Βιολογικά πορτοκάλια

Βιολογικά πορτοκάλια

Η πορτοκαλιά, δέντρο αειθαλές, ανήκει στην οικογένεια των Εσπεριδοειδών και καλλιεργείται σε εύκρατα κλίματα, εκεί όπου σπάνια σχηματίζεται παγετός. Το δέντρο φτάνει συνήθως τα 6 με 8 μέτρα σε ύψος με επιφανειακές κυρίως ρίζες. Πρόκειται για φυτό που πρωτοήρθε στην Ευρώπη μετά τον 10ο αιώνα και με τον χρόνο έγινε από τα σημαντικότερα φρούτα της Ευρωπαϊκής αλλά κυρίως της Μεσογειακής διατροφής.

Τρώγεται ωμό σαν φρούτο, χυμός και σε φρουτοσαλάτες και χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική αλλά και στη μαγειρική. Όταν είναι ώριμο, το πορτοκάλι έχει γλυκιά γεύση, πλούσιο χυμό, έντονο πορτοκαλί χρώμα και υπέροχο και μοναδικό άρωμα. Εκτός από τη σάρκα του, χρησιμοποιούμε εξ’ ίσου και τον φλοιό του για να αρωματίσουμε γλυκά και φαγητά.

Τα ελαστικά κλαδιά της πορτοκαλιάς είναι φτιαγμένα για να αντέχουν το μεγάλο βάρος των καρπών του δέντρου κατά την περίοδο ωρίμανσης του καρπού του. Το σφαιροειδές σε σχήμα πορτοκάλι φτάνει σε βάρος (όταν είναι ώριμο) από 100 μέχρι και 400 γραμμάρια, ανάλογα με την ποικιλία και την ανάπτυξη του δέντρου.

Λίγη ιστορία για το βιολογικό πορτοκάλι

Η πορτοκαλιά λέγεται πως είναι Ασιατικής καταγωγής. Πολλές είναι οι χώρες που διεκδικούν την καταγωγή του και ανάμεσά τους η Ινδία και η Κίνα. Παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς πέρασε στην Ευρώπη, το συναντάμε όμως κατά τον 15ο αιώνα.

Οι διάφοροι θαλασσοπόροι μετέφεραν καρπούς και σπόρους ή δεντρίλια στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο και χρησιμοποιούσαν το πορτοκάλι (καθώς και άλλα εσπεριδοειδή) για να αποφύγουν το σκορβούτο. Τότε ήταν που η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς διαδόθηκε σε όλες τις ηπείρους. Αυτό συνεχίστηκε με τους ιεραπόστολους, εμπόρους και εξερευνητές που ακολούθησαν.

Επί του παρόντος, οι χώρες με τη μεγαλύτερη εμπορική παραγωγή σε πορτοκάλια είναι η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Κίνα, η Ισπανία και το Μεξικό.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού πορτοκαλιού

Συνταγές με Βιολογικά πορτοκάλια

Θα προστεθούν σύντομα...