Search
Close this search box.
Βιολογικός βασιλικός πολτός

Βιολογικός βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι μια εξαιρετικά θρεπτική ουσία που παράγεται από τις εργάτριες μέλισσες. Γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, έχει βρεθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η μείωση της φλεγμονής και η βελτίωση της υγείας του δέρματος.

Ο βιολογικός βασιλικός πολτός είναι μία υπερτροφή που προσφέρει αμέτρητα οφέλη στη υγεία μας. Όπως όλες οι υπερτροφές, όταν καταναλώνεται με σύνεση μπορεί να μας δώσει μακροβιότητα και παράλληλα να βοηθήσει στην διατήρηση της καλής υγείας και στην καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών.

Τι είναι ο βιολογικός βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι μία ουσία με γαλακτώδες χρώμα και πηχτή σαν μέλι που εκκρίνουν οι εργάτριες μέλισσες από τους αδένες τους και προορίζεται αποκλειστικά για να τραφεί η βασίλισσα. Βιολογικός θεωρείται ο βασιλικός πολτός που παράγουν μέλισσες οι οποίες τρέφονται αποκλειστικά από βιολογικές καλλιέργειες.

Η βασίλισσα της κάθε κυψέλης διαφέρει σημαντικά από όλες τις άλλες μέλισσες. Κατ’ αρχήν είναι διπλάσια σε μέγεθος από όλες τις υπόλοιπες μέλισσες. Η μοναδική της δουλειά είναι να γενά χιλιάδες αυγά καθημερινά, σε αντίθεση με τις εργάτριες που είναι στείρες. Δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ από την κυψέλη και ζει κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια. Αντίθετα, οι εργάτριες μέλισσες την άνοιξη και το καλοκαίρι που είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, δεν ζουν ποτέ περισσότερο από δύο μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που η δουλειά τους δεν είναι τόσο απαιτητική, η ζωή τους δεν ξεπερνά τους έξι μήνες.

Τις διαφορές που έχουν οι βασίλισσες σε σχέση με τις υπόλοιπες μέλισσες τις αποκτούν από αυτή την ιδιαίτερη τροφή που καταναλώνουν, τον βασιλικό πολτό.

Πιστεύεται ότι τις ιδιότητες που προσφέρει η ιδιαίτερη αυτή τροφή στις βασίλισσες μέλισσες μπορεί να τις προσφέρει και στους ανθρώπους. Έτσι η κατανάλωση βασιλικού πολτού θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να αναπτυχθεί περισσότερο, να βοηθήσει στην αύξηση της γονιμότητας καθώς επίσης να συμβάλλει  στην επίτευξη μακροζωίας.

Από τι αποτελείται ο βασιλικός πολτός

Το κύριο συστατικό του βασιλικού πολτού είναι το νερό, αφού η περιεκτικότητά του ανέρχεται γύρω στο 60 με 70%. Στον βασιλικό πολτό θα βρούμε επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3) και πυριδοξίνη (Β6), αρκετή βιταμίνη C και Ε, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και αρκετά αμινοξέα. Τέλος, ο βασιλικός πολτός περιέχει και μεγάλα ποσοστά από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Διαδικασία Εξαγωγής Βιολογικού Βασιλικού Πολτού

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού στην υγεία

Αν και δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες γύρω από τον βασιλικό πολτό, κάποιες μελέτες, καθώς και επιστημονικές παρατηρήσεις αρκετών ετών έχουν δείξει ότι τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο βασιλικός πολτός στην υγεία μας είναι πολλά. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει τον καθιστούν ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμα και σαν πρόσθετο συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς ο βασιλικός πολτός είναι ιδιαίτερα ευεργετικός.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αμινοξέα που περιέχει ο βασιλικός πολτός μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της  χοληστερόλης και της παραγωγής ινσουλίνης. Πιστεύεται ότι έχει ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες, αν και δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες και έρευνες που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες και τα αμινοξέα που περιέχει ο βασιλικός πολτός τον καθιστούν ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα. Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και σε συνδυασμό με το νερό που περιέχει ενυδατώνει και δίνει νεανική και υγιή όψη. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και την ταλαιπωρία του χρόνου και του περιβάλλοντος και  αντιμετωπίζει και κάποιες φλεγμονές. Έτσι βοηθά στο να διατηρείται το δέρμα μας υγιές και νεανικό. Για τους λόγους αυτούς αρκετές εταιρείες προσθέτουν βασιλικό πολτό σε κρέμες και διάφορα προϊόντα ομορφιάς.

