Search
Close this search box.
Βιολογικό Μοσχάρι

Βιολογικό μοσχάρι

Το βιολογικό μοσχάρι μας δίνει κρέας υψηλής διατροφικής αξίας και γεύσης, χωρίς τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά που βρίσκονται σε αφθονία στο συμβατικό μοσχαρίσιο κρέας.

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμα, ηθικά παραγόμενα και θρεπτικά τρόφιμα έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της δημοτικότητας των βιολογικών προϊόντων. Ένα τέτοιο προϊόν που παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση είναι το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας. Παρά τις εσφαλμένες αντιλήψεις, η σύγχρονη βιολογική εκτροφή μοσχαριού προσφέρει μια εναλλακτική μέθοδο εκτροφής μοσχαριών που σέβεται την καλή διαβίωση των ζώων και τηρεί τους αυστηρούς κανονισμούς που προϋποθέτει η βιολογική πιστοποίηση.

Τι είναι το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας;

Το μοσχαρίσιο κρέας αναφέρεται στο κρέας από νεαρά βοοειδή, συνήθως αρσενικά μοσχάρια γαλακτοκομικών φυλών. Ο όρος “βιολογικό” σημαίνει ότι τα μοσχάρια εκτρέφονται σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς βιολογικής εκτροφής. Το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας προέρχεται από μοσχάρια που εκτρέφονται σε βιολογικούς βοσκότοπους δηλαδή βοσκοτόπια στα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα ή λοιπά χημικά, τρέφονται με βιολογικά πιστοποιημένο γάλα και δημητριακά και στα οποία δεν χορηγούνται αντιβιοτικά ή ορμόνες.

Πως γίνεται η Βιολογική Παραγωγή Μοσχαρίσιου Κρέατος

Η διαδικασία βιολογικής εκτροφής του μοσχαριού ξεκινά πριν καν ακόμα γεννηθεί το μοσχάρι. Η μητέρα του, συχνά μια αγελάδα γαλακτοπαραγωγής, πρέπει να έχει εκτραφεί σε μια βιολογικά πιστοποιημένη φάρμα έτσι ώστε το μοσχάρι να πληροί τις προϋποθέσεις για βιολογική πιστοποίηση. Από τη στιγμή της γέννησής του, η διαχείριση του μοσχαριού πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές της βιολογικής εκτροφής.

Διατροφή

Τα μοσχάρια τρέφονται αρχικά με βιολογικό γάλα, συνήθως από τη μητέρα τους με την οποίαν μένουν κοντά για αρκετούς μήνες. Καθώς μεγαλώνουν, η διατροφή τους σταδιακά επεκτείνεται ώστε να περιλαμβάνει βιολογικά δημητριακά και ελεύθερη πρόσβαση σε βιολογικά βοσκοτόπια. Αυτή η δίαιτα συμβάλλει στη συνολική υγεία των μοσχαριών και, στη συνέχεια, στην ποιότητα του μοσχαριού.

Συνθήκες διαβίωσης

Τα μοσχάρια βιολογικής εκτροφής πρέπει να επιτρέπεται να περιφέρονται ελεύθερα στα βοσκοτόπια για την ευημερία τους και να έχουν φυσικές συμπεριφορές. Οι συνθήκες διαβίωσης πρέπει επίσης να επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό και το άπλετο φυσικό ηλιακό φως κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ιατρική φροντίδα

Η χρήση συνθετικών ορμονών για την προώθηση της ανάπτυξης απαγορεύεται αυστηρά στη βιολογική εκτροφή. Ενώ ενθαρρύνονται τα προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, η τακτική χρήση αντιβιοτικών δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, εάν ένα μοσχάρι αρρωστήσει και χρειαστεί αντιβιοτική θεραπεία, ο αγρότης πρέπει να παρέχει αυτή τη φροντίδα και στη συνέχεια το μοσχάρι πρέπει να πωλείται ως μη βιολογικό.

Γιατί να προτιμήσω κρέας από βιολογικό μοσχάρι;

Το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας προσφέρει πολλά οφέλη, όπως τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων, τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την προώθηση της καλής υγεία των καταναλωτών.

Ευημερία των Ζώων

Τα πρότυπα βιολογικής γεωργίας απαιτούν τα ζώα να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, επαρκές ηλιακό φως και έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός από τις συνθήκες στις βιομηχανικές μονάδες εκτροφής. Αυτές οι πρακτικές έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων και, κατά συνέπεια τη διασφάλιση της συνολικής ευεξίας των μοσχαριών και την υγιέστερη ανάπτυξη τους.

