Search
Close this search box.
Βιολογικό κατσίκι

Βιολογικό κατσίκι

Γιατί να προτιμήσω βιολογικό κατσίκι για το τραπέζι μου; Γιατί απλούστατα, είναι και πιο νόστιμο και, κυρίως, πολύ πιο υγιεινό από το συμβατικό κατσίκι. Για να δούμε λίγο πιο αναλυτικά γιατί.

Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης βιολογικού κατσικιού

Τα βιολογικά κατσίκια μεγαλώνουν σε μεγάλες, ειδικά πιστοποιημένες φάρμες.  Κάθε ζώο έχει στη διάθεσή του μία αρκετά μεγάλη έκταση για να βοσκήσει και να μπορεί να κινείται ελεύθερα.  Ο βοσκότοπος αυτός είναι ελεύθερος από οποιουδήποτε είδους χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα και η ζωοτροφή που λαμβάνουν τα κατσίκια (όταν αυτό χρειάζεται) είναι καθαρά βιολογική και δεν περιέχει κανενός είδους μεταλλαγμένο συστατικό.  Τα ζώα αυτά είναι επίσης απαλλαγμένα από αντιβιοτικά.  Ακόμα και όταν κάποιο αρρωστήσει, απλά απομονώνεται από τα υπόλοιπα για να αποφευχθεί η διασπορά της οποιασδήποτε νόσου.

Για να πιστοποιηθεί το κατσικίσιο κρέας σαν βιολογικό, δεν αρκεί μόνο η βιολογική εκτροφή του.  Θα πρέπει και η σφαγή του ζώου να είναι ανάλογη.

Ειδικά πιστοποιημένα σφαγεία είναι αυτά που αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά, ώστε τα ζώα να μην ταλαιπωρούνται.  Έτσι, το κρέας που παίρνουμε είναι απαλλαγμένο από τοξίνες, οι οποίες δημιουργούνται με τον φόβο και την ταλαιπωρία του ζώου κατά την θανάτωσή τους.

Ο τρόπος, λοιπόν, εκτροφής και θανάτωσης των κατσικιών κάνουν το κρέας τους πιο νόστιμο και κυρίως πιο υγιεινό.  Απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και τοξίνες, μπορεί να μας προσφέρει όλα τα οφέλη του.

Τα μειονεκτήματα

Δύο είναι τα βασικά μειονεκτήματα του βιολογικού κατσικιού.  Το πρώτο είναι η δυσκολία που μπορεί να συναντήσει κανείς στην ανεύρεσή του.  Το δεύτερο και βασικότερο είναι η τιμή του, η οποία μπορεί να είναι και διπλάσια από αυτήν του συμβατικού.  Τα δύο αυτά μειονεκτήματα συνδέονται άμεσα μεταξύ τους.

Για να χαρακτηριστεί το κρέας ενός κατσικιού βιολογικό, όπως είπαμε παραπάνω, θα πρέπει όχι μόνο να έχει εκτραφεί με βιολογικό τρόπο, αλλά και να έχει θανατωθεί σε ειδικά πιστοποιημένα σφαγεία.  Όμως, τα πιστοποιημένα σφαγεία είναι ελάχιστα και για πολλούς κτηνοτρόφους η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη.  Αυτό ανεβάζει και το κόστος του βιολογικού κατσικίσιου κρέατος.  Επίσης, κάποιοι κτηνοτρόφοι στέλνουν τα κατσίκια σε συμβατικά σφαγεία, με αποτέλεσμα το κρέας αυτό να μην μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό.

Το δεύτερο μειονέκτημα είναι το κόστος της βιολογικής εκτροφής των κατσικιών, που είναι μεγάλο.  Για τον λόγο αυτό οι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν τα κατσίκια κυρίως για το γάλα τους, το οποίο έχει και μεγάλη ζήτηση.  Δύσκολα, λοιπόν θα θυσιάσουν κάποια ζώα, ειδικά αν δεν έχουν πρόσβαση σε πιστοποιημένο σφαγείο, όπως είπαμε και πρίν.

Αυτοί οι δύο λόγοι κάνουν το βιολογικό κατσικίσιο κρέας δυσεύρετο και αρκετά πιο ακριβό από το συμβατικό.

Βιολογικό Κατσίκι, Βιολογικό Κατσικίσιο Κρεας

Τα οφέλη στην υγεία

Η κατανάλωση του βιολογικού κατσικίσιου κρέατος, όταν γίνεται με μέτρο, έχει πολλά οφέλη να προσφέρει στην υγεία μας.

