Search
Close this search box.
Βιολογικό βερίκοκο, βερίκοκα

Βιολογικό βερίκοκο

Το βερίκοκο (ή βερύκοκκο όπως μπορεί να το δούμε γραμμένο) είναι φρούτο άμεσα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Η γλυκιά του γεύση και το λεπτό του άρωμα το φέρνουν στην κορυφή της προτίμησης του κοινού.

“Βερίκοκα” είναι η πιο κοινή ονομασία αυτού του φρούτου, αλλά μπορεί να το ακούσουμε και σαν πρεκόκια, “βρεκόκια”, “βερεκόκια” και “βερικόκκια”.  Στην Κύπρο τα αποκαλούν “χρυσόμηλα”.  Για να δούμε όμως τι είναι αυτό το φρούτο, ποιά είναι η διατροφική και θρεπτική του αξία και τι οφέλη έχει να μας προσφέρει.

Λίγα λόγια για το βερίκοκο

Το βερίκοκο είναι ο καρπός του δέντρου που λέγεται βερικοκιά.  Είναι καρπός μικρός και σαρκώδης, σφαιρικού σχήματος με μία ραφή κατά μήκος το δέρματός του και έχει χρώμα έντονο πορτοκαλοκίτρινο.  Δεν είναι τυχαίο που οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν “χρυσόμηλο” και οι αρχαίου Έλληνες “τα χρυσά αυγά του ηλίου”.  Η φλούδα του έχει κίτρινο χρώμα και κάποιες φορές έχει κόκκινες κηλίδες.  Είναι λεπτή και χνουδωτή και ο ίδιος ο καρπός σαρκώδης και γλυκός στη γεύση.  Μέσα στον ξηλώδη πυρήνα του υπάρχουν δύο σπόροι που μοιάζουν πολύ με αμύγδαλα και η γεύση τους είναι πικρή.  Η επίσημη ονομασία του είναι prunus armeniaca και ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών, όπως το ροδάκινο.

Ιστορία και προέλευση του βερίκοκου

Η καταγωγή του βερίκοκου είναι μάλλον από την Κίνα, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι κατάγεται από την Ινδία.  Το σίγουρο είναι ότι το έμαθαν οι Αρμένιοι, από του οποίους ο Μέγας Αλέξανδρος το έφερε την Ελλάδα.  Στην Αμερική μεταφέρθηκε από τους Ισπανούς εξερευνητές.

Ο Διοσκουρίδης αποκαλεί τα βερίκοκα “αρμένικα μήλα” και η επίσημη ονομασία τους prunus armeniaca προέρχεται από εκεί.  Στα λατινικά το βερίκοκο ονομάζεται “praecocia”, που σημαίνει “πρώιμα”, και από εκεί προήλθε και η σημερινή τους ονομασία.  Τέλος, από το ελληνικό “βερίκοκο” προήλθε και η αραβική του ονομασία “berkuk”.

Η καλλιέργεια του βερίκοκου και οι ποικιλίες του

Η καλλιέργεια της βερικοκιάς είναι γνωστή σε πάρα πολλές χώρες, αλλά αυτές με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα,η Ρωσία και η Γαλλία.

Στην Ελλάδα θα βρούμε τη βερικοκιά να καλλιεργείται στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο.  Σήμερα η ετήσια παραγωγή φτάνει περίπου τους 74.000 τόνους.

Κάθε ποικιλία βερίκοκου έχει και τον δικό της χρόνο ωρίμανσης.  Οι πιό γνωστές ποικιλίες είναι της Τίρυνθας, που ωριμάζουν από αρχές μέχρι και τέλος Μαΐου, ενώ τέλη Μαΐου ωριμάζουν και τα τσαουλιά που καλλιεργούνται στην Αττική.  Η πιο διαδεδομένη ποικιλία είναι τα Μπεμπέκου, που η συγκομιδή τους γίνεται από αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.  Στις αρχές Αυγούστου μπορούμε να βρούμε και τις ποικιλίες Luizet και Nancy.  Τα καλύτερα βερίκοκα πάντως θεωρούνται τα Διαμαντοπούλου, που έχουν έντονο άρωμα και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.  Αυτή η ελληνική ποικιλία θεωρείται η πιο αρωματική και γευστική στον κόσμο.

Πώς Να Διαλέξουμε Βερίκοκα

Πώς να διαλέξουμε βερίκοκα

Όταν διαλέγετε βερίκοκα φροντίστε να μην έχουν γδαρσίματα και η επιφάνειά τους να είναι λεία.  Αποφύγετε τα παραμορφωμένα, ζαρωμένα ή και μουχλιασμένα βερίκοκα.  Η ελαφρώς μαλακή σάρκα δηλώνει φρούτο που έχει ωριμάσει στο δέντρο και είναι πιο γευστικό.

Το βερίκοκο διατηρείται για μικρό χρονικό διάστημα στο ψυγείο, οπότε καλό είναι να αγοράζετε μόνο τις ποσότητες που είναι να καταναλώσετε τις επόμενες τρεις με τέσσερεις μέρες.