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους. Υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, διατηρούν πιο υγιή εδάφη και μειώνουν τον κίνδυνο ρύπανσης από την απορροή φυτοφαρμάκων, η οποία συμβάλλει θετικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διατροφική Ποιότητα

Το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας μπορεί να προσφέρει θρεπτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το συμβατικά εκτρεφόμενο μοσχαρίσιο κρέας. Είναι γενικά άπαχο, με σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης και περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος, η νιασίνη και το σελήνιο. Η απουσία αντιβιοτικών και ορμονών σημαίνει επίσης λιγότερα συνθετικά υπολείμματα στο κρέας.

Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στη συμβατική κτηνοτροφία έχει συνδεθεί με την αύξηση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Τα βιολογικά πρότυπα απαγορεύουν τη χρήση αντιβιοτικών, μειώνοντας τον κίνδυνο να συμβάλει σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα.

Γεύση

Η γεύση του βιολογικού μοσχαριού μπορεί να διαφέρει από το συμβατικά εκτρεφόμενο μοσχαρίσιο κρέας λόγω διαφορών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Η βιολογική διατροφή οδηγεί σε μια πιο γεμάτη, ‘’νοσταλγική’’ γεύση που πολλοί καταναλωτές βρίσκουν προτιμότερη.

Εκτρέφουν στην Ελλάδα μοσχάρια βιολογικής εκτροφής;

Τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες σε ολόκληρη την χώρα ασχολούνται με την βιολογική εκτροφή μοσχαριών και βοοειδών. Εκτρέφουν διάφορα είδη, από ντόπιες ελληνικές φυλές μέχρι και εισαγόμενες με κοινό γνώμονα την αγάπη και το μεράκι τους για αυτό που κάνουν.

Που θα βρώ μοσχάρι βιολογικής εκτροφής;

Με το πέρασμα των χρόνων και με τις διευκολύνσεις που παρέχει το διαδίκτυο και οι online αγορές, το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας μπορεί κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού να έρθει στην πόρτα σας. Τα περισσότερα καταστήματα βιολογικών αλλά και πολλά κρεοπωλεία και σουπερ μαρκετ διαθέτουν μέσω των eshop και των καταστημάτων τους φρέσκο ή και κατεψυγμένο βιολογικό κρέας. Κάποιοι κτηνοτρόφοι μέσω των ιστοσελίδων τους ή των social media, φροντίζουν να κάνουν εβδομαδιαίες διανομές του βιολογικού κρέατος σε διάφορες περιοχές έπειτα από τηλεφωνικές παραγγελίες. Το βιολογικό μοσχάρι διατίθεται και συσκευασμένο χάριν ευκολίας, οπότε μπορείτε να επιλέξετε το κομμάτι (ελιά, σπάλα, μοσχαρίσια μπριζόλα, κιμάς, κιλότο κτλ) καθώς και την ποσότητα.

Ποια είναι τα κριτήρια κατά την επιλογή βιολογικού μοσχαριού;

Αν και υπάρχουν αξιοσημείωτα οφέλη που σχετίζονται με το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας, οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα στοιχεία:

Τιμή

Λόγω του υψηλού κόστους που σχετίζεται με τη βιολογική εκτροφή, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών ζωοτροφών και της διατήρησης της πιστοποίησης, το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας τείνει να είναι λιγότερο οικονομικό από το συμβατικά εκτρεφόμενο μοσχαρίσιο κρέας. Ωστόσο οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν υπόψη ότι η υψηλότερη τιμή δικαιολογείται από τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία τους η βιολογική εκτροφή αλλά και για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων προς κατανάλωση.

Πιστοποίηση

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τους όρους επισήμανσης. Το μοσχαρίσιο κρέας με την ένδειξη “πιστοποιημένο βιολογικό” είναι η μόνη εγγύηση ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τα πρότυπα βιολογικής εκτροφής. Άλλες ετικέτες όπως “φυσικό” ή “ελεύθερης βοσκής” δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το προϊόν είναι βιολογικό.

Ανακεφαλαιώνοντας, το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας αντιπροσωπεύει ένα νέο τρόπο ζωής που συνδυάζει την ηθική εκτροφή, τον σεβασμό προς το ζώο και το περιβάλλον και την παροχή υψηλής ποιότητας, θρεπτικής τροφής προς τον καταναλωτή.

Το βιολογικό κρέας μπορεί να μην είναι φθηνό, τα οφέλη του όμως ιδίως προς την υγεία μας σίγουρα το κάνουν να αξίζει.

Συνταγές με Βιολογικό μοσχάρι

Θα προστεθούν σύντομα...