Search
Close this search box.
Βιολογικά αμύγδαλα

Βιολογικά αμύγδαλα

Τα βιολογικά αμύγδαλα, αυτός ο ωφέλιμος και νόστιμος καρπός, που καλλιεργείται σε εύκρατες περιοχές του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην περιοχή της Μεσογείου, εκτιμώνται για την απολαυστική γεύση και την εξαιρετική τους θρεπτική αξία.

Όταν ακούμε για ξηρούς καρπούς, ένας από τους πρώτους που μας έρχεται στο μυαλό είναι το αμύγδαλο. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα βιολογικά αμύγδαλα χαρίζουν υγεία και ευεξία.

Μέσα στο σκληρό, ξυλώδες κέλυφος τους, αυτοί οι μικροί καρποί σε σχήμα ωοειδές έχουν κρεμώδη, βουτυρώδη υφή και λεπτή, ελαφρώς γλυκιά γεύση με επίγευση ξηρότητας, που τους καθιστά ιδανικό συστατικό σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών, από γλυκές λιχουδιές έως και αλμυρά πιάτα. Πέρα από τη γαστρονομική τους ευελιξία, τα αμύγδαλα είναι μια διατροφική βόμβα για τον ανθρώπινο οργανισμό, γεμάτη με βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως μονοακόρεστα λιπαρά (υγιεινά για την καρδιά), φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα (όπως βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και κάλιο). Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η διαχείριση βάρους και η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύοντας την κοινή γνώμη που τα θεωρεί εδώ και αιώνες μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα.

Η προέλευση του αμύγδαλου

Τα αμύγδαλα είναι οι καρποί της αμυγδαλιάς. Η αμυγδαλιά (ή Prunus dulcis όπως είναι η επιστημονική της ονομασία) είναι ένα δέντρο της τάξης των Rosales. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, την υποοικογένεια Prunoideae και το γένος Prunus. Η προέλευσή του δεν είναι επιβεβαιωμένη. Το πιο πιθανό είναι να προήλθε από τη Δυτική Ασία, όπου οι συνθήκες εδάφους αλλά και κλίματος ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του δέντρου. Από εκεί εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Σήμερα η Αμερική είναι ο κύριος παραγωγός αμυγδάλων και ακολουθεί η Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει το 10% της Ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ παγκοσμίως το 3,2%.

Βιολογικά Αμύγδαλα - Άνθος Αμυγδαλιάς

Η αμυγδαλιά ευδοκιμεί κυρίως σε θερμό και ξηρό κλίμα και σε έδαφος πλούσιο και ασβεστώδες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα δώσει και μεγάλη παραγωγή. Αν και είναι δέντρο ανθεκτικό στην ξηρασία, η έλλειψη νερού θα μειώσει σημαντικά την παραγωγή.

Καλλιέργειες αμυγδαλιών στην Ελλάδα θα βρούμε συγκεντρωμένες κυρίως στην Θεσσαλία και στην Μακεδονία, όπου έχουμε και την μεγαλύτερη παραγωγή. Φυσικά, καλλιέργειες θα βρούμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά διάσπαρτες. Δυστυχώς, το υψηλό κόστος παραγωγής και οι ανταγωνιστικές τιμές των εισαγόμενων αμυγδάλων έχουν περιορίσει την εγχώρια παραγωγή.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αμυγδάλων. Τα Μarcona, τα Thompson, τα Feragnes,τα Tuino και τα Supernova είναι μερικές από αυτές. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία Ρέτσου.

