Search
Close this search box.
Βιολογικά Μανιτάρια

Βιολογικά μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι βρώσιμοι μύκητες, πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες, με ελάχιστους υδατάνθρακες και συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία του οργανισμού.

Πρόκειται για πολυκύτταρους μύκητες με παχύ «μίσχο» που ονομάζεται στύπος, έναν δακτύλιο και το ιδιαίτερο σε σχήμα ομπρέλας πάνω μέρος που ονομάζεται πίλος. Αποτελούν έδεσμα γνωστό από την αρχαιότητα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παράλληλα αναπτύχθηκε η χρήση τους στη φαρμακολογία, στην Ασία και την Κίνα εδώ και τουλάχιστον 2000 χρόνια. Το μανιτάρι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σαν χρωστική αλλά και στην παραγωγή ροφήματος που αντικαθιστά τον καφέ (Ganoderma Lucidum).

Ποικιλίες Μανιταριών

Το όνομά του προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη αμανίτης. Η Ελλάδα παράγει ελάχιστα μανιτάρια που δεν ξεπερνούν τους 3500 τόνους ετησίως. Πρώτη σε παγκόσμια παραγωγή έρχεται η Κίνα που καλύπτει τα 2/3 (περίπου 65%) της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθεί η Ιταλία (10%) και οι ΗΠΑ (με 5%). Εκτός της Ιταλίας, μεγάλες ποσότητες μανιταριών στην Ευρώπη παράγουν η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Η συλλογή μανιταριών για τροφή είναι εργασία γνωστή στην Ευρώπη κυρίως και γίνεται ακόμα και σήμερα. Μπορεί πλέον τα καλλιεργήσιμα μανιτάρια να έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της αγοράς, όμως η συλλογή αυτοφυών μανιταριών εξακολουθεί να πραγματοποιείται με μεγάλο πάθος. Ανάλογα με την ποικιλία τους, τα μανιτάρια μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Η επικινδυνότητα κάποιων ποικιλιών (που αν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο) κάνει απαραίτητη την άριστη γνώση γύρω από τα μανιτάρια και τις ποικιλίες τους πριν προβεί κάποιος σε συλλογή ή κατανάλωση αυτοφυών μανιταριών.

Μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε εύκολα τα δικά μας μανιτάρια. Σπόροι μανιταριού τοποθετούνται σε ειδικές πλαστικές τσάντες (σε διάφορα μεγέθη), διάσπαρτοι, σε υπόστρωμα που μπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα στοιχεία όπως άχυρο, τρίμμα καρύδας και χούμο. Τα μανιτάρια θα εμφανιστούν από τις τρύπες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της σακούλας. Μεγαλώνουν εξαιρετικά γρήγορα.

Συντήρηση μανιταριών

Τα μανιτάρια πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. Βάλτε τα στην ψύξη αμέσως μόλις τα αγοράσετε. Έτσι θα διατηρηθούν τρυφερά και θα κρατήσουν το αρχικό τους χρώμα για περισσότερες μέρες. Αν μείνουν εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, τότε σκληραίνουν και χάνουν την αρχική όψη και υφή τους. Ακόμα και στο ψυγείο, μην τα αφήσετε πολλές μέρες, καταναλώστε τα σχετικά γρήγορα.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού μανιταριού

Θρεπτική αξία βιολογικού μανιταριού

Το μανιτάρι αποτελείται από περίπου 90% νερό. Τα υπόλοιπα συστατικά του καθώς και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και άλλα πολύτιμα στοιχεία διαφέρει σημαντικά για την κάθε ποικιλία. Από τις πιο ωφέλιμες και συχνότερα χρησιμοποιούμενες ποικιλίες μανιταριού είναι τα Portobello, γνωστά και ως crimini (ή cremini). Ο παρακάτω πίνακας αποκαλύπτει πόσο πλούσια είναι σε θρεπτικά στοιχεία, γεγονός που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν και τα τρώνε αποκλειστικά για τη γεύση τους:

Περιέχει επίσης βιταμίνες Κ, Β1, Β2, Β6 και C. Όταν είναι βιολογικά και καταναλώνονται ωμά, τα καρότα ενισχύουν την όραση (ημερίσια αλλά και νυκτερινή), δυναμώνουν μαλλιά και νύχια, βελτιώνουν την όψη του δέρματος και καθαρίζουν το αίμα βελτιώνοντας την κυκλοφορία του.

Το μανιτάρι στη μαγειρική

Τα μανιτάρια τρώγονται ψημένα αλλά και ωμά. Είναι υπέροχα σε σαλάτες, κάνουν υπέροχες σούπες και σάλτσες, ταιριάζουν με το κρέας, τις πίτσες, το ρύζι, τα μακαρόνια και μάλλον με τα πάντα.

Προτιμήστε να τα καταναλώσετε ωμά. Έτσι θα λάβετε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά αναλλοίωτα. Μία κούπα ωμά μανιτάρια (περίπου 75 γραμμάρια) περιέχει περίπου 17 θερμίδες! Μπορούμε, λοιπόν, να προσθέσουμε ωμά μανιτάρια σε πολλά από τα πιάτα μας και να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Βιολογικά μανιτάρια: Διατροφική αξία (*)

βιταμίνη B1 (θειαμίνη) 6 %
βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη) 28 %
βιταμίνη B3 (νιασίνη) 17,5 %
βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ) 22 %
βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) 5 %
βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) 5 %
κάλιο 9,5 %
σελήνιο 34 %
χαλκός 43 %
φώσφορος 13 %
μαγγάνιο 5,5 %
ψευδάργυρος 7,5 %
(*) Τα ποσοστά δίδονται για 75 γραμμάρια (1 φλυτζάνι) ωμού βιολογικού μανιταριού Portobello, σε σχέση με την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση.

Συνταγές με Βιολογικά μανιτάρια