Πιστεύεται ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα και να δώσει μακροζωία, ακριβώς όπως και στις βασίλισσες – μέλισσες. Ακόμα και για την ανάπτυξη των παιδιών λέγεται ότι την αυξάνει και την επιταχύνει.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Ενώ ο βασιλικός πολτός έχει τόσα πολλά να μας προσφέρει, μπορεί επίσης να είναι και επικίνδυνος για κάποιους ανθρώπους.

Πρέπει να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες για τον βασιλικό πολτό. Έχει παρατηρηθεί όμως ότι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα των μελισσών ή έχουν αλλεργία στη γύρη, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση και στον βασιλικό πολτό.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα και ειδικά με την βαρφαρίνη (μία ουσία που αναστέλλει την πήξη του αίματος) και γι’ αυτό να φέρει αίμα στα ούρα. Αν λοιπόν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να λάβετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει ο βασιλικός πολτός χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι ο βασιλικός πολτός δεν συνιστάται για βρέφη έως 12 μηνών και για μωρά έως τριών ετών καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Γιατί να προτιμήσω βιολογικό βασιλικό πολτό;

Η τροφή των μελισσών επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν. Όσο πιό αγνή και φυσική είναι η τροφή τους, τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητα του βασιλικού πολτού. Ο βιολογικός βασιλικός πολτός προέρχεται από μέλισσες που τρέφονται από βιολογικές καλλιέργειες. Για τον λόγο αυτό δεν περιέχει φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές ουσίες. Έτσι η ποιότητα του βιολογικού βασιλικού πολτού είναι ανώτερη και τα οφέλη που προσφέρει περισσότερα.

Πού θα βρώ βιολογικό βασιλικό πολτό

Βιολογικό βασιλικό πολτό θα βρούμε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων καθώς και σε καταστήματα με μελισσοκομικά προϊόντα. Πωλείται συνήθως σε βαζάκια των 10 ή 20 γραμμαρίων. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα φθηνός, καθώς κοστίζει γύρω στα 24,00 με 25,00 ευρώ το βαζάκι των 20 γραμμαρίων, αλλά η ποσότητα που χρειάζεται να καταναλώνουμε καθημερινά είναι ελάχιστη (γύρω στα 0,25 εως 0,50 γραμμάρια είναι αρκετά για έναν ενήλικα) και τα οφέλη που προσκομίζουμε σημαντικά.

Ο βασιλικός πολτός και οι χρήσεις του

Ο βασιλικός πολτός δεν χρησιμοποιείται ούτε στη μαγειρική ούτε και στη ζαχαροπλαστική. Καταναλώνεται, συνήθως, ως έχει. Εκτός από την φυσική του μορφή μπορεί να τον βρούμε και σαν συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής.

Βασιλικό πολτό θα βρούμε και σε πολλά προϊόντα ομορφιάς, όπως κρέμες και ορούς προσώπου, καθώς και σε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Με λίγα λόγια…

Ο βιολογικός βασιλικός πολτός είναι μία υπερτροφή που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ζαχάρου, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, βοηθά την επιδερμίδα να κρατήσει την υγρασία που χρειάζεται και την ελαστικότητά της, ενώ ταυτόχρονα την προστατεύει από φλεγμονές. Μπορεί να δώσει μακροζωία, να αυξήσει την γονιμότητα, να μειώσει ή και να καταπολεμήσει φλεγμονές και να προσφέρει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, μπορεί να βοηθήσει και στην γρηγορότερη ανάπτυξη των παιδιών. Όταν ο βιολογικός βασιλικός πολτός καταναλώνεται με σύνεση, είναι ένα πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής.

Συνταγές με Βιολογικός βασιλικός πολτός

Θα προστεθούν σύντομα...