Search
Close this search box.
11 Οκτωβρίου 2022
11 Οκτωβρίου 2022

Χυμός αγγουριού: τον ήπιαμε και σας λέμε την γνώμη μας!

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Ενυδατικός, δροσιστικός, εύγευστος και ιδιαίτερα αρωματικός, ο χυμός αγγουριού είναι εύκολος και γρήγορος στην παρασκευή του.

Ο χυμός αγγουριού είναι κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Μάλιστα, είναι τόσο εύκολο να παρασκευαστεί, που δύσκολα θα τον βρούμε στην αγορά, παρά μόνο σε συνδυασμό με άλλα φρούτα και λαχανικά, σαν χυμό ή σαν smoothie.

Αν χρησιμοποιήσουμε βιολογικά αγγούρια, τότε θα απογειώσουμε την γεύση του. Οι παραλλαγές του είναι πολλές, εμείς δοκιμάσαμε την απλούστερη και σας δίνουμε οδηγίες.

Η συνταγή

Συστατικά

  • 3 μεσαία βιολογικά αγγούρια
  • Δροσερό ή κρύο νερό (προαιρετικά και προσθέστε το σιγά σιγά, για να μην αραιώσει πολύ ο χυμός)
  • Χυμός λάιμ ή λεμονιού (για γεύση, εάν είναι επιθυμητό)

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το αγγούρι και αφαιρούμε τις 2 άκρες του (στο κοτσάνι και στο πίσω μέρος του).

Αν έχουμε αποχυμωτή, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Τεμαχίζουμε το αγγούρι σε μικρότερα κομμάτια και το περνάμε από τον αποχυμωτή για να βγάλει τον χυμό του. Η φλούδα του αγγουριού είναι πολύ ωφέλιμη και ο αποχυμωτής θα στραγγίξει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες της, προσθέτοντάς τις στον χυμό μας.

Αντίθετα, αν χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ ή μούλτι ξεφλουδίζουμε το αγγούρι και αφαιρούμε τους σπόρους του. Αφού το πολτοποιήσουμε, βγάζουμε τον χυμό του με ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι ή με τουλουπάνι, εφαρμόζοντας αρκετή πίεση για να μην χαθεί μεγάλο μέρος του χυμού. Για να αραιώσουμε τον χυμό, αρκεί να προσθέσουμε λίγο νερό (όσο επιθυμούμε). Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε χυμό από λεμόνι ή λάιμ. Καλό είναι να τον καταναλώσουμε άμεσα. Αν περισσέψει, το αφήνουμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για λίγες ώρες.

Η δοκιμή

Η πρώτη γουλιά μας ξάφνιασε ευχάριστα.  Είναι ένας δροσιστικός και εύγευστος χυμός και η παρασκευή του δεν μας πήρε περισσότερο από 5 λεπτά!  Τώρα το καλοκαίρι, ο χυμός αυτός είναι ιδανικός για κάποιον που θέλει να ξεδιψάσει και να ενυδατώσει τον οργανισμό του γρήγορα και εύκολα.

Χυμός Αγγουριού, Γεύση Και Υγεία

Χυμός αγγουριού: οφέλη για την υγεία μας

Ο χυμός αγγουριού δεν είναι μόνο δροσιστικός. Μπορεί να νομίζουμε ότι το αγγούρι δεν είναι τίποτε περισσότερο από νερό, όμως είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ηλεκτρολύτες, διαιτητικές ίνες και άλλων πολυφαινολικών ενώσεων.  Για το λόγο αυτό θεωρείται και υπερτροφή (superfood).

Το οφέλη του, λοιπόν, είναι πάρα πολλά.

Αποτοξίνωση:  Ο χυμός αγγουριού εκτός από την ενυδάτωση που προσφέρει, είναι ιδανικός για αποτοξίνωση, καθώς ενισχύει την καλή λειτουργία των νεφρών.

Οστεοπόρωση:  Μέταλλα που περιέχει, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το κάλιο, βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού:  Τα αξιοσημείωτα επίπεδα βιταμίνης C που περιέχει μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.  Η βιταμίνη C επίσης συμπεριφέρεται ως αντιοξειδωτικό, αναζητώντας και εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό.

Αιμορραγίες: Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στο χυμό αγγουριού και μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της πήξης του αίματος και να επιταχύνει την επούλωση ιστών που έχουν υποστεί βλάβη.

Νευρικό σύστημα:  Το ασβέστιο που περιέχει το αγγούρι λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης σε ορισμένες καταστάσεις και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία του νευρικού συστήματος στους μύες. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο χυμό του αγγουριού σημαίνει ότι οι σωματικές δραστηριότητες βελτιστοποιούνται.

Ορμονικές διαταραχές:  Ακόμη το ασβέστιο βοηθά στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και της υπόφυσης, με αποτέλεσμα οι ορμόνες διατηρούνται σε κανονικά επίπεδα.

