Search
Close this search box.
Βιολογικά καρύδια

Βιολογικά καρύδια

Τα βιολογικά καρύδια, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, έρχονται από το φαρμακείο της φύσης στο πιάτο μας για να μας δώσουν υγεία και ευεξία. Το σχήμα του βιολογικού καρυδιού μοιάζει πολύ με αυτό του εγκεφάλου και γι’ αυτόν τον λόγο ο καρπός αυτός είχε συνδεθεί από την αρχαιότητα ακόμα με την υγεία και την καλή λειτουργία του.

Η προέλευση των βιολογικών καρυδιών

Το καρύδι προέρχεται από την καρυδιά. Η καρυδιά είναι ένα δέντρο πολυετές που μπορεί να φτάσει και τα 25 μέτρα σε ύψος. Ανήκει στην οικογένεια Juglandaceae και το γένος Juglans. Πιστεύεται ότι η προέλευση της καρυδιάς είναι η Κεντρική Ασία ή η Νότιος Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό προτιμά τη ζέστη και απεχθάνεται τον αέρα.

Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και τα καρύδια Πεκάν. Από την άλλη πλευρά, τα Βραζιλιάνικα καρύδια (ή Βραζιλιάνικα φιστίκια όπως λέγονται πολλές φορές) ανήκουν σε μία τελείως ξεχωριστή οικογένεια, αυτή των Lecythidaceae.

Η καρυδιά μπορεί να φυτρώσει παντού, αλλά δύσκολα θα την βρούμε σε υψόμετρο πάνω από τα 800 μέτρα, αν και στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί η καλλιέργειά της ακόμα και σε υψόμετρο 1200 μέτρων από τη θάλασσα, σε κάποιες περιοχές. Τη μεγαλύτερη απόδοση την έχει όταν το κλίμα είναι δροσερό και υγρό. Την πρώτη παραγωγή θα την δώσει σε ηλικία 4 ετών περίπου και η ποσότητα εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Ο καρπός είναι περίπου στρογγυλός και καλύπτεται από έναν εξωτερικό φλοιό. Αρχικά αυτός είναι πράσινος και αργότερα γίνεται μαύρος και σκάει. Τότε το καρύδι είναι πλέον ώριμο και θα αποκαλυφθεί αν σπάσουμε το σκληρό του περίβλημα.

Ποικιλίες καρυδιάς θα βρούμε πολλές, γύρω στις 60. Η κάθε μία έχει μερικά δικά της χαρακτηριστικά, καθώς και χώρες που καλλιεργείται. Έτσι, κάποιες ποικιλίες όπως τη Franquete και τη Mayette θα τις βρούμε στην Γαλλία, ενώ άλλες, όπως τη Hartley και την Payne στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.

Στη Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες Big Top και Ιόλη. Η ανθοφορία τους είναι τον Απρίλιο και οι καρποί του ωριμάζουν κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το σημαντικό είναι ότι και οι δύο αυτές ποικιλίες είναι αρκετά ανθεκτικές στον καλοκαιρινό ήλιο.

Επειδή η καρυδιά δεν είναι απαιτητική ως προς τις συνθήκες καλλιέργειάς της, θα την βρούμε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, βιολογικά καρύδια παράγονται σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα και σε περιοχές όπως ο Εύρος, η Δράμα, οι Σέρρες, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα. Σε όλη τη Στερεά Ελλάδα θα βρούμε βιολογικά καρύδια και σε περιοχές όπως η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα και η Φωκίδα, για να αναφέρουμε μερικές. Στην Κεντρική Ελλάδα θα βρούμε καρυδιές σε όλους τους νομούς. Τα Ιωάννινα, η Άρτα και η Μαγνησία είναι μερικοί από αυτούς. Η Πελοπόννησος έχει επίσης καλλιέργειες βιολογικών καρυδιών, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στους νομούς Κορινθίας, Αρκαδίας, Αχαΐας και Λακωνίας. Τέλος, βιολογικά καρύδια θα βρούμε και στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Λασιθίου και Χανίων.

Η θρεπτική αξία των βιολογικών καρυδιών

Τα βιολογικά καρύδια μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά η θρεπτική τους αξία είναι τεράστια. Μία χούφτα από αυτούς τους καρπός μπορεί να γίνει ένα πολύ γευστικό σνακ που θα μας γεμίσει ενέργεια.