Βιαστική όπως είναι, η αμυγδαλιά ξεκινά να ανθίζει πριν βγει ο χειμώνας, αν και η εποχή της ανθοφορίας της είναι η άνοιξη. Μέχρι το φθινόπωρο, τα άνθη της έχουν εξελιχθεί σε καρπούς. Ο ίδιος ο καρπός αποτελείται από τρία μέρη: ένα εξωτερικό παχύ χνουδωτό “δέρμα”, ένα σκληρό κέλυφος και τον πυρήνα, τον οποίο και καταναλώνουμε. Το εξωτερικό “δερμα” ξεραίνεται και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί, αν δεν έχει πέσει από μόνο του. Στη συνέχεια, αφαιρείται και το κέλυφος. Ο πυρήνας έχει σχήμα οβάλ, με κρεμώδη υφή και καλύπτεται από μία λεπτή καστανή φλούδα. Αυτή κάποιες φορές αφαιρείται και έτσι έχουμε τα άσπρα αμύγδαλα. Συνήθως, όμως, τα αμύγδαλα καταναλώνονται μαζί με τη φλούδα τους, ωμά ή ψημένα, ανάλατα ή και αλατισμένα.

Η θρεπτική αξία των βιολογικών αμυγδάλων

Πλούσια σε ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα, τα βιολογικά αμύγδαλα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία του οργανισμού μας.

Μόνο η βιταμίνη Ε, η ριβοφλαβίνη, ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα βιολογικά αμύγδαλα, καθιστούν αυτούς τους ξηρούς καρπούς πολύ ωφέλιμους για τον οργανισμό μας. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ικανές ποσότητες σιδήρου, πρωτεϊνών φυτικών ινών ψευδάργυρου και ασβεστίου που θα βρούμε στα βιολογικά αμύγδαλα, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για μία πηγή τεράστια διατροφικής αξίας. Η λίστα, όμως με τα θρεπτικά συστατικά δεν σταματά εδώ. Στα βιολογικά αμύγδαλα θα βρούμε ακόμα (σε μικρότερες μεν, αλλά αρκετά σημαντικές ποσότητες), νιασίνη, θειαμίνη, υδατάνθρακες και κάλιο. Η λίστα με θρεπτικά συστατικά τους, δεν σταματάει εδώ. Το φυλλικό οξύ,η πυριδοξινη, το παντοθενικό οξύ και το σελήνιο είναι μερικά ακόμα από αυτά.

Τέλος, η ενέργεια που παίρνουμε από τα βιολογικά αμύγδαλα είναι σημαντική. Τα 100 γραμμάρια μας δίνουν περίπου το 29% της ενέργειας που χρειαζόμαστε.

Όμως, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, γιατί τα βιολογικά αμύγδαλα είναι πολύ πλούσια και σε λιπαρά. Τα 100 γραμμάρια μας δίνουν 165% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας.

Τα οφέλη για την υγεία

Όπως είδαμε παραπάνω, τα βιολογικά αμύγδαλα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας και στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα των βιολογικών αμυγδάλων βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης, αυξάνοντας την λεγόμενη «καλή χοληστερίνη» HDL, με την ταυτόχρονη μείωση της λεγόμενης «κακής χοληστερίνης» LDL. Έτσι βοηθούν στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς.

Στην καλή λειτουργία και προστασία της καρδιάς συμβάλλουν και οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα βιολογικά αμύγδαλα. Οι φυτικές ίνες είναι υπεύθυνες και για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα βιολογικά αμύγδαλα σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Η βιταμίνη αυτή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά τα κύτταρα να παραμένουν νέα και υγιή για περισσότερο χρόνο.

Το μαγνήσιο και το ασβέστιο, που επίσης βρίσκουμε σε ικανές ποσότητες στα βιολογικά αμύγδαλα, βοηθούν στην ανάπτυξη του σκελετού και στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

Τα βιολογικά αμύγδαλα, όπως ήδη είπαμε, είναι μία καλή πηγή πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών, των, νυχιών και των τριχών του σώματος. Έτσι έχουμε καλή ανάπτυξη του μυικού συστήματος, γερά νύχια και υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Αν και πλούσια σε λιπαρά, τα βιολογικά αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στη δίαιτα. Μελέτες έδειξαν ότι ένα σνακ από 10 – 20 αμύγδαλα την ημέρα μπορεί όχι μόνο να θωρακίσει τον οργανισμό μας από καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά μας δίνει και το αίσθημα του κορεσμού. Σαν αποτέλεσμα, καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού και μπορούμε να ρυθμίσουμε πιο αποτελεσματικά το βάρος μας.

