14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ασιατικός Κυπρίνος απειλεί τοπικό οικοσύστημα

Η διαρροή του Ασιατικού κυπρίνου ήταν θέμα χρόνου να γίνει όταν το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μίσιγκαν αποφάσισε να μετατρέψει την λίμνη Ford σε έναν παράδεισό για τους ψαράδες. Οι εκτεταμένες πλημμύρες κατά τη δεκαετία ...
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Το 1973 αναφέρθηκε μαζική διαρροή κυπρίνων από ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή Ypsilanti προς τη λίμνη Ford. Οι ιδιοκτήτες ιχθυοκαλλιεργειών γατόψαρου της εποχής αποφάσισαν να εισάγουν στις μονάδες τους τον ασιατικό κυπρίνο με σκοπό να καταπολεμήσουν την άλγη. Η διαρροή ήταν θέμα χρόνου να γίνει όταν το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μίσιγκαν αποφάσισε να μετατρέψει την λίμνη Ford σε έναν παράδεισό για τους ψαράδες. Οι εκτεταμένες πλημμύρες κατά τη δεκαετία του ’90 προξένησαν διαρροή από τις ιχθυοκαλλιέργειες προς τοπικές υδάτινες οδούς του Μισσισσιππή και του Ιλινόι ποταμού.

Ασιατικός Κυπρίνος στις Μεγάλες Λίμνες

Ο Ασιατικός Κυπρίνος, βρίσκοντας το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί, μέσα σε ελάχιστα χρόνια αύξησε τον πληθυσμό του, παραγκώνισε τις τοπικές ποικιλίες ψαριών και κυριολεκτικά κατέλαβε το τοπικό σύστημα.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί. Ο Μισσισσιππής τροφοδοτεί τις Μεγάλες Λίμνες μέσω της Λίμνης Μίσιγκαν, μιας από τις 5 μεγάλες λίμνες. Ο Ασιατικός κυπρίνος απειλεί να εισβάλει στις Μεγάλες Λίμνες, το μεγαλύτερο υδάτινο σύστημα φρέσκου νερού του πλανήτη, και να ανατρέψει μια για πάντα την ισορροπία του.

Ο σχηματισμός των Μεγάλων Λιμνών ξεκίνησε περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν, κατά το λιώσιμο των πάγων της τελευταίας εποχής παγετώνων στη Γη. Στις μέρες μας, συνδέουν εμπορικά 8 μεγάλες πολιτείες των Η.Π.Α. και τον Καναδά μέσω του Οντάριο. Η περιοχή έχει τεράστια οικονομική και τουριστική ανάπτυξη με αμέτρητα φυσικά αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων και ο καταρράκτης Νιαγάρας. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα τεραστίων διαστάσεων και υψίστης σημασίας.

Είναι άγνωστες οι συνέπειες μιας τέτοιου μεγέθους οικολογικής καταστροφής. Ήδη, στους ποταμούς Ιλινόι (Illinois River) και Μισσισσιππή (Mississippi River) ο Ασημένιος και ο Μεγαλοκέφαλος κυπρίνος θέτουν καθημερινά τη ζωή ψαράδων σε κίνδυνο. Αναπαράγονται ταχύτατα και ανεξέλεγκτα. Έχουν κυριολεκτικά καταλάβει και τα 2 ποτάμια, κατατρώγοντας το ζωοπλαγκτόν. Τα γηγενή είδη έχουν χάσει κάθε ελπίδα επιβίωσης.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Αναρίθμητα τα οφέλη του δαμάσκηνου στην υγεία μας. Δείτε ποιά είναι και πως θα απολαύσετε αυτό το υπέροχο φρούτο με το μοναδικό άρωμα και την γεμάτη γεύση.
Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.