Βιολογικά μανταρίνια

Βιολογικά μανταρίνια

Η μανταρινιά είναι δέντρο αειθαλές, ευδοκιμεί σε εύκρατα και υποτροπικά κλίματα και δεν αντέχει στον παγετό. Ανήκει στην συνομοταξία των αγγειοσπέρμων, στην ομοταξία των δικοτυλήδονων και το γένος Citrus. Η επιστημονική της ονομασία είναι Citrus reticulata. Τόσο το δέντρο όσο και ο καρπός του (το μανταρίνι) έχουν πολλές ομοιότητες με την πορτοκαλιά και τον καρπό της.

Τα φύλλα της μανταρινιάς έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και είναι γυαλιστερά στο εσωτερικό τους. Το μανταρίνι είναι μικρό και έντονα αρωματικό χειμερινό φρούτο. Το βρίσκουμε κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα αλλά και στις αρχές της άνοιξης. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωσή του γίνεται κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Παραγωγή μανταρινιού

Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε μανταρίνια. Συνολικά, καλύπτει περίπου το 48% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθούν με πολύ μικρότερες ποσότητες η Ισπανία, η Βραζιλία και η Ιαπωνία.

Το βιολογικό μανταρίνι στη διατροφή

Το μανταρίνι καταναλώνεται κυρίως σαν φρούτο. Χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία, στην μαγειρική αλλά περισσότερο στην ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία. Αποτελεί μέρος υπέροχων χυμών, επιδορπίων και γλυκών. Κάνει πολύ αρωματικό γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Προστίθεται όμως και σε σαλάτες, όπως και το πορτοκάλι.

Το μανταρίνι ως αρωματικό χώρου

Καθαρίστε καλά τον φλοιό ενός μανταρινιού που μόλις φάγατε και κόψτε μέρος του φλοιού σε λεπτές λωρίδες. Βάλτε το μαζί με νερό σε κεραμικό αρωματικό χώρου και ανάψτε το κερί στη βάση του. Σε λίγη ώρα το άρωμα του μανταρινιού θα έχει πλημυρίσει τον χώρο σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε πρώτα να αποξηράνετε τις φλούδες του μανταρινιού και μετά να τις προσθέσετε στο αρωματικό χώρου. Θα δώσουν ακόμα γρηγορότερα το άρωμά τους. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή ανάμεικτες.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού μανταρινιού

Θρεπτική αξία βιολογικού μανταρινιού

Το μανταρίνι, όπως και όλα τα εσπεριδοειδή, αποτελείται κυρίως από νερό. Είναι όμως πλούσιο σε βιταμίνες A και C, περιέχει κάλιο και έχει ελάχιστες θερμίδες. Αναλυτικότερα, ένα μέσο μανταρίνι περίπου 90 γραμμαρίων περιέχει Βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β6.

Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια; Ότι τρώγοντας 2 μεσαία μανταρίνια την ημέρα έχουμε λάβει το 80% της ημερήσιας ενδεδειγμένης ποσότητας βιταμίνης C και αρκετή βιταμίνη Α που θα ενισχύσει την όρασή μας, θα βελτιώσει νύχια, δέρμα και μαλλιά και θα ανανεώσει τα κύτταρά μας. Όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες και λίπη.

Το βιολογικό μανταρίνι είναι ιδιαιτέρως θρεπτικό και καθόλου βλαβερό. Δεν περιέχει δηλαδή κατάλοιπα από τα χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα της συμβατικής καλλιέργειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια από τα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα είναι υπεύθυνα για τη θανάτωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των μελισσών στον κόσμο.

Συνταγές με Βιολογικά μανταρίνια

Θα προστεθούν σύντομα...