Τέλος, καλά είναι και τα νέα για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη. Τα αμύγδαλα και διάφορα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως το αλεύρι αμυγδάλου, δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν σε πολλά τρόφιμα,να αντικαταστήσουν υλικά πλούσια σε γλουτένη, ώστε αυτά να είναι ασφαλή.

Που θα βρούμε βιολογικά αμύγδαλα, σε ποιές μορφές και πόσο στοιχίζουν

Βιολογικά αμύγδαλα είναι εύκολο να βρει κανείς σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, συσκευασμένα ή χύμα και στα ράφια των super markets. Χύμα βιολογικά αμύγδαλα μπορούμε να βρούμε και στις βιολογικές λαϊκές αγορές.

Τα βιολογικά αμύγδαλα θα τα βρούμε σε πολλές μορφές, ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε αμύγδαλα ολόκληρα άψητα ή και ψημένα, καπνιστά, καραμελωμένα, με αλάτι ή χωρίς και αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (άσπρα). Ακόμα θα βρούμε αμύγδαλα σε νιφάδες (φιλέ, όπως τα αποκαλούν) και σε σκόνη.

Ας δούμε αναλυτικότερα τις κυριότερες μορφές βιολογικών αμυγδάλων που θα βρείτε στην αγορά, από ολόκληρα έως καθαρισμένα και όχι μόνο, και πώς να τα χρησιμοποιήσετε στην καθημερινή σας μαγειρική.

Μορφές Και Επεξεργασίες Βιολογικών Αμυγδάλων

Ολόκληρα αμύγδαλα

Τα ολόκληρα αμύγδαλα (με το εξωτερικό τους κέλυφος) είναι αμύγδαλα στην πιο φυσική τους κατάσταση, με την εξωτερική φλούδα και μερικές φορές και το σκληρό κέλυφος. Στη μορφή αυτή τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, να προστεθούν σε επιδόρπια ή να τεμαχιστούν και να πασπαλιστούν σε σαλάτες ή γιαούρτι. Για μια πρόσθετη έκρηξη γεύσης, μπορείτε επίσης να τα ψήσετε με τα αγαπημένα σας καρυκεύματα (κυρίως αλάτι). Μπορεί να θέλουν περισσότερο κόπο στο καθάρισμα και την γενικότερη προετοιμασία τους, το αποτέλεσμα, όμως, θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.

Καθαρισμένα αμύγδαλα

Στα καθαρισμένα (αποφλοιωμένα) αμύγδαλα έχει αφαιρεθεί το εξωτερικό τους δέρμα, αποκαλύπτοντας μια λεία, λευκή επιφάνεια. Είναι τέλεια για την παρασκευή αλεύρου αμυγδάλου ή αμυγδάλου που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Φυσικά και μπορείτε να τα απολαύσετε ως έχουν (σαν σνακ), να τα ψήσετε ελαφρώς ή περισσότερο προσθέτοντας αλάτι (ή ανάλατα) και να τα ρίξετε ως γαρνιτούρα σε επιδόρπια, σαλάτες ή διάφορα συνοδευτικά.

Αμύγδαλα σε φέτες

Στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται πολύ συχνά αμύγδαλα σε λεπτές φέτες και, εκτός αυτού, είναι μια εξαιρετική επικάλυψη για σαλάτες, γιαούρτι, επιδόρπια με δημητριακά και όπου αλλού σας οδηγήσει η φαντασία σας. Παρέχουν μια τραγανή υφή και μια νότα γεύσης αμυγδάλου, χωρίς να υπερισχύουν των άλλων συστατικών.

Αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Μια από τις συχνότερες προτιμήσεις του κοινού αποτελούν τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα για την ευκολία της χρήσης τους και την συνήθως χαμηλότερη τιμή τους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε σάλτσες, ως γαρνιτούρα για επιδόρπια, σαλάτες ή σε stir-fries (πιάτο της κινέζικης κουζίνας), προσθέτοντας ευχάριστη γεύση και τραγανή υφή.

Αλεύρι αμυγδάλου

Φτιαγμένα από αλεσμένα αμύγδαλα, αλεύρι αμυγδάλου είναι άριστη εναλλακτική του σταρένιου αλευριού, αφού είναι γευστικό και χωρίς γλουτένη. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες, που το κάνει ιδανικό για τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων (όπως η Κετογονική, η Άτκινς και διάφορες άλλες). Μπορείτε να παρασκευάσετε μπισκότα, ψωμί, γλυκά, σάλτσες και φαγητά με το αλεύρι αμυγδάλου.

Βούτυρο Αμυγδαλου

Ένα κρεμώδες και νόστιμο άλειμμα, το βούτυρο αμυγδάλου παράγεται με τη σύνθλιψη των αμυγδάλων σε μια λεία πάστα (ας μην ξεχνάμε ότι το αμύγδαλο, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί, είναι πλούσιο σε λιπαρά). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του φυστικοβούτυρου σε σάντουιτς, smoothies, να φτιάξετε γλυκά χρησιμοπιώντας το αντί για ζωικό βούτυρο ή να το αλείψετε σε φρυγανιές, φρούτα ή κράκερ για ένα χορταστικό και θρεπτικό σνακ.

Με ένα πλήθος μορφών και ατελείωτες γαστρονομικές εφαρμογές, τα αμύγδαλα συνεχίζουν να αποτελούν μια ευέλικτη και υγιεινή προσθήκη σε κάθε γεύμα. Από τα ολόκληρα αμύγδαλα μέχρι το βούτυρο αμυγδάλου, οι διάφορες μορφές τους που διατίθενται στην αγορά καλύπτουν μια ευρεία γκάμα χρήσεων και προτιμήσεων, καθιστώντας τα ένα βασικό προϊόν σε κάθε σύγχρονη κουζίνα.

Η τιμή των βιολογικών αμυγδάλων δεν είναι χαμηλή. Ανάλογα με το κατάστημα και την μορφή τους, η τιμή των βιολογικών αμυγδάλων μπορεί να φτάσει και τα 43,00 με 45,00 ευρώ το κιλό. Τα εισαγόμενα αμύγδαλα είναι, σε γενικές γραμμές, πιο φθηνά από τα Ελληνικά, μιας και το κόστος παραγωγής βιολογικών αμυγδάλων στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό, ενώ ταυτόχρονα η ίδια η παραγωγή είναι αρκετά χαμηλή.

Σνακ Με Βιολογικά Αμύγδαλα

Προϊόντα από βιολογικό αμύγδαλο

Εκτός από αλεύρι αμυγδάλου, έχουμε και άλλα προϊόντα από αμύγδαλο. Το ρόφημα αμυγδάλου (βιολογικό γάλα αμυγδάλου) που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προΪόντων και στα super markets, μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό υποκατάστατο για το γάλα, πλούσιο σε Βιταμίνη E και ασβέστιο.

Ένα άλλο βασικό προϊόν που θα πάρουμε από το αμύγδαλο, είναι το αμυγδαλέλαιο. Σε κάποιες χώρες, όπως στην Τουρκία και στο Ιράν, χρησιμοποιούν το αμυγδαλέλαιο στην μαγειρική. Η κύρια και συχνότερη χρήση του, όμως, είναι σαν βάση σε πολλά καλλυντικά και αρωματικά λάδια. Βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και στην προστασία του από ξηρότητα.

