Search
Close this search box.
Βιολογική γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής

Βιολογική γαλοπούλα

Η βιολογική γαλοπούλα εισέρχεται δυναμικά στην Ελληνική κουζίνα και αντιπροσωπεύει έναν κόσμο όπου η ποιότητα, η γεύση και η βιωσιμότητα συναντούν την παράδοση. Η βιολογική γαλοπούλα δεν είναι απλώς μια εναλλακτική επιλογή στην κατανάλωση κρέατος, αλλά μια έκφραση της δέσμευσης για υγιή διατροφή και σεβασμό στο περιβάλλον.

Εκτρεφόμενη σε φυσικό περιβάλλον, με πρόσβαση σε πιστοποιημένους εξωτερικούς χώρους και με φυσικές, βιολογικές τροφές, η βιολογική γαλοπούλα απολαμβάνει μια ζωή χωρίς την πρόσθετη εφαρμογή των αντιβιοτικών ή των ορμονών ανάπτυξης. Η συνειδητή επιλογή βιολογικής γαλοπούλας αντανακλά μια ευρύτερη ανησυχία για τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων μας και την επίδρασή τους στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Το κρέας της βιολογικής γαλοπούλας είναι πλούσιο σε γεύση και υφή, κάτι που οφείλεται στη φυσική διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής των πουλερικών.

Επιπλέον, η επιλογή βιολογικής γαλοπούλας έναντι της συμβατικής στηρίζει τις μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κοινότητα, δίνοντας ώθηση και σε άλλους να προτιμήσουν τις πρακτικές της οικολογικής και βιολογικής εκτροφής. Επιλέγοντας βιολογική γαλοπούλα για το εορταστικό τραπέζι, το μπάρμπεκιου του Σαββατοκύριακου ή για οποιαδήποτε άλλη περίσταση, επιλέγετε έναν τρόπο διατροφής που τιμά τη γεύση, την υγεία και το περιβάλλον.

Η γαλοπούλα είναι ένα πουλερικό που καταναλώνεται κυρίως στην Αμερική και στη Αγγλία και αποτελεί το βασικό «πιάτο» της Ημέρας των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων. Από εκεί, η κατανάλωσή της εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα. Ψητή ή γεμιστή, θα την δούμε να διακοσμεί κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να αποτελεί τον πυρήνα των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων.

Η προέλευση της γαλοπούλας

Η γαλοπούλα είναι ένα πτηνό γηγενές της Βορείου Αμερικής. Ανήκει στην οικογένεια των φασιανίδων (Phasianidae) και το γένος των μελεαγρίδων (Meleagris). Είναι συγγενής με την αγριόρνιθα και τον φασιανό. Στο Μεξικό εξημέρωσαν για πρώτη φορά τη γαλοπούλα πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Από εκεί, τον 15ο αιώνα, οι κονκισταδόρες εισήγαγαν την γαλοπούλα  στην Ευρώπη. Η προέλευσή της τής έδωσε και την Ελληνική της ονομασία «Ινδιάνος» (ή «Διάνος»). Η ονομασία της στα Αγγλικά (Turkey) προήλθε από το γεγονός στην Αγγλία εισήγαγαν ένα συγκεκριμένο είδος γαλοπούλας από την Τουρκία. Μία άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι οι Άγγλοι είχαν δώσει αυτό το όνομα σε ένα είδος φραγκόκοτας από τη Μαδαγασκάρη, μιας και το είδος αυτό το προμηθεύονταν από την Τουρκία. Στη συνέχεια, και με την αποίκηση της Αμερικής, έδωσαν το όνομα αυτό και στην γαλοπούλα, πιθανότατα λόγω ομοιότητας των δύο ειδών.

Στην Ελλάδα, η γαλοπούλα υπολογίζεται ότι ήρθε κατά τον 16ο με 17ο αιώνα. Θα την βρούμε να εκτρέφεται κυρίως στους νομούς Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Λακωνίας και Σερρών. Κάποιοι πτηνοτρόφοι εισάγουν νεογνά και τα εκτρέφουν μέχρι το επιθυμητό μέγεθος, ενώ άλλοι εκτρέφουν την Ελληνική ποικιλία, που είναι η μαύρη γαλοπούλα, γνωστή και ως μπρονζέ. Αυτήν θα την βρούμε κυρίως στις Σέρρες, αλλά δεν αποκλείεται να την συναντήσουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η παραγωγή της γαλοπούλας στην Ελλάδα είναι μικρή, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης, αφού η κατανάλωση αυτού του πτηνού στην χώρα μας περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις ημέρες των Χριστουγέννων. Έτσι, η Ελλάδα έρχεται στην 19η θέση στην παραγωγή γαλοπούλας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό μόλις 2% της συνολικής παραγωγής. Την μεγαλύτερη παραγωγή την έχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Η διατροφική αξία της βιολογικής γαλοπούλας

Το κρέας της γαλοπούλας είναι λευκό όπως του κοτόπουλου, και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Επειδή οι βιολογικές γαλοπούλες ζουν και κινούνται ελεύθερες στην ύπαιθρο και η διατροφή τους είναι προσεγμένη, το κρέας τους έχει ελάχιστο λίπος, αν και είναι λίγο πιο σκληρό από αυτό του κοτόπουλου. Στη γαλοπούλα θα βρούμε ικανή ποσότητα σιδήρου και αρκετές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως Β2, Β3, Β6 και Β12. Από την γαλοπούλα θα πάρουμε ακόμα φώσφορο και ένα αρκετά καλό ποσοστό ψευδαργύρου. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά δίνουν στην γαλοπούλα τεράστια διατροφική αξία.

Τα οφέλη που προσφέρει η βιολογική γαλοπούλα στην υγεία

Η θρεπτική αξία της γαλοπούλας είναι μεγάλη. Οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει δίνουν στον οργανισμό ενέργεια, βοηθούν στην ανάπτυξή του, καθώς και στην ανάπτυξη ενός καλού ανοσοποιητικού. Η γαλοπούλα είναι ιδανικό κρέας για δίαιτα και την διατήρηση ενός ιδανικού βάρους, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνουμε.

Οι πρωτεΐνες είναι το δομικό υλικό των μυών και μόλις τα 100 γραμμάρια γαλοπούλας μας προσφέρουν σχεδόν το μισό της ημερήσιας απαίτησης που έχει ο οργανισμός μας.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πολύ σημαντικές για την διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας.  Η Β12 είναι βασική βιταμίνη που βοηθά στο χτίσιμο των ιστών, την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και είναι μία σημαντική πηγή ενέργειας. Βοηθά ακόμα στην οξυγόνωση και είναι από τις βασικές βιταμίνες που μας προσφέρει η γαλοπούλα. Επίσης, η Β12 μαζί με την Β2 συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Η γαλοπούλα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Β3 και Β6. Η Β3 είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθά και στην διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Η Β6 είναι από τις βασικές βιταμίνες που βοηθούν στο χτίσιμο του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων στο αίμα και βοηθά στον καλό και αποτελεσματικότερο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Τέλος, είναι μία βασική βιταμίνη για την προστασία και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Στην γαλοπούλα θα βρούμε και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μία ορμόνη που βοηθά στην χαλάρωση και μας δίνει το αίσθημα της ευφορίας.

Ο φώσφορος που θα πάρουμε από την κατανάλωση της γαλοπούλας, βοηθά στην καλή υγεία των των οστών και των δοντιών, στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του  νευρικού συστήματος. Αν και το ποσοστό σιδήρου που περιέχει η βιολογική γαλοπούλα δεν είναι τόσο υψηλό όσο αυτό που θα πάρουμε από το κόκκινο κρέας, εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και πολύ σημαντικός για την καταπολέμηση της αναιμίας

Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι η γαλοπούλα είναι φτωχή σε θερμίδες και περιέχει ελάχιστα λιπαρά. Όπως και αν την καταναλώσουμε είναι ιδανική για δίαιτα, αρκεί να αφαιρέσουμε το δέρμα και, κυρίως, την γέμιση (αν υπάρχει). Αποτελεί δε ιδανική και πολύ θρεπτική τροφή για παιδιά.