Χαμηλής περιεκτικότητας σε  λιπαρά και με τις λίγες θερμίδες που περιέχει ανά μερίδα, είναι ένα κρέας ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν μερικά κιλά, χωρίς όμως να στερηθούν και τη νοστιμιά του κρέατος.

Ενώ όλα τα κόκκινα κρέατα είναι επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς, το κατσικίσιο κρέας κάνει ακριβώς το αντίθετο: βοηθά στην καλή λειτουργία της.   Το  ιδιαίτερα φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά κατσικίσιο κρέας, βοηθά στην εξισορρόπηση της χοληστερίνης στο αίμα.  Αυτό με τη σειρά του βοηθά και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Το νάτριο είναι, αν όχι ο κύριος, ένας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.  Το κατσικίσιο κρέας περιέχει ελάχιστο νάτριο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για μία διατροφή που βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και κατ’ επέκταση στην προστασία της καρδιάς.

Το κατσικίσιο κρέας είναι επίσης πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ο οποίος  βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.  Έτσι αποφεύγονται πολλές παθήσεις του αίματος που μπορεί να δημιουργήσει η έλλειψη σιδήρου.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι υπεύθυνη για πολλές ασθένειες και δυσλειτουργίες του οργανισμού.  Το βιολογικό κατσίκι, πλούσιο σε αυτή τη βιταμίνη, βοηθά στην καλή υγεία του οργανισμού και τη γενικότερη καλή λειτουργία του.

Που θα βρούμε βιολογικό κατσίκι

Βιολογικό κατσίκι μπορούμε να βρούμε τεμαχισμένο και συσκευασμένο σε κάποια καταστήματα βιολογικών προϊόντων, στα ράφια επιλεγμένων super market καθώς και σε πιστοποιημένα βιολογικά κρεοπωλεία.  Στα κρεοπωλεία αυτά μπορούμε να βρούμε και μη συσκευασμένο βιολογικό κατσίκι.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το βιολογικό κατσίκι δεν είναι ιδιαίτερα φθηνό.  Η τιμή του είναι σχεδόν διπλάσια από το συμβατικό.   Όμως, αν περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος, όπως προστάζει ένας υγιεινός τρόπος διατροφής και καταναλώνουμε βιολογικό κατσίκι, τα οφέλη που θα αποκομίσουμε κάνουν τη διαφορά τιμής να μην έχει, τελικά, τόση σημασία.

Μία ανακεφαλαίωση

Το βιολογικό κατσίκι είναι το πιο ωφέλιμο από τα κρεατικά.  Με τα λίγα λιπαρά που περιέχει και τις λίγες θερμίδες που μας δίνει, είναι ιδανικό για δίαιτα.  Πολύ φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης και προστατεύει την καρδιά από χρόνια νοσήματα.  Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, που βοηθά περεταίρω στην προστασία της καρδιάς.  Επίσης είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και βιταμίνης Β12 που βοηθούν στην γενικότερη υγεία και καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ναι, το βιολογικό κατσίκι είναι ακριβό, αλλά σε μία σωστή διατροφή, η πρόσληψη κρέατος πρέπει έτσι και αλλιώς να είναι περιορισμένη.  Εμείς, στα Viologika.gr, πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε μία ή δύο φορές το μήνα καλής ποιότητας βιολογικό  κρέας, παρά μία ή δύο φορές την εβδομάδα κρέας γεμάτο φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και τοξίνες.  Το βιολογικό κατσίκι είναι από τα καλύτερα κρέατα που μπορούμε να καταναλώσουμε για μια υγιεινή διατροφή.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού κατσικίσιου κρέατος

Θρεπτική αξία βιολογικού κατσικίσιου κρέατος

Το κρέας, σε γενικές γραμμές, δεν είναι η ιδανική τροφή για μία υγιεινή δίαιτα όταν καταναλώνεται συχνά ή σε καθημερινή βάση, όπως πλέον συνηθίζεται από πολλούς ανθρώπους. Το κατσικίσιο κρέας, όμως, διαφέρει από τα άλλα κρεατικά.

Το κρέας του κατσικιού είναι ιδιαίτερα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ειδικά σε κορεσμένα λιπαρά.  Αυτό από μόνο του τού δίνει ένα βασικό πλεονέκτημα.  Επίσης, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και κάλιο, ενώ τα επίπεδα του νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλά.  Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις λίγες θερμίδες που μας δίνει η κατανάλωσή του, είναι το καλύτερο κρέας που μπορούμε να καταναλώσουμε αν ακολουθούμε κάποια δίαιτα και το ιδανικό για μία καλή και ισορροπημένη διατροφή.

Συνταγές με Βιολογικό κατσίκι

Θα προστεθούν σύντομα...