Όμως, τα βιολογικά καρύδια έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν. Κατ’ αρχήν είναι μία πολύ πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Η βιταμίνη Ε, το μαγγάνιο και ο χαλκός που θα πάρουμε από 100 γραμμάρια βιολογικά καρύδια υπερκαλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας. Ακόμα, στα βιολογικά καρύδια θα βρούμε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Β6 σε ικανές ποσότητες. Μερικά ακόμα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα βιολογικά καρύδια σε αρκετά καλές ποσότητες, είναι ο ψευδάργυρος και η θειαμίνη. Επίσης, σε μικρότερες ποσότητες θα βρούμε ασβέστιο, σελήνιο, κάλιο και μερικές ακόμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ.

Η λίστα με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα βιολογικά καρύδια δεν σταματά εδώ. Διάφορα αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και καροτενοειδή είναι μερικά ακόμα συστατικά τους. Τέλος, τα βιολογικά καρύδια περιέχουν και μία ουσία που λέγεται IPP.

Η IPP είναι μία ουσία που έχει βρεθεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τα οφέλη των βιολογικών καρυδιών στην υγεία

Μόνο τη λίστα με τα θρεπτικά συστατικά των βιολογικών καρυδιών να δούμε, θα καταλάβουμε ότι η φύση μας προσφέρει ένα φαρμακείο σε μέγεθος… καρυδιού.

Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα

Α αργινίνη που περιέχουν τα βιολογικά καρύδια προστατεύουν τις αρτηρίες και τους δίνουν ευκαμψία. Έτσι αποφεύγεται και η δημιουργία θρόμβων και με τον τρόπο αυτόν προλαμβάνονται και τα εμφράγματα.

Μειώνει τη χοληστερίνη

Τα λιπαρά οξέα και τα ω-3 που περιέχουν τα βιολογικά καρύδια βοηθούν στη μείωση της HDL χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την LDL χοληστερόλη στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον προστασία της καρδιάς.

Προστασία του εγκεφάλου

Πιστεύεται ότι δεν είναι τυχαίο ότι το καρύδι έχει το ίδιο σχήμα με τον εγκέφαλο. Η αργινίνη, που βοηθά στην αποφυγή θρομβώσεων, σε συνεργασία με τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα βιολογικά καρύδια, βοηθούν, όχι μόνο στην αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και στην καλή και αποτελεσματική λειτουργία του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας νευρολογικές ασθένειες.

Βοηθούν στη ανάπτυξη

Τα βιολογικά καρύδια με όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν και ειδικά ο ψευδάργυρος, βοηθούν στη σωστή και υγιή ανάπτυξη.

Προστασία από καρκίνο

Η ουσία IPP που αναφέραμε παραπάνω μαζί με τη βιταμίνη Ε, τη μελατονίνη, τις πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή που περιέχουν τα βιολογικά καρύδια, βοηθούν στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Επίσης, έχει βρεθεί ότι η IPP όχι μόνο προστατεύει από τον καρκίνο, αλλά μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων και την αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπειών.

Υγιές δέρμα

Τα διάφορα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αφθονία στα βιολογικά καρύδια δίνουν στο δέρμα λάμψη και βοηθούν στην αναζωογόνηση των κυττάρων. Έτσι έχουμε ένα υγιές και νεανικό δέρμα.

Προστασία από φλεγμονές

Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες βοηθούν στην καταπολεμηση των  ελεύθερων ριζών. Έτσι αποφεύγονται και οι φλεγμονές, με αποτέλεσμα τα βιολογικά καρύδια να βοηθούν στην μείωση του πόνου που αυτές προκαλούν.

Που θα βρούμε βιολογικά καρύδια και σε τι τιμές

Βιολογικά καρύδια θα βρούμε με το κέλυφός τους ή καθαρισμένα, ωμά, καβουρδισμένα, καραμελωμένα, ακόμα και τριμμένα. Είναι διαθέσιμα σε όλα τα βιολογικά καταστήματα και τις βιολογικές λαϊκές αγορές, καθώς και συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα φθηνά, η τιμή τους είναι προσιτή. Τα καρύδια με το κέλυφός τους θα τα βρούμε να πωλούνται γύρω στα 11,00 ευρώ το κιλό, ενώ η ωμή καρυδόψιχα πωλείται σε συσκευασίες των 150 γραμμαρίων με την τιμή τους να κυμαίνεται ανάμεσα στα 3,50 και τα 4,50 ευρώ ανά συσκευασία. Καραμελωμένα βιολογικά καρύδια κυκλοφορούν σε συσκευασία των 100 γραμμαρίων και η τιμή τους είναι γύρω στα 3 ευρώ.

Πως να διαλέξω βιολογικά καρύδια

Προτιμάτε να αγοράζετε βιολογικά καρύδια με το κέλυφός τους. Έχουν βέβαια τον επιπλέον κόπο του καθαρίσματος, αλλά η τελική τιμή ανά κιλό είναι πιο χαμηλή και η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη.

Φροντίστε τα καρύδια που διαλέγετε να είναι μεγάλα, βαριά, με ομοιόμορφο σχήμα και ανοιχτό καφέ χρώμα. Το κέλυφος θα πρέπει να είναι χωρίς ρωγμές και κηλίδες και, φυσικά, να μην έχει ίχνη μούχλας.

Τρόπος συντήρησης των βιολογικών καρυδιών

Τα καθαρισμένα καρύδια μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες σε αεροστεγή συσκευασία μέσα στο ψυγείο. Εκτός ψυγείου η διάρκεια ζωής τους είναι μικρότερη και ταγγίζουν εύκολα. Τα καρύδια που δεν έχουν καθαριστεί, μπορούν άνετα να διατηρηθούν σε μέρος δροσερό που δεν τα βλέπει ο ήλιος, για αρκετούς μήνες.

Τα βιολογικά καρύδια στην μαγειρική

Αν και θα βρούμε συνταγές που περιέχουν καρύδια, στη μαγειρική σπάνια θα τα συναντήσουμε. Πιο συχνά χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Θρυματισμενα μπορούν να δώσουν μία άλλη διάσταση στις καλάτες. Φυσικά μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν και είναι ένα πολύ γευστικό σνακ.

Αντίθετα από τη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική θα βρούμε πολλές συνταγές με καρύδια. Από κέικ και γλυκές πίτες, μέχρι σιροπιαστά γλυκά και γλυκά του κουταλιού. Ακόμα και πολύ απλά γλυκά μπορούμε να φτιάξουμε με τα βιολογικά καρύδια: απλά προσθέστε μερικά πάνω σε γιαούρτι με λίγο μέλι και θα έχετε ένα πολύ γευστικό επιδόρπιο. Προσοχή όμως στην ποσότητα, γιατί είναι ταυτόχρονα ένα καλό αφροδισιακό.

Άλλες χρήσεις των βιολογικών καρυδιών

Από τα καρύδια θα πάρουμε το καρυδέλαιο. Το λάδι αυτό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή και πολυφαινόλες, προσφέρει στο δέρμα ενυδάτωση και αναζωογόνηση. Τις ιδιότητες αυτές δίνει και στα καλλυντικά που το περιέχουν.

Τα βιολογικά καρύδια στην καθημερινή μας διατροφή

Εμείς, η ομάδα του Viologika.gr δίνουμει μεγάλη έμφαση στη σωστή και υγιεινή διατροφή. Το βιολογικό καρύδι δεν είναι απλά ένας ξηρός καρπός. Είναι μία θρεπτική «βόμβα». Η θρεπτική και διατροφική τους αξία είναι τεράστια. Γι’ αυτό και συστήνουμε ανεπιφύλακτα να τα προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά βιολογικά καρύδια μέσα στα δημητριακά σας το πρωί. Θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Το ρόφημα από βιολογικά καρύδια είναι μία καλή εναλλακτική λύση για εσάς που για οποιονδήποτε λόγο δεν πίνετε το γάλα.

Εναλλακτικά, μία χούφτα ωμά καρύδια σαν ενδιάμεσο σνακ θα σας κρατήσει μέχρι την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Αυτό το σνακ έχει σαν επιπλέον πλεονέκτημα να χρειάζεται να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού. Άρα, βοηθά και στη δίαιτα που θέλουμε να ξεκινήσουμε.

Μερικά καρύδια μέσα στη σαλάτα θα της δώσουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, θα προσκομίσετε και όλα τα οφέλη που έχουν να σας προσφέρουν αυτοί οι μικροί ξηροί καρποί.

Λίγο γιαούρτι με μέλι γαρνιρισμένο με βιολογικά καρύδια μπορεί να αποτελέσει ένα γευστικό και άκρως θρεπτικό επιδόρπιο. Όσο για τα γλυκά που περιέχουν αυτόν τον τόσο θρεπτικό καρπό, θα λέγαμε καλύτερα να τα αποφύγετε. Μπορεί τα καρύδια να είναι θρεπτικά και ωφέλιμα για την υγεία μας, αλλά ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν τα καθιστούν κάθε άλλο παρά υγιεινά και άκρως ακατάλληλα για δίαιτα.

Βιολογικά καρύδια pinterest

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού καρυδιού

Συνταγές με Βιολογικά καρύδια

Θα προστεθούν σύντομα...