14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ασιατικός Κυπρίνος απειλεί τοπικό οικοσύστημα

Η διαρροή του Ασιατικού κυπρίνου ήταν θέμα χρόνου να γίνει όταν το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μίσιγκαν αποφάσισε να μετατρέψει την λίμνη Ford σε έναν παράδεισό για τους ψαράδες. Οι εκτεταμένες πλημμύρες κατά τη δεκαετία ...
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Το 1973 αναφέρθηκε μαζική διαρροή κυπρίνων από ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή Ypsilanti προς τη λίμνη Ford. Οι ιδιοκτήτες ιχθυοκαλλιεργειών γατόψαρου της εποχής αποφάσισαν να εισάγουν στις μονάδες τους τον ασιατικό κυπρίνο με σκοπό να καταπολεμήσουν την άλγη. Η διαρροή ήταν θέμα χρόνου να γίνει όταν το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μίσιγκαν αποφάσισε να μετατρέψει την λίμνη Ford σε έναν παράδεισό για τους ψαράδες. Οι εκτεταμένες πλημμύρες κατά τη δεκαετία του ’90 προξένησαν διαρροή από τις ιχθυοκαλλιέργειες προς τοπικές υδάτινες οδούς του Μισσισσιππή και του Ιλινόι ποταμού.

Ασιατικός Κυπρίνος στις Μεγάλες Λίμνες

Ο Ασιατικός Κυπρίνος, βρίσκοντας το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί, μέσα σε ελάχιστα χρόνια αύξησε τον πληθυσμό του, παραγκώνισε τις τοπικές ποικιλίες ψαριών και κυριολεκτικά κατέλαβε το τοπικό σύστημα.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί. Ο Μισσισσιππής τροφοδοτεί τις Μεγάλες Λίμνες μέσω της Λίμνης Μίσιγκαν, μιας από τις 5 μεγάλες λίμνες. Ο Ασιατικός κυπρίνος απειλεί να εισβάλει στις Μεγάλες Λίμνες, το μεγαλύτερο υδάτινο σύστημα φρέσκου νερού του πλανήτη, και να ανατρέψει μια για πάντα την ισορροπία του.

Ο σχηματισμός των Μεγάλων Λιμνών ξεκίνησε περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν, κατά το λιώσιμο των πάγων της τελευταίας εποχής παγετώνων στη Γη. Στις μέρες μας, συνδέουν εμπορικά 8 μεγάλες πολιτείες των Η.Π.Α. και τον Καναδά μέσω του Οντάριο. Η περιοχή έχει τεράστια οικονομική και τουριστική ανάπτυξη με αμέτρητα φυσικά αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων και ο καταρράκτης Νιαγάρας. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα τεραστίων διαστάσεων και υψίστης σημασίας.

Είναι άγνωστες οι συνέπειες μιας τέτοιου μεγέθους οικολογικής καταστροφής. Ήδη, στους ποταμούς Ιλινόι (Illinois River) και Μισσισσιππή (Mississippi River) ο Ασημένιος και ο Μεγαλοκέφαλος κυπρίνος θέτουν καθημερινά τη ζωή ψαράδων σε κίνδυνο. Αναπαράγονται ταχύτατα και ανεξέλεγκτα. Έχουν κυριολεκτικά καταλάβει και τα 2 ποτάμια, κατατρώγοντας το ζωοπλαγκτόν. Τα γηγενή είδη έχουν χάσει κάθε ελπίδα επιβίωσης.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η σημασία της διατροφής στην υγεία μας. Μάλιστα, τουλάχιστον από την εποχή του Ιπποκράτη, η τροφή αποτελούσε φάρμακο αλλά και δηλητήριο για το ανθρώπινο σώμα και τον νου.
Εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο. Χρησιμοποιείστε ελληνικό βιολογικό κοτόπουλο για τέλεια γεύση.
Φρόντισε τον κήπο σου με τα σωστά εργαλεία που θα κάνουν τις κηπουρικές σου εργασίες πιο ευχάριστες και πιο αποδοτικές.