Όταν αγοράζετε ξερά βερίκοκα θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί στην επιλογή τους, γιατί συχνά πριν τα αποξηράνουν, τα ψεκάζουν με θειάφι για να τα προστατέψουν από έντομα, να βοηθήσουν στη ταχύτερη αφυδάτωσή τους και για να τα κάνουν να αποκτήσουν ένα ανοιχτό χρώμα.  Τα βερίκοκα που δεν έχουν θειαφιστεί, όπως λέγεται η διαδικασία, έχουν ένα έντονο καφέ-πορτοκαλί χρώμα και είναι πιο υγιεινά και γευστικά.

Από που θα προμηθευτούμε βερίκοκα

Στην αγορά θα βρούμε βιολογικά βερίκοκα από Μάιο μέχρι και Αύγουστο.  Τα βερίκοκα που θα βρούμε είναι κυρίως ελληνικά.  Πωλούνται σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και τις βιολογικές λαϊκές αγορές.  Μπορούμε να τα βρούμε και στα ράφια των Super markets, συνήθως σε συσκευασία του ενός κιλού.  Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα φθηνό φρούτο και η λιανική τιμή του μπορεί να φτάσει και τα 4,00 ευρώ το κιλό.  Βέβαια, η τιμή του βερίκοκου εξαρτάται από το πόσο οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει ή όχι την παραγωγή του.  Έτσι μπορεί να υπάρξουν χρονιές που η τιμή του να είναι αρκετά χαμηλότερη.

Τρόποι κατανάλωσης

Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο που καταναλώνεται και ωμό αλλά και μαγειρεμένο.  Μπορεί επίσης να αποξηρανθεί και να μας δώσει ένα γευστικό και υγιεινό snack.  Ένας ακόμη αρκετά διαδεδομένος τρόπος κατανάλωσης του βερίκοκου είναι σε μορφή κομπόστας.  Μπορεί να γίνει και μαρμελάδα.  Χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική.

Όσο για το μαγείρεμα, μη φοβηθείτε να το προσθέσετε και σε κάποιες συνταγές για να πάρει το φαγητό σας μία πιο ανατολίτικη γεύση.

Βιολογικό Βερίκοκο, Βερίκοκα

Συμπεράσματα

Το βερίκοκο είναι ένα ποιοτικό καλοκαιρινό φρούτο.  Οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά που περιέχει του δίνουν μεγάλη θρεπτική αξία με πολλά οφέλη για την υγεία.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα φθηνό φρούτο, είναι πολύτιμο για την υγεία μας.  Ακόμα και το κουκούτσι του είναι ωφέλιμο, η κατανάλωση του οποίου φαίνεται να προλαμβάνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Η ποικιλία Διαμαντοπούλου θεωρείται η πιο αρωματική και εύγευστη στον κόσμο.  Στην Ελλάδα η πιο διαδεδομένη ποικιλία είναι τα Μπεμπέκου.

Τα βερίκοκα προσφέρονται στην αγορά και αποξηραμένα. Χρειάζεται όμως προσοχή στην επιλογή τους, γιατί κατά την αποξήρανση συχνά ραντίζονται με θειάφι.  Τα βερίκοκα που δεν έχουν υποστεί αυτή τη διαδικασία ξεχωρίζουν από το ζωηρό καφέ-πορτοκαλί χρώμα τους.  Είναι αγνά και αυτό τα κάνει και πιο νόστιμα.

Τέλος, το βερίκοκο μπορεί να καταναλωθεί ήτε ωμό, ή μαγειρεμένο.  Μπορεί να γίνει κομπόστα ή και μαρμελάδα.  Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική, αλλά μπορεί να προστεθεί και σε ορισμένα φαγητα και να τους δώσει μία ξεχωριστή γεύση.  Αναζητήστε συνταγές που το περιέχουν και απολαύστε αυτό το τόσο ωφέλιμο φρούτο.

Και μην ξεχνάτε και τα οφέλη που προσφέρει το κουκούτσι του.  Ξεπεράστε την πικρή του γεύση  και θα έχετε έναν ακόμη σύμμαχο στο πλευρό σας κατά του καρκίνου.

Θρεπτική αξία βιολογικού βερίκοκου

Το βερίκοκο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αν και τα περισσότερα σε σχετικά μικρές ποσότητες.  Για να τα δούμε όμως και λίγο πιο αναλυτικά.  Καταρχήν είναι καλή πηγή βιταμίνης A.  Τρία μόλις βερίκοκα καλύπτουν σχεδόν το 100% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας.  Και τα επίπεδα της βιταμίνης C που περιέχει το βερίκοκο είναι αρκετά καλά και σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή που περιέχει, το καθιστούν ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό.

Τα καροτενοειδή που βρίσκονται στο βερίκοκο και είναι υπεύθυνα για το χρώμα του, έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού από κάποιες μορφές καρκίνου.  Έχει βρεθεί ότι μεγαλύτερες ποσότητες καροτενοειδών περιέχουν τα πολύ ώριμα και τα αποξηραμένα βερίκοκα.

Όπως όλα τα φρούτα, περιέχει και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Άλλα θρεπτικά συστατικά του βερίκοκου είναι η νιασίνη (βιταμίνη B3), ο σίδηρος και το κάλιο. Ίσως ένα βερίκοκο να μπορεί να καλύψει μόνο το 4 – 5% της ημερήσιας ανάγκης μας στα στοιχεία αυτά, αλλά σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του ροδάκινου, δεν παύουν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κάποιων ασθενειών.

Συνταγές με Βιολογικό βερίκοκο

Θα προστεθούν σύντομα...