Αντικαρκινικά αποτελέσματα:  Ορισμένα από τα ενεργά συστατικά και οι λιγνάνες των φυτών που βρίσκονται στα αγγούρια έχουν άμεση σχέση με αντικαρκινικά αποτελέσματα, καθιστώντας το αγγούρι και τον χυμό του ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο για να επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου.

Όραση:  Η όραση ωφελείται επίσης από το χυμό αγγουριού, αφού αυτός περιέχει μέσες ποσότητες βιταμίνης Α και άλλα αντιοξειδωτικά.

Ουρικό Οξύ:  Ο οργανισμός για να διασπάσει κάποιες ουσίες που λέγονται πουρίνες, δημιουργεί μία χημική ουσία, το ουρικό οξύ. Αυτή η ουσία φιλτράρεται στα νεφρά και αποβάλλεται με τα ούρα.  Αν το σώμα δεν μπορεί να απομακρύνει αρκετό μέσω των ούρων, αυτό δημιουργεί κρυστάλλους στις αρθρώσεις.  Ο χυμός αγγουριού βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και επειδή είναι ιδιαίτερα αλκαλικός σαν αποτέλεσμα μπορεί να απομακρύνει τους κρυστάλλους ουρικού οξέος από τις αρθρώσεις.

Αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη:  Έρευνες σε εξέλιξη δείχνουν ότι το αγγούρι καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.

Πονοκέφαλοι:  Αν έχετε πονοκέφαλο από οποιαδήποτε αιτία, φάτε λίγο αγγούρι πριν ξαπλώσετε και ξυπνήστε ανανεωμένοι και χωρίς πονοκέφαλο.  Επειδή τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σάκχαρα και ηλεκτρολύτες, επαναφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από το σώμα σας.  Αντίο πονοκέφαλοι!

Δυσοσμία στόματος:  Πάρτε μια φέτα αγγουριού και πιέστε την στον ουρανίσκο σας με τη γλώσσα σας για 30 δευτερόλεπτα.  Αυτό θα σκοτώσει τα βακτηρίδια που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση της κακής αναπνοής.

Ενέργεια:  Επειδή το αγγούρι περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες και βιταμίνη Β, χαρίζει ενέργεια με έναν πολύ υγιεινό και νόστιμο τρόπο.

Δυσκοιλιότητα:  Το αγγούρι μπορεί να θεραπεύσει και από τη δυσκοιλιότητα.  Η προσθήκη ενός αγγουριού στην καθημερινή σας διατροφή θα σας απαλλάξει από τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Έγκαυμα:  Αν έχετε καεί από τον ήλιο και δεν έχετε κάποια κρέμα ή αλοιφή για την περίσταση, τρίψτε λίγο αγγούρι στο σημείο του εγκαύματος και θα σας ανακουφίσει.

Κυτταρίτιδα και ρυτίδες:  Το αγγούρι ενεργοποιεί το κολλαγόνο στο δέρμα και έτσι συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος και των ρυτίδων.

Περιποίηση προσώπου:  Αν θέλετε ένα λαμπερό και υγιές δέρμα ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή.  Κόψτε ένα αγγούρι σε μια κατσαρόλα με νερό.  Αφού βράσει, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.  Σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα και αφήστε τον ατμό να διαπεράσει το πρόσωπό σας.  Ενώ το δέρμα σας θα επωφελείται από τα ευεργετικά συστατικά του ατμού αυτού, εσείς θα αισθανθείτε ήρεμοι και ανανεωμένοι.

Περιποίηση ματιών:   Τα αγγούρια χρησιμεύουν και ως θεραπεία στην περιοχή των ματιών.  Κόψτε δύο χοντρές φέτες από ένα κρύο αγγούρι.  Ξαπλώστε σε  ένα άνετο μέρος και χαλαρώσετε.  Τοποθετήστε τα αγγούρια στα μάτια σας για περίπου 10 έως 15 λεπτά.

Άλλες χρήσεις του αγγουριού

Το αγγούρι εκτός από τα θεραπευτικά του οφέλη έχει και ιδιότητες που δύσκολα θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Παπούτσια:  Τρίψτε τα παπούτσια σας με μια φέτα από αγγούρι.  Αυτό θα τους δώσει λάμψη και θα απωθεί το νερό.

Τζάμια και καθρέφτες:  Τρίψτε μια φέτα αγγουριού στον καθρέφτη του μπάνιου και θα έχετε διπλό όφελος:  οι υδρατμοί θα κρατηθούν μακριά από τον καθρέφτη σας και ταυτόχρονα θα αποκτήσετε ένα spa που με το ευχάριστο άρωμά του θα σας φτιάξει τη διάθεση.

Τοίχοι:  Χρησιμοποιήστε το αγγούρι (ακαθάριστο) και σαν γόμα για να σβήσετε μουτζούρες από μαρκαδόρους ή κραγιόν από τους τοίχους.