Συμβατική Γαλοπούλα Σε Φάρμα

Γιατί να προτιμήσω βιολογική γαλοπούλα;

Κατά την εκτροφή της βιολογικής γαλοπούλας ακολουθούνται αυστηρά πρότυπα. Οι πτηνοτρόφοι προσπαθούν να τους δώσουν έναν φυσικό τρόπο ζωής, οπότε ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους το περνάνε στην ύπαιθρο. Το ράμφος τους το κρατάνε ατόφιο (δεν γίνεται αποράμφωση) ώστε να μπορούν να τραφούν στην ύπαιθρο. Η διατροφή τους αποτελείται από φρέσκο τριφύλλι και βιολογικές τροφές από σιτηρά. Επίσης, δεν τους χορηγούνται αντιβιοτικά ή άλλου είδους φάρμακα, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Σαν αποτέλεσμα, οι βιολογικές γαλοπούλες έχουν κρέας λίγο πιο σφιχτό και σαφώς λιγότερο αποθηκευμένο λίπος σε σχέση με αυτές της συμβατικής εκτροφής.

Συνταγές με γαλοπούλα

Συνταγές για γαλοπούλα θα βρούμε πολλές. Οποιοσδήποτε οδηγός μαγειρικής περιέχει αρκετούς τρόπους για να μαγειρέψουμε τη γαλοπούλα, ενώ στο διαδίκτυο θα βρούμε ακόμα περισσότερους. Οι δύο πιο συνηθισμένοι, όμως, τρόποι που μαγειρεύεται η γαλοπούλα είναι ψητή και γεμιστή. Βέβαια, στο εμπόριο θα βρούμε και αλλαντικά με κρέας γαλοπούλας, όπως καπνιστό ή βραστό ζαμπόν, καθώς και λουκάνικα. Οι επιλογές αυτές μας δίνουν και άπειρες συνταγές για να πειραματιστούμε με νέους συνδυασμούς και γεύσεις.

Από που μπορώ να προμηθευτώ βιολογική γαλοπούλα

Βιολογική γαλοπούλα θα βρούμε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε πιστοποιημένα κρεοπωλεία, καθώς και σε αρκετά (αν όχι σε όλα) τα σούπερ μάρκετ. Εκτός ίσως από τα κρεοπωλεία, θα την βρούμε να πωλείται συσκευασμένη. Μπορούμε να αγοράσουμε ολόκληρη γαλοπούλα, φέτες, ή και μέρος της, όπως μπούτι γαλοπούλας. Η βιολογική γαλοπούλα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα φθηνή, η τιμή της όμως δεν είναι και απαγορευτική. Αν αναλογιστούμε μάλιστα τα οφέλη που μας προσφέρει η ποιότητα του βιολογικού κρέατος και η υψηλή της διατροφική αξία, αξίζει να ξοδέψουμε κάτι επιπλέον για το γιορτινό μας τραπέζι και όχι μόνο.

Η γαλοπούλα στην καθημερινή διατροφή

Η γαλοπούλα είναι μία εκπληκτική τροφή που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας. Ένα σάντουιτς με βραστή ή καπνιστή γαλοπούλα είναι ένα τέλειο κολατσιό για το σχολείο ή το γραφείο. Ακόμα καλύτερα θα είναι αν στο σάντουιτς αντί για αλλαντικά, βάλουμε κομμάτια από μαγειρεμένη γαλοπούλα που μπορεί να έχει περισσέψει. Τα λουκάνικα γαλοπούλας είναι επίσης πολύ νόστιμα, αν και σαν αλλαντικό καλό θα είναι η κατανάλωσή τους να είναι περιορισμένη. Μία μερίδα στήθους γαλοπούλας (κατά προτίμηση χωρίς το δέρμα) είναι ένα πολύ χορταστικό γεύμα με λίγες θερμίδες και ιδανικό για δίαιτα. Φυσικά, σαν παραδοσιακό, πλέον, Χριστουγεννιάτικο γεύμα, η ψητή γαλοπούλα είναι μία οπτική και γευστική λιχουδιά. Προσοχή όμως στη γέμιση: με μέτρο, γιατί αυτή ο βασικός υπεύθυνος για τα επιπλέον κιλά.

Συνταγές με Βιολογική γαλοπούλα

Θα προστεθούν σύντομα...