Βιολογικά Λαχανικά

Σε μια σωστή διατροφή, τα λαχανικά (και ιδιαίτερα τα βιολογικά λαχανικά) αποτελούν το κυριότερο μέρος της. Σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία της καρδιάς, του αίματος, των ματιών, του δέρματος και γενικότερα όλου του σώματος.

Βιολογικό μπρόκολο
Το βιολογικό μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πολύ γνωστό για την μεγάλη θρεπτική του αξία και τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας.
Βιολογικές μελιτζάνες
Οι βιολογικές μελιτζάνες θα απογειώσουν την κάθε συνταγή σας. Αποτελούν σημαντικό μέρος της Μεσογειακής διατροφής. Η μελιτζάνα είναι τροφή κατάλληλη για χορτοφαγική δίαιτα, για δίαιτες χαμηλών θερμίδων αλλά και για διατροφή χαμηλών υδατανθράκων (όπως η κετογενική).
Βιολογικές αγκινάρες
Η Αγκινάρα είναι ποώδες, πολυετές φυτό με μεγάλη ποικιλία συνταγών ως βασική τροφή ή ως συμπληρωματική (με κρέας ή με άλλα λαχανικά). Είναι κατάλληλη για τις περισσότερες δίαιτες αφού περιέχει ελάχιστες θερμίδες και λίγους υδατάνθρακες.
Βιολογικό κουνουπίδι
Το βιολογικό κουνουπίδι είναι λαχανικό μεγάλης θρεπτικής αξίας και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά στην Ελλάδα και αποτελεί ιδανική τροφή για τις περισσότερες δίαιτες.
Βιολογικό Αβοκάντο
Το βιολογικό αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Χρησιμοποιείται, όμως, κυρίως ως λαχανικό ή συνοδευτικό γευμάτων. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Βιολογικό αγγούρι
Δροσερό, με ελάχιστες θερμίδες και υδατάνθρακες, το βιολογικό αγγούρι, εκτός από το αναζωογονητικό του άρωμα και την χαρακτηριστική γεύση του, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και σε μέταλλα, απαραίτητα στον οργανισμό.
Βιολογικά καρότα
Το βιολογικό καρότο έχει γίνει ιδιαίτερα προσφιλές τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης συμβολής του στην διατήρηση των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και της όρασης σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α. Τα βιολογικά καρότα περιέχουν 7% ζάχαρη, που τα κάνει ακατάλληλα για είδη διατροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες, εκτός και αν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Βιολογικά κολοκύθια
Τα βιολογικά κολοκύθια είναι από τις πλέον αγαπημένες επιλογές των καταναλωτών στις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα βιολογικών. Το βρίσκουμε όλο τον χρόνο και μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και φαγητά φούρνου.
Βιολογικά κρεμμύδια
Τα βιολογικά κρεμμύδια, απαραίτητο συνοδευτικό της καλής Ελληνικής κουζίνας, είναι πλούσια σε βιοτίνη (βιταμίνη B7) που βοηθά στην μετατροπή κάποιων θρεπτικών ουσιών σε ενέργεια. Το βιολογικό κρεμμύδι συμβάλλει, παράλληλα, στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
Βιολογικό Λάχανο Μιλάνου (Kale)
Βρώσιμο και διακοσμητικό, το Λάχανο Μιλάνο, επίσης γνωστό και ως Kale, περιέχει Βιταμίνη Κ σε πολύ υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην διατήρηση καλής οστικής μάζας και στην σωστή λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου.
Βιολογικό παντζάρι
Το παντζάρι (Βέτα η κοινή ή Beta vulgaris) είναι αγγειόσπερμο μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών (όπως το σπανάκι και το σέσκουλο). Είναι γνωστό και με την ονομασία κοκκινογούλι (λόγω του χρώματος της ρίζας του).
Βιολογικά Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι βρώσιμοι μύκητες, πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλα και αντιοξειδωτικά. Είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες, με ελάχιστους υδατάνθρακες και συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία του οργανισμού.
Βιολογικό Μαρούλι
Το μαρούλι είναι φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται εύκολα σε εύκρατα κλίματα. Περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ και Β9. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας του σε σχήματα και χρώματα, δημιουργεί εντυπωσιακές σαλάτες.
Βιολογικές ντομάτες
Η ντομάτα είναι το σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής. Είναι εύγευστη και ταιριάζει με πολλά άλλα προϊόντα, δημιουργώντας νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.
Βιολογικές Πατάτες
Το επιστημονικό όνομα της πατάτας είναι Solanum tuberosum. Στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως γεώμηλο. Είναι αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae).
Βιολογικές πιπεριές
Οι πιπεριές μαζι με τις μελιτζάνες, τις ντομάτες και τις πατάτες ανήκουν στην οικογένεια στρυχνοειδών (Solanaceae). Η επιστημονική τους ονομασία είναι Capsicum annuum. Οι πιπεριές υπάρχουν σε ποικίλα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ, καφέ και μαύρο) και σε ποικιλία σχημάτων (σφαιρικό, κωνικό και μακρύ, τοματόμορφο).
Βιολογικά πράσα
Η επιστημονική ονομασία του πράσου είναι Allium porrum. Ανήκει στο γένος Allium της οικογένειας των Λειριοειδών και είναι διετές φυτό. Αντέχει τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα κλίματα. Έχει πολλές ομοιότητες με το κρεμμύδι, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση, είναι όμως φυτό σαφώς μεγαλύτερο.

Βιολογικά λαχανικά στην διατροφή μας

Αποτελούν (ή πρέπει να αποτελούν) το σημαντικότερο μέρος της διατροφής μας και σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία της καρδιάς, του αίματος, των ματιών, του δέρματος και γενικότερα όλου του σώματος. Θεωρούνται σημαντικότατος παράγοντας ρύθμισης του μεταβολισμού και της καλής ψυχικής υγείας. Απ’ όλα τα βιολογικά προϊόντα, τα λαχανικά είναι εκείνα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και εμπορική κίνηση. Σημαντική είναι η γρήγορη μεταφορά τους και η άμεση κατανάλωσή τους.

Τα γνωστότερα βιολογικά λαχανικά και η θρεπτική αξία τους

Τα διασημότερα λαχανικά είναι η ντομάτα, η πατάτα, η πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαρούλι και το αγγούρι. Αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής του Έλληνα και αγαπημένη του τροφή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 30% της διατροφής μας.

Τα λαχανικά περιέχουν κατά μέσον όρο 90% νερό, 0,6% λίπος, 4-10% υδατάνθρακες, ελάχιστη πρωτεΐνη και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τα βιολογικά λαχανικά δίνουν μακροβιότητα, ενισχύουν τον οργανισμό με τις πλέον απαραίτητες βιταμίνες όπως A και C που βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων, παρέχουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες απαραίτητες για την καλή πέψη και τη σωστή απορρόφηση των βιταμινών, καταπολεμούν πολλές ασθένειες και για πολλούς αποτελούν το σημαντικότερο είδος διατροφής.

Τα λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται ωμά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Αν πρέπει να τα βράσουμε ή να τα ψήσουμε, τότε καλό θα ήταν να παραμένουν τραγανά και να αποφύγουμε το πολύωρο ψήσιμο. Επίσης, όσο πιο φρέσκα καταναλώνονται τόσο περισσότερα θα προσφέρουν στην υγεία μας. Έχουμε συνηθίσει πολλά από τα λαχανικά να τα τρώμε μόνο βραστά (ή ψητά). Παρ’ όλα αυτά, διάφορα λαχανικά όπως το κολοκύθι, τα παντζάρια, η αγκινάρα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και άλλα τρώγονται και ωμά.