Κήπος:  Το αγγούρι μπορεί ακόμα να διώξει τα παράσιτα από τον κήπο σας.  Τοποθετήστε ένα μπολ με τρεις ή τέσσερεις φέτες αγγουριού στον κήπο σας.  Τα συστατικά του αγγουριού προκαλούν δυσφορία στα παράσιτα με αποτέλεσμα αυτά να ψάξουν αλλού κατοικία.

Οι παρενέργειες

Πώς;  Είναι δυνατόν το αγγούρι με τις τόσο ευεργετικές του ιδιότητες να έχει παρενέργειες;  Φάρμακο είναι;

Η απάντηση και στις δύο αυτές ερωτήσεις ναι.  Το αγγούρι και ο χυμός του είναι, όπως είδαμε και παραπάνω, ένα θαυματουργό φάρμακο και σαν όλα τα φάρμακα μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες.

Το αγγούρι περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται cucurbitacin.  Αυτό μπορεί να φέρει δυσπεψία και να δημιουργήσει αέρια στο στομάχι.  Άνθρωποι επιρρεπείς στην κατάσταση αυτή καλό θα είναι να μειώσουν την κατανάλωση αγγουριού.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν αλλεργίες σε ορισμένα συστατικά του αγγουριού και αυτό να προκαλεί οίδημα (πρήξιμο) στη γλώσσα, στο λαιμό ή στο στόμα.

Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αγγουριών και χυμού αγγουριού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του.  Μην τρομάζετε όμως, γιατί για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να καταναλώσετε αρκετά κιλά αγγουριών μέσα σε μία ημέρα για να παρουσιάσετε έλλειψη νερού σε επίπεδα αφυδάτωσης.

Μερικές ακόμη συνταγές για χυμό αγγουριού

Αν ο ουρανίσκος δεν έμεινε αρκετά ικανοποιημένος από την γεύση του απλού αυτού χυμού και ζητάει κάτι περισσότερο, βρήκαμε δύο ακόμη συνταγές με χυμό αγγουριού για σας:

Συστατικά

  • 1 αγγούρι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ
  • 2-3 φύλλα μέντας (προαιρετικά)
  • 1 μικρό κομμάτι του γαρίφαλου
  • 1 κουταλιά μέλι
  • Λίγα κομμάτια θρυμματισμένο πάγο

Εκτέλεση

Αυτή η συνταγή είναι απλή και γρήγορη και αρκεί για δύο άτομα.

Απλά πλύνετε το αγγούρι και το κόψτε το σε κομμάτια.

Ξύστε ελαφρά την επιδερμίδα του τζίντζερ και κόψτε το σε κομμάτια.

Ρίξτε τα όλα στο μίξερ με ένα μικρό κομμάτι του γαρίφαλου, το τζίντζερ και τα φύλλα μέντας.

Σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια με παγάκια.

Και μία συνταγή για να διαλύσετε το ουρικό οξύ από τις αρθρώσεις:

Συστατικά:

  • 1 μεσαίου μεγέθους αγγούρι
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 2 εκατοστά από ρίζα τζίντζερ

Εκτέλεση:

-Προετοιμάστε τα συστατικά. Καθαρίστε τα καλά πρώτα.

-Κόψτε το αγγούρι σε μικρά κομμάτια και το περάστε το από τον αποχυμωτή.

-Καθαρίστε καλά το σέλερι και βεβαιωθείτε ότι βγάλατε όλες τις σκληρές ίνες από το κλωνάρι.

-Κόψτε το λεμόνι και καθαρίστε το τζίντζερ.

-Βάλτε τον χυμό του αγγουριού με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε λίγο νερό αν είναι απαραίτητο.

Πίνετε αυτό το ρόφημα μία ή δύο φορές την ημέρα μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στον πόνο των αρθρώσεων.

Μερικές επιπλέον πληροφορίες για τον χυμό αγγουριού

Το αγγούρι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρπούζι, το πεπόνι και το κολοκύθι.  Μπορεί να το θεωρούμε λαχακικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι φρούτο.  Λέγεται πως γεννήθηκε στην Ινδία, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο. Το σίγουρο είναι ότι έχει αναπτυχθεί στη Δυτική Ασία για 3000 χρόνια.  Στην Ευρώπη πιθανότατα μεταφέρθηκε από τους Ρωμαίους.

Συμπέρασμα

Ο χυμός αγγουριού είναι ένας εύγευστος, δροσιστικός και πολύ θρεπτικός χυμός.  Έχει πάρα πολλά οφέλη και, αν δεν είστε αλλεργικοί σε κάποια συστατικά του, άκρως ασφαλής στην κατανάλωση.  Ιδανικός για διατροφή χαμηλών θερμίδων, κετογενική διατροφή, χορτοφαγική και vegan. Εμείς που τον δοκιμάσαμε, σας τον συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Καίτη Ψαρά
Η ζωή είναι ένα ταξίδι και τα ταξίδια είναι η ζωή μου… ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης, γεμάτα πρωτόγνωρες εικόνες και γεύσεις.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.