Μερίδες
4 άτομα
Προετοιμασία
2 λεπτά
Αναμονή
-
Εκτέλεση
2 λεπτά
2 ώριμα αβοκάντο
2 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερο για τους γενναίους)
Βιολογικό ελαιόλαδο (2 κουταλιές σούπας)
Ανθός αλατιού
Μαύρο πιπέρι τριμμένο ή σε σπασμένους κόκκους
Λεμόνι ή lime (προαιρετικά)
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Πλένουμε καλά το αβοκάντο και αφαιρούμε προσεκτικά τον φλοιό του και το κουκούτσι του. Φροντίζουμε να πάρουμε μέρος του εσωτερικού φλοιού, που περιέχει πολύτιμες βιταμίνες.
Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου.
Πολυκόπτης (multi) ή γουδί
1 κουτάλι της σούπας
1 μπωλ
Βάζουμε το αβοκάντο στον πολυκόπτη (multi) ή σε γουδί. Προσθέτουμε το βιολογικό ελαιόλαδο, τις σκελίδες σκόρδου και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Αν θέλουμε εντονότερη γεύση σκόρδου, προσθέτουμε και άλλες σκελίδες. Το ελαιόλαδο δίνει στο dip πιο κρεμώδη υφή.
Το dip έχει ήπια γεύση. Μπορεί να συνοδεύσει κράκερς, αλμυρά κριτσίνια αλλά και κομένα ωμά λαχανικά (καρότο, σέλινο ...).
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, E και K και μας χαρίζει υγεία στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια. Το λίπος του είναι καθαρά φυτικής προέλευσης και δε θα βλάψει τις αρτηρίες μας. Επίσης, τα καροτενοειδή που περιέχει το αβοκάντο σε συνδυασμό με το λίπος του βοηθούν στο σχηματισμό βιταμίνης Α. Για να γίνει όμως το τελευταίο, θα πρέπει να ξύσουμε το αβοκάντο καλά, ώστε να πάρουμε μέρος από τον φλοιό του (το εσωτερικό του τουλάχιστον). Αν πάρουμε και λίγη φλούδα, δεν πειράζει καθόλου, αρκεί να το έχουμε πρώτα πλύνει καλά.
Ιδανικό dip για κετογονική διατροφή (keto)
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε ψωμί, κριτσίνια ή κράκερς αλλά βάλουμε το dip σε λαχανικά, κρέας, τυρί... τότε είναι ιδανικό και για όσους ακολουθούν την κετογενική διατροφή ή οποιαδήποτε άλλη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.
1. Αν προσθέσουμε και λίγες σταγόνες λεμόνι ή lime, τότε έχουμε φτιάξει το περίφημο guacamole, τη διασημότερη ίσως σάλτσα της Μεξικάνικης κουζίνας.
1. Χρησιμοποιείται σε ρολά μεξικάνικης ή αραβικής πίτας.
2. Φτιάχνει υπέροχες μπρουσκέτες με γαλλική μπαγκέτα.
3. Συνοδεύει τέλεια το ψητό κρέας, την πατατοσαλάτα και την μακαρονοσαλάτα.
4. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 ημέρα. Πρέπει να σκεπαστεί καλά με διάφανη μεμβράνη για να μη μαυρίσει το αβοκάντο. Η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται στο dip.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού