
Βιολογικό βερίκοκο
Το βερίκοκο (ή βερύκοκκο όπως μπορεί να το δούμε γραμμένο) είναι φρούτο άμεσα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Η γλυκιά του γεύση και το λεπτό του άρωμα το φέρνουν στην κορυφή της προτίμησης του κοινού.
Το βερίκοκο (ή βερύκοκκο όπως μπορεί να το δούμε γραμμένο) είναι φρούτο άμεσα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Η γλυκιά του γεύση και το λεπτό του άρωμα το φέρνουν στην κορυφή της προτίμησης του κοινού.
Το βιολογικό σταφύλι είναι ο γλυκός πειρασμός του καλοκαιριού που μας χαρίζει πνευματική διαύγεια, μας προστατεύει από φλεγμονές και αλλεργίες και αποτοξινώνει τον οργανισμό μας.
Οι βιολογικές μελιτζάνες θα απογειώσουν την κάθε συνταγή σας. Αποτελούν σημαντικό μέρος της Μεσογειακής διατροφής. Η μελιτζάνα είναι τροφή κατάλληλη για χορτοφαγική δίαιτα, για δίαιτες χαμηλών θερμίδων αλλά και για διατροφή χαμηλών υδατανθράκων (όπως η κετογενική).
Το βιολογικό αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Χρησιμοποιείται, όμως, κυρίως ως λαχανικό ή συνοδευτικό γευμάτων. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Το βιολογικό καρότο έχει γίνει ιδιαίτερα προσφιλές τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης συμβολής του στην διατήρηση των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και της όρασης σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α. Τα βιολογικά καρότα περιέχουν 7% ζάχαρη, που τα κάνει ακατάλληλα για είδη διατροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες, εκτός και αν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Τα βιολογικά κολοκύθια είναι από τις πλέον αγαπημένες επιλογές των καταναλωτών στις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα βιολογικών. Το βρίσκουμε όλο τον χρόνο και μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και φαγητά φούρνου.
Τα βιολογικά κρεμμύδια, απαραίτητο συνοδευτικό της καλής Ελληνικής κουζίνας, είναι πλούσια σε βιοτίνη (βιταμίνη B7) που βοηθά στην μετατροπή κάποιων θρεπτικών ουσιών σε ενέργεια. Το βιολογικό κρεμμύδι συμβάλλει, παράλληλα, στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
Βρώσιμο και διακοσμητικό, το Λάχανο Μιλάνο, επίσης γνωστό και ως Kale, περιέχει Βιταμίνη Κ σε πολύ υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην διατήρηση καλής οστικής μάζας και στην σωστή λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου.
Το παντζάρι (Βέτα η κοινή ή Beta vulgaris) είναι αγγειόσπερμο μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών (όπως το σπανάκι και το σέσκουλο). Είναι γνωστό και με την ονομασία κοκκινογούλι (λόγω του χρώματος της ρίζας του).
Τα μανιτάρια είναι βρώσιμοι μύκητες, πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλα και αντιοξειδωτικά. Είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες, με ελάχιστους υδατάνθρακες και συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία του οργανισμού.
Το μαρούλι είναι φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται εύκολα σε εύκρατα κλίματα. Περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ και Β9. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας του σε σχήματα και χρώματα, δημιουργεί εντυπωσιακές σαλάτες.
Η μπανανιά είναι ένα υπέροχο τροπικό φυτό (και όχι δέντρο παρά τον εμφανή «κορμό» του). Ευδοκιμεί σε θερμά και υγρά κλίματα. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8 μέτρα σε ύψος και οι καρποί του (οι μπανάνες) βγαίνουν σε συστάδες (και όχι μεμονωμένες) που μπορεί να περιέχουν μέχρι και 25 φρούτα.
Η ντομάτα είναι το σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής. Είναι εύγευστη και ταιριάζει με πολλά άλλα προϊόντα, δημιουργώντας νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.
Η ελιά (ή ελαιόδεντρο) κατάγεται πιθανότατα από τη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου. Ο καρπός της, η ελιά, είναι γνωστή από την αρχαιότητα για την χρησιμότητά του και την διατροφική του αξία. Η ελιά, το δέντρο, ήταν το χρήσιμο δώρο της θεάς Αθηνάς προς τους Αθηναίους προκειμένου να διεκδικήσει με επιτυχία την πόλη αντί του Ποσειδώνα. Παρείχε τροφή με τον καρπό της και το λάδι και το ξύλο της.
Η πορτοκαλιά, δέντρο αειθαλές, ανήκει στην οικογένεια των Εσπεριδοειδών και καλλιεργείται σε εύκρατα κλίματα, εκεί όπου σπάνια σχηματίζεται παγετός. Το δέντρο φτάνει συνήθως τα 6 με 8 μέτρα σε ύψος με επιφανειακές κυρίως ρίζες. Πρόκειται για φυτό που πρωτοήρθε στην Ευρώπη μετά τον 10ο αιώνα και με τον χρόνο έγινε από τα σημαντικότερα φρούτα της Ευρωπαϊκής αλλά κυρίως της Μεσογειακής διατροφής.
Το επιστημονικό όνομα της πατάτας είναι Solanum tuberosum. Στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως γεώμηλο. Είναι αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae).
© 2010-2023 Viologika.gr (Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων).
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού