Βιολογικά καρότα

Βιολογικά καρότα

Το βιολογικό καρότο έχει γίνει ιδιαίτερα προσφιλές τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης συμβολής του στην διατήρηση των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και της όρασης σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α. Τα βιολογικά καρότα περιέχουν 7% ζάχαρη, που τα κάνει ακατάλληλα για είδη διατροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες, εκτός και αν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Το καρότο είναι φυτό μονοετές με λεπτά, εύκαμπτα και οδοντωτά φύλλα που μπορούν να φτάσουν και τα 40 εκατοστά σε ύψος. Είναι αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών. Κατάγεται από την Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Θα το βρούμε σε διάφορες ποικιλίες. Η γνωστότερη ποικιλία είναι εκείνη με την πορτοκαλί γογγυλόριζα. Υπάρχει όμως και σε χρώμα κόκκινο, λευκό, κίτρινο ή βιολετί.

Το φαγώσιμο τμήμα του φυτού είναι η γογγυλόριζά του. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα (περίπου 7%) του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση. Έτσι, ναι μεν τα καρότα καταναλώνονται κυρίως σαν λαχανικά, ωμά σκέτα, σε ανάμεικτες σαλάτες και σε χυμό (σκέτο ή ανάμεικτο με άλλα λαχανικά ή φρούτα) αλλά χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική.

Βιολογική καλλιέργεια καρότου

Η καλλιέργειά του είναι σχετικά απαιτητική. Ιδανικά, ζητάει ελαφρύ, αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση, καλά σκαμμένο σε τουλάχιστον 25 εκατοστά βάθος, χωρίς πέτρες και χαλίκια και με καλή λίπανση. Θα χρειαστεί έδαφος πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο. Η σπορά γίνεται σε 2 εποχές, από Γενάρη μέχρι και Απρίλη για το θερινό καρότο και από Αύγουστο μέχρι και Σεπτέμβρη για το χειμερινό. Ανάλογα με το είδος του εδάφους, τη λίπανση και το κλίμα, η συγκομιδή των καρότων μπορεί να ξεκινήσει σε 8 έως και 16 εβδομάδες. Ακόμα και το σχήμα του εξαρτάται από την ποικιλία του φυτού, την ποιότητα και τη σκληρότητα του εδάφους.

Χρειάζεται ήλιο, μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε μερική σκιά. Οι σπόροι είναι μακρόστενοι, χρώματος γκρι-μπεζ με αυλακώσεις κατά μήκος.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικών καρότων

Θρεπτική αξία βιολογικών καρότων

Ενώ περιέχει περίπου 88% νερό, είναι πολύ πλούσιο σε α και γ-καροτίνη που μεταβολίζεται σε βιταμίνη Α. Η β-καροτίνη δίνει στο καρότο το έντονο πορτοκαλί χρώμα και έτσι παίρνει και το όνομά της. Τα καρότα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Χρησιμοποιούνται συχνά στην ιατρική. Διευκολύνουν την πέψη, καταπολεμούν τα εντερικά παράσιτα και βοηθούν σημαντικά στη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Περιέχει επίσης βιταμίνες Κ, Β1, Β2, Β6 και C. Όταν είναι βιολογικά και καταναλώνονται ωμά, τα καρότα ενισχύουν την όραση (ημερήσια αλλά και νυκτερινή), δυναμώνουν μαλλιά και νύχια, βελτιώνουν την όψη του δέρματος, κάνοντάς το λείο και λαμπερό και καθαρίζουν το αίμα βελτιώνοντας την κυκλοφορία του. Αναλυτικότερα:

Βιολογικά καρότα: Διατροφική αξία (*)

βιταμίνη Α 500 %
βιταμίνη B1 (θειαμίνη) 6 %
βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη) 5 %
βιταμίνη B3 (νιασίνη) 7 %
βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ) 6 %
βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) 9 %
βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) 20 %
βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) 5,5 %
βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) 9,5 %
βιταμίνη E (τοκοφερόλη) 4 %
βιταμίνη K (φυλλοκινόνη) 18 %
κάλιο 11 %
μολυβδαίνιο 13 %
μαγνήσιο 3 %
χαλκός 5,5 %
φώσφορος 6 %
μαγγάνιο 8,5 %
φυτικές ίνες 13 %
(*) Τα ποσοστά δίδονται για 130 γραμμάρια (1 φλυτζάνι) ωμού βιολογικού καρότου και σε σχέση με την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση.

Συνταγές με Βιολογικά καρότα

Θα προστεθούν σύντομα...