14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η παγκόσμια ημέρα της Γης

Η ημέρα της γης πρέπει να γιορτάζεται όλο τον χρόνο, κάθε μέρα. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Πολλές είναι οι ημέρες εκείνες που αφιερώνονται σε κάτι με σκοπό να μας το υπενθυμίζουν. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι άνθρωπος, ιδέα ή γεγονός. Σήμερα, 22 Απριλίου, είναι η ημέρα της Γης. Πρωτοδημιουργήθηκε το 1969 με ημερομηνία εκείνη της εαρινής ισημερίας και επίσημη ημέρα της έναρξης της Άνοιξης, στις 21 Μαρτίου δηλαδή.

Η ημέρα αυτή είναι ουσιαστικά εστιασμένη σε οικολογικά θέματα που αφορούν άμεσα στην προστασία της Γης από εμάς, τους ανθρώπους. Μια ημέρα λοιπόν το χρόνο ο κόσμος όλος (σχεδόν όλος) γιορτάζει τον πλανήτη. Οι υπεύθυνοι των διαφόρων παγκοσμίων οργανώσεων και χωρών βάζουν τα καλά τους, τραγουδούν και τον Ύμνο της Γης. Την ίδια ώρα, οι εκατοντάδες ή χιλιάδες «περιβαλλοντικές» οργανώσεις (που κάθε χρόνο ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια) δαπανούν τεράστια ποσά σε διαφημίσεις. Σκοπός τους είναι η επαγρύπνηση του κοινού και οι χορηγίες, που θα τους δώσουν τους οικονομικούς πόρους για τις απαιτούμενες μελέτες γύρω από θέματα του περιβάλλοντος.

Η Ημέρα Της Γης

Με γνώμονα την προστασία της Γης δημιουργούνται επίσης πολλές εταιρείες με υπηρεσίες περισσότερο οικολογικές από άλλες αντίστοιχές τους και αυτές προωθούνται. Με στόχο την υποστήριξη οικολογικών ενεργειών σε κάθε τομέα της ζωής μας προκύπτουν νέες ιδέες και προτάσεις με βάση τις οποίες ο κάθε άνθρωπος θα αφήνει μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Η επιρροή τέτοιων οργανώσεων γίνεται κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Όσο περισσότερους οπαδούς αποκτούν, τόσο μεγαλύτερη δύναμη και πολιτική επιρροή αποκτούν. Υπάρχουν οργανώσεις με πολλά δεκάδες εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο που επηρεάζουν σημαντικά κυβερνήσεις και ανατρέπουν κυβερνητικές αποφάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Η ημέρα της Γης κάθε μέρα

Εμείς όμως αναρωτιόμαστε γιατί να μην είναι η ημέρα της Γης κάθε μέρα. Γιατί να μην γίνει η παιδεία μας τέτοια ώστε να μην υπάρχει λόγος για μια τέτοια μέρα. Η προστασία των δασών και της θάλασσας, η καθαριότητα στις πόλεις, η χρήση ποδηλάτου, η ανακύκλωση και ο ηπιότερος καταναλωτισμός θα έπρεπε να είναι τα δεδομένα της ζωής μας και όχι απόπειρες προς υλοποίηση.

Ημέρες σαν και αυτή μας το θυμίζουν αυτό. Ίσως να μην είναι καθημερινά στο μυαλό μας και να χρειάζεται η ημέρα της Γης για να θυμόμαστε πως εμείς είμαστε που πρέπει να κάνουμε κάτι κάθε μέρα. Μέχρι να μας γίνει συνήθεια.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες που έχουν το ρόδι σαν πρωταγωνιστή. Αυτός ο ιερός καρπός είναι συνδεδεμένος με την Δήμητρα, και την Περσεφόνη αλλά και με την Αφροδίτη, την Αθηνά και την Ήρα.
Η ενεργειακή κρίση μπήκε για τα καλά στην ζωή μας. Η «πράσινη ενέργεια» υπόσχεται καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον, καθώς και μείωση τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Νέες μέθοδοι καλλιέργειας ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα αποδοτικές ακόμα και σε άγονο έδαφος. Αυτός είναι ο στόχος των σύγχρονων επιστημόνων και βρίσκονται στην τελική ευθεία!