Search
Close this search box.

Κολοκύθια ψητά

Νόστιμα και αρωματικά κολοκύθια ψητά στον φούρνο, στο τηγάνι ή στην ψησταριά. Από τα πλέον διαιτητικά σνακ.

Μερίδες

2 άτομα

Προετοιμασία

10 λεπτά

Αναμονή

-

Εκτέλεση

20 λεπτά

Περιεχόμενα συνταγής
Καίτη Ψαρά
Η ζωή είναι ένα ταξίδι και τα ταξίδια είναι η ζωή μου… ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης, γεμάτα πρωτόγνωρες εικόνες και γεύσεις.

Συνταγή για Κολοκύθια ψητά

Βασικά συστατικά

3 μεγάλα βιολογικά κολοκύθια
4 σκελίδες σκόρδο
Βιολογικό ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο)
Αλάτι

Προαιρετικά συστατικά

Δενδρολίβανο
Ρόκα
Μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία συνταγής

Θερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.Αν χρησιμοποιήσουμε τηγάνι ή ψησταριά, κάνουμε το ίδιο. Πλένουμε πολύ καλά τα κολοκύθια και κόβουμε τις άκρες. Με το μαχαίρι ή με κόφτη λαχανικών (χειροκίνητο ή ηλεκτρικό) κόβουμε εύκολα και γρήγορα τα κολοκύθια σε φέτες των 8 χιλιοστών περίπου.Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.

Εξοπλισμός

Νόστιμα και αρωματικά κολοκύθια ψητά στον φούρνο, στο τηγάνι ή στην ψησταριά. Από τα πλέον διαιτιτικά σνακ.

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετούμε τα κομμένα κολοκύθια. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι που επιθυμούμε και λίγο ακόμα ελαιόλαδο (θα προσθέσουμε κι άλλο στο τέλος αν χρειαστεί). Χωρίζουμε το σκόρδο σε 2 μέρη και τοποθετούμε το ένα στο ταψί, ανακατεύοντάς το με τα κολοκύθια. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το δεντρολίβανο με ελαιόλαδο και το ρίχνουμε στο ταψί για να ψηθεί.

Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για 20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο τραγανό το θέλουμε. Στη διάρκεια του ψησίματος ίσως χρειαστεί ανακάτεμα. Όταν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε το υπόλοιπο σκόρδο. Περιμένουμε 10 λεπτά να κρυώσει και μετά σερβίρουμε απ' ευθείας στο πιάτο και προσθέτουμε φρέσκια ρόκα.

Κολοκύθια ψητά pinterest

Κολοκύθια ψητά, θρεπτική αξία συνταγής

Η θρεπτική αξία αυτού του φαγητού έγκειται στο γεγονός ότι το βιολογικό κολοκύθι περιέχει αρκετή βιταμίνη C και βιταμίνη Β6. Προσοχή, όμως, για να λάβουμε όλη την βιταμίνη C από το κολοκύθι, θα πρέπει η θερμοκρασία ψησίματος να μην ξεπερνάει τους 180 βαθμούς κελσίου.

Αν κόψουμε τα κολοκύθια σε πιο χοντρά κομμάτια, θα διατηρήσουν ακόμα περισσότερο τις βιταμίνες τους.

Παραλλαγές

1. Τρώγεται εξ ίσου καλά και κρύο.
2. Του πάει πολύ η ρίγανη. Την προσθέτουμε λίγο πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο ώστε να μην καεί. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να παραλείψουμε το δενδρολίβανο.
3. Μπορούμε να προσθέσουμε και ελάχιστη πράσινη πιπεριά. Δίνει έντονη γεύση που υπερκαλύπτει τις άλλες.

Tips

1. Διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες.
2. Μπορούμε να τυλίξουμε το υπόλοιπο σε αραβική ή μεξικάνικη πίτα. Γίνεται ένα υπέροχο πρόχειρο γεύμα.

Κατάλληλο για διατροφή

Καίτη Ψαρά
Η ζωή είναι ένα ταξίδι και τα ταξίδια είναι η ζωή μου… ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης, γεμάτα πρωτόγνωρες εικόνες και γεύσεις.