
Βιολογικό βερίκοκο
Το βερίκοκο (ή βερύκοκκο όπως μπορεί να το δούμε γραμμένο) είναι φρούτο άμεσα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Η γλυκιά του γεύση και το λεπτό του άρωμα το φέρνουν στην κορυφή της προτίμησης του κοινού.
Η Βιταμίνη Α είναι ευρέως γνωστή για τη σημασία της στην καλή νυχτερινή όραση. Βοηθά επίσης στην πρόληψη βλάβης στα κύτταρα και ένα πρόβλημα των ματιών που ονομάζεται εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Το βερίκοκο (ή βερύκοκκο όπως μπορεί να το δούμε γραμμένο) είναι φρούτο άμεσα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Η γλυκιά του γεύση και το λεπτό του άρωμα το φέρνουν στην κορυφή της προτίμησης του κοινού.
Το βιολογικό σταφύλι είναι ο γλυκός πειρασμός του καλοκαιριού που μας χαρίζει πνευματική διαύγεια, μας προστατεύει από φλεγμονές και αλλεργίες και αποτοξινώνει τον οργανισμό μας.
Όταν ακούμε “καλοκαίρι” από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι το καρπούζι. Το καρπούζι είναι ένα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο. Χαρακτηρίζεται ως ο “βασιλιάς” του καλοκαιριού και όχι μόνο γιατί είναι πολύ δροσιστικό.
Το βιολογικό καρότο έχει γίνει ιδιαίτερα προσφιλές τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης συμβολής του στην διατήρηση των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και της όρασης σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α. Τα βιολογικά καρότα περιέχουν 7% ζάχαρη, που τα κάνει ακατάλληλα για είδη διατροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες, εκτός και αν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
Βρώσιμο και διακοσμητικό, το Λάχανο Μιλάνο, επίσης γνωστό και ως Kale, περιέχει Βιταμίνη Κ σε πολύ υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην διατήρηση καλής οστικής μάζας και στην σωστή λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου.
Ο ταπεινός μαϊντανός χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελληνική κουζίνα, σε μικρές ποσότητες και κυρίως για να διακοσμήσει τα πιάτα μας. Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που γνωρίζουν την θρεπτική αξία του μαϊντανού. Πρόκειται για μία βόμβα βιταμινών, μετάλλων, λιποδιαλυτών και άλλων θρεπτικών συστατικών που τον καθιστούν ίσως το πλέον ωφέλιμο βότανο και αρωματικό στην διατροφή μας. Ο βιολογικός μαϊντανός, απαλλαγμένος από κάθε είδους χημικά πρόσθετα, είναι η καλύτερη επιλογή για καλή υγεία και σωστή διατροφή.
Το μαρούλι είναι φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται εύκολα σε εύκρατα κλίματα. Περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ και Β9. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας του σε σχήματα και χρώματα, δημιουργεί εντυπωσιακές σαλάτες.
Το επιστημονικό όνομα της τσουκνίδας είναι Urtica dioica. Είναι φυτό αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Κνιδοειδών (Urticaceae). Κάποιες ποικιλίες μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 2 μέτρα.
Η μηλιά (επιστημονική ονομασία Malus Communis) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ίσως το πιο διαδεδομένο καρποφόρο δέντρο στον κόσμο. Οι ρίζες του δέντρου δεν φτάνουν σε μεγάλο βάθος. Οι καρποί της μηλιάς διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και σχήμα, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλα της είναι μεσαίου μεγέθους και λεία και έχουν σκούρο πράσινο χρώμα.
Η μανταρινιά είναι δέντρο αειθαλές, ευδοκιμεί σε εύκρατα και υποτροπικά κλίματα και δεν αντέχει στον παγετό. Ανήκει στην συνομοταξία των αγγειοσπέρμων, στην ομοταξία των δικοτυλήδονων και το γένος Citrus. Η επιστημονική της ονομασία είναι Citrus reticulata. Τόσο το δέντρο όσο και ο καρπός του (το μανταρίνι) έχουν πολλές ομοιότητες με την πορτοκαλιά και τον καρπό της.
Τα βιολογικά αυγά κότας είναι από τα πιο αγαπημένα στην κατηγορία των βιολογικών προϊόντων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά τους, κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε οικογένειες με μικρά παιδιά, παρέχοντάς τους ένα υγιεινό και εξαιρετικής ποιότητας γεύμα.
Επίσης, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι απαραίτητη για μια υγιή εγκυμοσύνη. Βοηθά τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καταπολέμηση λοιμώξεων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια στον Δυτικό κόσμο αλλά, είναι σε μεγάλο βαθμό παρούσα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η βιταμίνη Α μπορεί να προέρχεται τόσο από φυτικές όσο και από ζωικές πηγές. Οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν πορτοκάλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι και άλλα χόρτα) και κίτρινα φρούτα (γλυκοπατάτα και πεπόνι). Οι ζωικές πηγές περιλαμβάνουν πλήρες γάλα, συκώτι, και θαλασσινά όπως γαρίδες και σολομό. Η βιταμίνη Α προστίθεται επίσης στα εμπλουτισμένα δημητριακά, είναι μέρος των περισσότερων πολυβιταμινών και διατίθεται ως αυτόνομο συμπλήρωμα.
Προσοχή! Η πολύ Βιταμίνη Α μπορεί να βλάψει το συκώτι.
© 2010-2023 Viologika.gr (Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων).
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού