηλαδή, δεν πρόκειται για συσκευή θέρμανσης κατοικίας αλλά δωματίου. Με άλλα λόγια, δεν αποτελεί λύση για τη συνολική θέρμανση του σπιτιού μας, εκτός και αν πρόκειται για ανοιχτού τύπου studio (π.χ. εξοχικό με ένα μόνο χώρο).

Αερόθερμο ΤζακιούΑπώλειες θερμότητας

Οι απώλειες θερμότητας παραμένουν ίδιες, είτε έχουμε αερόθερμο στο τζάκι μας είτε όχι. Ο λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης θερμότητας χάνεται από την καμινάδα και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το τζάκι μας χάσει τη ζέστη του, ο χώρος θα αρχίσει να ψύχεται αρκετά γρήγορα.

Το αερόθερμο τζακιού και τα συγκριτικά αποτελέσματα

Αν, λοιπόν, έχουμε ήδη απλό τζάκι και δε θέλουμε να μπούμε σε έξοδα μετατροπής του σε ενεργειακό, τότε το αερόθερμο αποτελεί πολύ καλή λύση για να ζεστάνουμε το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται το τζάκι. Αν, μάλιστα, το τζάκι βρίσκεται στο πιο κρύο μέρος του σπιτιού (όπως θα έπρεπε να είναι), ίσως επιβραδύνουμε κάπως τη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας της κατοικίας μας συνολικά. Όμως είναι αδύνατον να θερμάνουμε όλο το σπίτι.

Για να μετρήσουμε την πραγματική του απόδοση στο χώρο, θα πρέπει να τοποθετήσουμε το θερμόμετρο τουλάχιστον 6-7 μέτρα μακριά από το τζάκι και όχι στην ίδια ευθεία με το άνοιγμα της εστίας. Η απόδοσή του εξαρτάται φυσικά από την κατασκευή του σπιτιού (τη μόνωσή του), από την περιοχή στην οποία βρίσκεται, από την εξωτερική θερμοκρασία αλλά και από την προϋπάρχουσα εσωτερική θερμοκρασία του χώρου συνολικά.

Στην πράξη, το αερόθερμο τζακιού σε τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με το ενεργειακό. Το ενεργειακό (ή αλλιώς θερμοδυναμικό) τζάκι είναι απαραιτήτως κλειστού τύπου. Ο αέρας που διοχετεύεται στην εστία είναι απόλυτα ελεγχόμενος και όσος χρειάζεται για να κρατηθεί η φλόγα ενεργή. Το αερόθερμο τζακιού σε τίποτα δε μπορεί να περιορίσει την άπλετη εισροή αέρα, που οδηγεί σε υπερβολική οξυγόνωση της φωτιάς και αυξάνει κατακόρυφα την κατανάλωση σε ξύλο.

Επιπλέον, το ενεργειακό τζάκι μπορεί να διοχετεύσει τη θερμότητά του σε όλο το σπίτι, μέσω αεραγωγών. Η δαπάνη μιας τέτοιας κατασκευής είναι σημαντική και γίνεται ευκολότερη αν έχει προβλεφθεί ήδη από την κατασκευή της κατοικίας. Η οικονομία στην τσέπη μας θα έρθει σε βάθος χρόνου, αλλά θα είναι σημαντική. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το απλό, παραδοσιακό τζάκι ρυπαίνει σημαντικά την ατμόσφαιρα. Όσο αδιάφοροι και αν είναι οι ρίποι αυτοί για ένα απομακρυσμένο χωριό, στην πόλη γίνονται ασφυκτικοί και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καίτη Ψαρά
Η ζωή είναι ένα ταξίδι και τα ταξίδια είναι η ζωή μου… ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης, γεμάτα πρωτόγνωρες εικόνες και γεύσεις.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.