Κάλιο

Αυτό το φάρμακο είναι ένα συμπλήρωμα ορυκτών που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ή την πρόληψη χαμηλών ποσοτήτων καλίου στο αίμα. Ένα φυσιολογικό επίπεδο καλίου στο αίμα είναι σημαντικό.

Βιολογικές αγκινάρες
Λαχανικά

Βιολογικές αγκινάρες

Η Αγκινάρα είναι ποώδες, πολυετές φυτό με μεγάλη ποικιλία συνταγών ως βασική τροφή ή ως συμπληρωματική (με κρέας ή με άλλα λαχανικά). Είναι κατάλληλη για τις περισσότερες δίαιτες αφού περιέχει ελάχιστες θερμίδες και λίγους υδατάνθρακες.

Βιολογικές φακές
Όσπρια

Βιολογικές φακές

Είναι το όσπριο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι γνωστό από τη Νεολιθική εποχή. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος.

Βιολογικό Αβοκάντο
Λαχανικά

Βιολογικό αβοκάντο

Το βιολογικό αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Χρησιμοποιείται, όμως, κυρίως ως λαχανικό ή συνοδευτικό γευμάτων. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Βιολογικό παντζάρι
Λαχανικά

Βιολογικό παντζάρι

Το παντζάρι (Βέτα η κοινή ή Beta vulgaris) είναι αγγειόσπερμο μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών (όπως το σπανάκι και το σέσκουλο). Είναι γνωστό και με την ονομασία κοκκινογούλι (λόγω του χρώματος της ρίζας του).

Βιολογική ρίγανη
Βότανα, Αρωματικά

Βιολογική ρίγανη

Πρόκειται για το αγαπημένο βότανο της Ελλάδας και ολόκληρης της Μεσογείου. Λόγω του εξαιρετικού αρώματός της, η ρίγανη χρησιμοποιείται και ως αρωματικό χώρου ενώ από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμα θεωρούνταν αντισηπτικό και χρήσιμο για ανακούφιση αναπνευστικών προβλημάτων.

Βιολογικές μπανάνες
Φρούτα

Βιολογικές μπανάνες

Η μπανανιά είναι ένα υπέροχο τροπικό φυτό (και όχι δέντρο παρά τον εμφανή «κορμό» του). Ευδοκιμεί σε θερμά και υγρά κλίματα. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8 μέτρα σε ύψος και οι καρποί του (οι μπανάνες) βγαίνουν σε συστάδες (και όχι μεμονωμένες) που μπορεί να περιέχουν μέχρι και 25 φρούτα.

Βιολογικές ντομάτες
Λαχανικά

Βιολογικές ντομάτες

Η ντομάτα είναι το σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής. Είναι εύγευστη και ταιριάζει με πολλά άλλα προϊόντα, δημιουργώντας νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.

Βιολογικά μήλα
Φρούτα

Βιολογικά μήλα

Η μηλιά (επιστημονική ονομασία Malus Communis) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ίσως το πιο διαδεδομένο καρποφόρο δέντρο στον κόσμο. Οι ρίζες του δέντρου δεν φτάνουν σε μεγάλο βάθος. Οι καρποί της μηλιάς διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και σχήμα, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλα της είναι μεσαίου μεγέθους και λεία και έχουν σκούρο πράσινο χρώμα.

Βιολογικές Πατάτες
Λαχανικά

Βιολογικές πατάτες

Το επιστημονικό όνομα της πατάτας είναι Solanum tuberosum. Στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως γεώμηλο. Είναι αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae).

Τι κάνει το κάλιο

Το κάλιο βοηθά τα κύτταρα, τα νεφρά, την καρδιά, τους μύες και τα νεύρα να λειτουργούν σωστά. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετό κάλιο τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή. Ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να μειώσουν το επίπεδο καλίου του σώματός περιλαμβάνουν σοβαρή παρατεταμένη διάρροια και έμετο, προβλήματα ορμονών όπως υπεραλδοστερονισμός ή θεραπεία με διουρητικά.

Προσοχή! Μη παίρνετε αυθαίρετα συμπλήρωμα καλίου. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε ιατρικό ιστορικό και αλλεργίες, ειδικά αν έχετε καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα και υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα.

Που βρίσκεται

Φυσικά τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως πατάτες και μπανάνες, συνήθως περιέχουν κάλιο με τη μορφή κιτρικού καλίου. Πολλά  συμπληρώματα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ωστόσο, περιέχουν χλωριούχο κάλιο. Περιλαμβάνονται ποτά με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα, (γάλα σοκολάτας), καθώς και τυριά, κάθε τύπο κρέμας, συμπυκνωμένο γάλα, γάλα σε σκόνη, γιαούρτι, πουτίγκα, επικάλυψη από γαλακτοκομικά λιπαρά και προϊόντα που παρασκευάζονται με ορό γάλακτος. Τα μεταποιημένα προϊόντα αυγών, συμπεριλαμβανομένων των κονσερβοποιημένων ή αλατισμένων αυγών και προϊόντων που παρασκευάζονται με αποξηραμένα αυγά, μπορεί επίσης να περιέχουν χλωριούχο κάλιο. Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας μπορεί να περιέχουν χλωριούχο κάλιο. Άλλα φυτικά προϊόντα όπως τα ζυμωμένα λαχανικά, τα αποξηραμένα λαχανικά, τα κονσερβοποιημένα ή τα εμφιαλωμένα λαχανικά, τα καθαρισμένα φυτικά προϊόντα, τα τηγανητά ή μαγειρεμένα φυτικά προϊόντα και τα λαχανικά σε κονσέρβες ή εμφιαλώνονται σε σάλτσες που περιέχουν σάλτσα σόγιας, ξύδι, άλμη ή λάδι. Τα μεταποιημένα φρούτα μπορούν να είναι μια άλλη πηγή χλωριούχου καλίου.