19 Ιουνίου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Οικολογική διαβίωση στην καθημερινή μας ζωή

Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για την οικολογική διαβίωση. Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει όμως ο όρος αυτός; Ο τρόπος ζωής μας συνεπάγεται την κατανάλωση ενέργειας σχεδόν σε κάθε μας δραστηριότητα.

Η κατανάλωση αυτή μετράται με το λεγόμενο ενεργειακό αποτύπωμα. Αυτό αντιπροσωπεύει την κατανάλωση ενέργειας ανά άτομο ή ανά δραστηριότητα ανά έτος. Πιο συγκεκριμένα, το ενεργειακό αποτύπωμα μετράει την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Όσο πιο «πολιτισμένος» είναι ο τρόπος ζωής μας, τόσο μεγαλύτερο και το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Οι περισσότερες σύγχρονες δραστηριότητες έχουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα. Ας δούμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό με κάποιο παράδειγμα.

Το ενεργειακό μας αποτύπωμα

Αν, για να πάμε κάθε μέρα στον χώρο εργασίας μας χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας, καταναλώνουμε καύσιμο. Η κατανάλωση αυτή επιφέρει απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που επισπεύδει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν το καύσιμο που χρησιμοποιούμε είναι η βενζίνη ή το πετρέλαιο, τότε το ενεργειακό μας αποτύπωμα είναι σημαντικό. Αν το αυτοκίνητό μας είναι ηλεκτρικό, τότε είναι αρκετά μικρότερο. Αν το όχημά μας δεν είναι αυτοκίνητο άλλα βενζινοκίνητη μηχανή, το ενεργειακό μας αποτύπωμα είναι (όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο) σχεδόν ίδιο με εκείνο του αυτοκινήτου. Η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα σαφώς εξαρτάται και από τον κυβισμό του οχήματός μας αλλά και από τον τρόπο οδήγησής μας (υψηλόστροφη ή χαμηλόστροφη).

Αν όμως η καθημερινή μας μετακίνηση στον χώρο εργασίας μας γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από αυτή τη δραστηριότητά μας μειώνεται σημαντικά. Το ίδιο όχημα που εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο μεταφέρει πολλαπλούς επιβάτες σε διάφορα σημεία της διαδρομής με την ίδια κατανάλωση καυσίμου και την ίδια έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν το όχημα αυτό χρησιμοποιεί αέριο ή είναι ηλεκτρικό, τότε το ενεργειακό αποτύπωμα είναι ελάχιστο.

Αν, πάλι, είμαστε τυχεροί και η εργασία μας είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση και έχουμε την απαραίτητη όρεξη και το αθλητικό πνεύμα ώστε να περπατήσουμε μέχρι εκεί, τότε το ενεργειακό μας αποτύπωμα απλά μηδενίζεται. Μπορούμε εδώ να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα θετικά αποτελέσματα μιας καθημερινής αθλητικής δραστηριότητας.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες που έχουν το ρόδι σαν πρωταγωνιστή. Αυτός ο ιερός καρπός είναι συνδεδεμένος με την Δήμητρα, και την Περσεφόνη αλλά και με την Αφροδίτη, την Αθηνά και την Ήρα.
Η ενεργειακή κρίση μπήκε για τα καλά στην ζωή μας. Η «πράσινη ενέργεια» υπόσχεται καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον, καθώς και μείωση τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Νέες μέθοδοι καλλιέργειας ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα αποδοτικές ακόμα και σε άγονο έδαφος. Αυτός είναι ο στόχος των σύγχρονων επιστημόνων και βρίσκονται στην τελική ευθεία!