Search
Close this search box.

Βιολογικό Κρέας

Όταν μιλάμε για βιολογικό κρέας, αναφερόμαστε, συνήθως, σε χοιρινό και μοσχάρι τα οποία έχουν εκτραφεί αποκλειστικά με βιολογικές μεθόδους, σε ειδικά πιστοποιημένες περιοχές.

Βιολογικό Μοσχάρι
Το βιολογικό μοσχάρι μας δίνει κρέας υψηλής διατροφικής αξίας και γεύσης, χωρίς τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά που βρίσκονται σε αφθονία στο συμβατικό μοσχαρίσιο κρέας.
Βιολογικό Κατσίκι
Γιατί να προτιμήσω βιολογικό κατσίκι για το τραπέζι μου; Γιατί απλούστατα, είναι και πιο νόστιμο και, κυρίως, πολύ πιο υγιεινό από το συμβατικό κατσίκι. Για να δούμε λίγο πιο αναλυτικά γιατί.

Τα βιολογικά κρέατα είναι εκείνα που προέρχονται από ζώα που, όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, βόσκουν ελεύθερα σε περιοχές απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Όταν ο καιρός δεν επιτρέπει την ελεύθερη βοσκή στην ύπαιθρο,τα συμπληρώματα που τους χορηγούνται είναι καθαρά βιολογικά. Επίσης, στα ζώα δεν χορηγείται κανενός είδους φάρμακο. Επιπλέον, είναι διασφαλισμένες και οι καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών.

Όλα αυτά κάνουν το βιολογικό κρέας ασφαλέστερο στην κατανάλωσή του, πιο υγιεινό και σαφώς πιο νόστιμο.

Είναι γεγονός ότι η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων συνεχώς αυξάνεται. Το ίδιο και η προσφορά τους. Έτσι, μπορούμε να βρούμε βιολογικά τρόφιμα ακόμα και στα ράφια των super market.

Βιολογικό βόειο κρέας είναι αρκετά εύκολο να βρούμε στην αγορά. Αυτό μπορεί να είναι Ελληνικό ή και εισαγωγής.  Αυτά που είναι πιο δυσεύρετα είναι το κατσικίσιο και το πρόβειο. Οι πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες στην Ελλάδα είναι ελάχιστες και αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για την περιορισμένη διαθεσιμότητα των βιολογικών αυτών κρεάτων. Άλλος ένας λόγος είναι ότι τα ζώα αυτά εκτρέφονται κυρίως για το γάλα τους.

Η βιολογική εκτροφή των ζώων δεν αρκεί για να πιστοποιηθεί το κρέας σαν βιολογικό. Θα πρέπει η σφαγή των ζώων να γίνει σε πιστοποιημένο σφαγείο και η διάθεση του κρέατος τεμαχισμένο και συσκευασμένο.  Μόνον έτσι αποκτά την πιστοποίηση του βιολογικού. Όμως, όλες αυτές οι προϋποθέσεις ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Επίσης, τα πιστοποιημένα σφαγεία είναι ελάχιστα και πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Το μεγάλο κόστος παραγωγής βιολογικών κρεάτων και κυρίως αμνοεριφίων, αναγκάζει πολλούς κτηνοτρόφους να παίρνουν πιστοποίηση μόνο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όχι για το κρέας που παράγουν. Έτσι αυτό διατίθεται στην αγορά σαν συμβατικό.

Μία εύλογη ερώτηση είναι πώς θα ξεχωρίσουμε τα βιολογικά κρέατα από τα συμβατικά. Στα συσκευασμένα βιολογικά κρέατα τα πράγματα είναι πολύ απλά: θα βρούμε όλες τις πληροφορίες που θέλουμε σχετικά με τις πιστοποιήσεις επάνω στη συσκευασία. Τι γίνεται, όμως με τα βιολογικά κρέατα που μπορούμε να προμηθευτούμε χύμα από τα κρεοπωλεία;  Κατά πόσο μπορούμε να γνωρίζουμε ότι είναι όντως βιολογικά και όχι υπερτιμημένα κρέτα συμβατικής κτηνοτροφίας;

Μη συσκευασμένα βιολογικά κρέατα πωλούνται μόνο σε πιστοποιημένα κρεοπωλεία. Αν γνωρίζουμε και τον κρεοπώλη και τον εμπιστευόμαστε, τότε μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα κρέατα που αγοράζουμε είναι όντως βιολογικά.

Περισσότερη προσοχή χρειάζεται η επιλογή των βιολογικών αλλαντικών. Τα κρέατα που επιλέγονται για την παρασκευή τους μπορεί να είναι βιολογικά, αλλά πολλές φορές τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των αλλαντικών αυτών μπορεί όχι μόνο να μην είναι βιολογικά, αλλά καθαρά χημικά.

Υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το τι επιτρέπεται να περιέχουν τα βιολογικά αλλαντικά, καθώς και σε τι ποσότητες.  Έτσι, καλό είναι να προσέχουμε και τα συστατικά που περιέχονται στα αλλαντικά αυτά καθώς και τις ποσότητές τους. Μόνο έτσι θα  είμαστε σίγουροι ότι είναι 100% βιολογικά προϊόντα και όχι μόνο προϊόντα που προέρχονται από βιολογικές φάρμες.  Φυσικά, αυτό απαιτεί κάποια μικρή έρευνα από την μεριά μας, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συστατικά αυτά, που στην πραγματικότητα καθιστούν τα βιολογικά αλλαντικά… μη βιολογικά. Με το τρόπο αυτόν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε στο έπακρο τα οφέλη που έχει να μας προσφέρει η βιολογική κτηνοτροφία και σε αυτόν τον τομέα.