14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η παγκόσμια ημέρα της Γης

Η ημέρα της γης πρέπει να γιορτάζεται όλο τον χρόνο, κάθε μέρα. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Πολλές είναι οι ημέρες εκείνες που αφιερώνονται σε κάτι με σκοπό να μας το υπενθυμίζουν. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι άνθρωπος, ιδέα ή γεγονός. Σήμερα, 22 Απριλίου, είναι η ημέρα της Γης. Πρωτοδημιουργήθηκε το 1969 με ημερομηνία εκείνη της εαρινής ισημερίας και επίσημη ημέρα της έναρξης της Άνοιξης, στις 21 Μαρτίου δηλαδή.

Η ημέρα αυτή είναι ουσιαστικά εστιασμένη σε οικολογικά θέματα που αφορούν άμεσα στην προστασία της Γης από εμάς, τους ανθρώπους. Μια ημέρα λοιπόν το χρόνο ο κόσμος όλος (σχεδόν όλος) γιορτάζει τον πλανήτη. Οι υπεύθυνοι των διαφόρων παγκοσμίων οργανώσεων και χωρών βάζουν τα καλά τους, τραγουδούν και τον Ύμνο της Γης. Την ίδια ώρα, οι εκατοντάδες ή χιλιάδες «περιβαλλοντικές» οργανώσεις (που κάθε χρόνο ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια) δαπανούν τεράστια ποσά σε διαφημίσεις. Σκοπός τους είναι η επαγρύπνηση του κοινού και οι χορηγίες, που θα τους δώσουν τους οικονομικούς πόρους για τις απαιτούμενες μελέτες γύρω από θέματα του περιβάλλοντος.

Η ημέρα της Γης

Με γνώμονα την προστασία της Γης δημιουργούνται επίσης πολλές εταιρείες με υπηρεσίες περισσότερο οικολογικές από άλλες αντίστοιχές τους και αυτές προωθούνται. Με στόχο την υποστήριξη οικολογικών ενεργειών σε κάθε τομέα της ζωής μας προκύπτουν νέες ιδέες και προτάσεις με βάση τις οποίες ο κάθε άνθρωπος θα αφήνει μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Η επιρροή τέτοιων οργανώσεων γίνεται κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Όσο περισσότερους οπαδούς αποκτούν, τόσο μεγαλύτερη δύναμη και πολιτική επιρροή αποκτούν. Υπάρχουν οργανώσεις με πολλά δεκάδες εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο που επηρεάζουν σημαντικά κυβερνήσεις και ανατρέπουν κυβερνητικές αποφάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Η ημέρα της Γης κάθε μέρα

Εμείς όμως αναρωτιόμαστε γιατί να μην είναι η ημέρα της Γης κάθε μέρα. Γιατί να μην γίνει η παιδεία μας τέτοια ώστε να μην υπάρχει λόγος για μια τέτοια μέρα. Η προστασία των δασών και της θάλασσας, η καθαριότητα στις πόλεις, η χρήση ποδηλάτου, η ανακύκλωση και ο ηπιότερος καταναλωτισμός θα έπρεπε να είναι τα δεδομένα της ζωής μας και όχι απόπειρες προς υλοποίηση.

Ημέρες σαν και αυτή μας το θυμίζουν αυτό. Ίσως να μην είναι καθημερινά στο μυαλό μας και να χρειάζεται η ημέρα της Γης για να θυμόμαστε πως εμείς είμαστε που πρέπει να κάνουμε κάτι κάθε μέρα. Μέχρι να μας γίνει συνήθεια.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.
Πιθανότατα δεν σας αρέσει να σας λένε τι να κάνετε - ούτε εμένα. Δεν μου αρέσει καν να μου λένε να κάνω κάτι που θα έκανα ούτως ή άλλως.