Τα βιολογικά αμύγδαλα στην μαγειρική

Στην μαγειρική, τα αμύγδαλα δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα. Μπορούμε, όμως να τα προσθέσουμε σε σαλάτες, ή να φτιάξουμε ένα γευστικό σνακ με γιαούρτι και αμύγδαλα. Στη ζαχαροπλαστική είναι που θα τα συναντήσουμε πιο συχνά σαν συστατικό, ή και γαρνιτούρα.

Όμως, στο εμπόριο θα βρούμε και αλεύρι από αμύγδαλο. Τό αλεύρι αυτό μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το αλεύρι σίτου σε πολλές συνταγές και να πάρουμε έτσι ζύμες χωρίς γλουτένη.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης

Τα καθαρισμένα αμύγδαλα διατηρούνται για αρκετούς μήνες σε κρύο και ξηρό περιβάλλον. Η άσπρη αμυγδαλόψυχα, όμως, δηλαδή τα αμύγδαλα χωρίς τον καφέ φλοιό τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, μέσα σε αεροστεγή συσκευασία, γιατί διαφορετικά ταγγίζουν.

Μπορούν τα βιολογικά αμύγδαλα να είναι επικίνδυνα;

Αν και η αλλεργία στα αμύγδαλα είναι σπάνια, μπορεί να υπάρξει. Πιο πιθανό είναι να υπάρξει αντίδραση σε κάποιον συνδυασμό τους με άλλες αλλεργιογόνες τροφές.

Υπάρχει ακόμα ένας «κίνδυνος» μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωσή τους. Τα αμύγδαλα είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Σε μικρές ποσότητες, όπως 10 με 20 αμύγδαλα την ημέρα, μπορούν να προσφέρουν όλα τα οφέλη που ήδη έχουμε αναφέρει και τα λιπαρά τους να λειτουργήσουν υπέρ μας. Όμως μεγάλες ποσότητες καθημερινής κατανάλωσης θα μας προσθέσουν ανεπιθύμητο βάρος.

Οι δικές μας προτάσεις

Όπως είδαμε, η θρεπτική αξία των βιολογικών αμυγδάλων είναι τόσο μεγάλη, που τα καθιστά έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Εμείς, η ομάδα του Viologika.gr σας πρτείνουμε να αρχίσετε από σήμερα κιόλας να καταναλώνετε καθημερινά μία χούφτα αμύγδαλα.

Προσθέστε τα στη σαλάτα σας, για να της δώσετε έναν πιο εξωτικό χαρακτήρα. Καταναλώστε τα σαν ένα σνακ όταν θα νιώσετε την ανάγκη να φάτε κάτι για να σας κρατήσει ανάμεσα στα γεύματα. Είναι εύκολο να έχετε πάντα μαζί σας μερικά αμύγδαλα αντί για γκοφρέτες και μπισκότα, ή οποιοδήποτε άλλο όχι και τόσο υγιεινό σνακ.

Ένα γιαούρτι γαρνιρισμένο με αμύγδαλα είναι ένα ακόμα σνακ που μπορεί να μας δώσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μας βοηθήσει να μειώσουμε τις ποσότητες των γευμάτων μας. Θα μπορούσε ακόμα και να να αντικαταστήσει κάποιο από αυτά.

Απολαύστε ελεύθερα τα βιολογικά αμύγδαλα και χωρίς τύψεις. Μπορούν να συνοδεύσουν αρκετά πιάτα και εύκολα να καλύψουν κάθε γούστο. Μπορούν να γίνουν ένα γευστικό σνακ, γαρνιτούρα σε σαλάτες και να προσαρμοστούν σε αρκετές δίαιτες. Μόνο οφέλη μπορείτε να έχετε, αν δεν το παρακάνετε, φυσικά.

Συνταγές με Βιολογικά αμύγδαλα

Θα προστεθούν σύντομα...