Search
Close this search box.

Κουνουπίδι ογκρατέν

Το κουνουπίδι ογκρατέν αποτελεί μια από τις κλασσικότερες συνταγές στην Γαλλία, την πατρίδα του τυριού. Κάθε χώρα έχει πλέον δώσει τον δικό της χαρακτήρα σε αυτό το υπέροχο πιάτο.

Μερίδες

6 άτομα

Προετοιμασία

10 λεπτά

Αναμονή

Εκτέλεση

25 λεπτά

Περιεχόμενα συνταγής
Χριστίνα Μανωλάκη
Το μοτό μου: Αν το προϊόν είναι καλό, μπορεί να πουληθεί και από μόνο του! μένει εγώ να το βάλω σε μια «σωστή συσκευασία».

Συνταγή για Κουνουπίδι ογκρατέν

Βασικά συστατικά

200 γρ. φέτα
100 γρ. γραβιέρα
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 μεγάλο βιολογικό κουνουπίδι
1 κουτί κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές βούτυρο και 1 κουταλιά για το ταψί
75 ml γάλα
5 κουταλιές αλεύρι σίτου (ή αλεύρι αμυγδάλου)
1 αυγό χτυπημένο

Προαιρετικά συστατικά

μοσχοκάρυδο
σκόρδο (ψιλοκομμένο ή σε νιφάδες)
αλάτι
πιπέρι

Προετοιμασία συνταγής

Το πρώτο βήμα για να φτιάξουμε κουνουπίδι ογκρατέν είναι να αφαιρέσουμε το κοτσάνι και να σπάσουμε το κουνουπίδι σε κομμάτια. Τα πλένουμε καλά σε ένα μπολ γεμάτο κρύο νερό.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα (για την μπεσαμέλ)
Ταψί ή πυρέξ (για το τελικό ψήσιμο)
Μεγάλο μπολ (για το πλύσιμο του κουνουπιδιού)
Μαχαίρι κοφτερό
2 κουτάλια της σούπας
1 κουταλάκι του γλυκού
1 μικρό μπολ (για το χρύπημα του αυγού)
σουρωτήρι

Εκτέλεση συνταγής

Ρίχνουμε μέσα σε αλατισμένο νερό τα κομμάτια του κουνουπιδιού και μόλις πάρει βράση τα αφήνουμε για 8 – 10 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε από το νερό και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, για να βγάλουν όλα τα νερά τους.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε 1 – 2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε έπειτα σταδιακά το γάλα και την κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ .Στη συνέχεια ρίχνουμε το χτυπημένο αβγό, τη φέτα, τη μισή γραβιέρα και τη μισή παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο , το αλάτι και το πιπέρι.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια κουνουπιδιού. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα  και πασπαλίζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα τυριά.

Ψήνουμε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Κουνουπίδι ογκρατέν

Κουνουπίδι ογκρατέν, θρεπτική αξία συνταγής

Αν εξαιρέσουμε τη μεγάλη ποσότητα τυριών που περιέχει η συνταγή, το κουνουπίδι έχει  εξαιρετική  διατροφική αξία. Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, η καθημερινή του κατανάλωσή συμβάλλει στην προστασία διάφορων νόσων της καρδιάς και στη μείωση της εμφάνισης του καρκίνου.  Αξίζει , τέλος, να επισημανθεί η μεγάλη ποσότητα  βιταμίνης C ( 49 mg- 100 gr )  και καλίου ( 300 mg – 100gr ) που περιέχει.

Παραλλαγές

Επιλέξτε τα τυριά που εσείς προτιμάτε, αρκεί να λιώνουν καλά με την θερμοκρασία ώστε το κουνουπίδι ογκρατέν να έχει την σωστή υφή.

Οι νέες  τάσεις της διατροφής , οι οποίες εξαπλώνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό σε όλο τον κόσμο και προσελκύουν  ολοένα και περισσότερους οπαδούς,  επιτάσσουν τον περιορισμό των υδατανθράκων  (πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) , με αποτέλεσμα να καλείται το κουνουπίδι να αναλάβει τον ρόλο του διεκπεραιωτή στην αντικατάσταση αυτών των τροφών.

Διάσημοι  μάγειρες από όλο τον κόσμο, όπως o Gordon Ramsay, Jamie Oliver, αναβάθμισαν το κουνουπίδι από τις ταπεινές σαλάτες  του χειμώνα  σε πρωταγωνιστή  αξιοζήλευτων  συνταγών. Λατρεμένη συνταγή μικρών και μεγάλων και αναπόσπαστο πιάτο κάθε οικογενειακού τραπεζιού αποτελεί, πλέον, το κουνουπίδι ογκρατέν.

Ποιος μπορεί, άλλωστε,  να αντισταθεί στη “σαγηνευτική”  όψη ενός ογκρατέν;  

Το κουνουπίδι ογκρατέν αποτελεί μια από τις πιο κλασσικές συνταγές στην Γαλλία.  Συνήθως μαγειρεύεται ως συνοδευτικό για κρέας ή κοτόπουλο ψητό. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι  προτιμούν  να το απολαμβάνουν  μόνο του, καθώς  αποτελεί ταυτόχρονα ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα. Άλλωστε το ταπεινό αυτό λαχανικό  ξεχωρίζει από μόνο του στην γεύση που με τη συντροφιά των τυριών και μιας καλομαγειρεμένης  μπεσαμέλ  προβιβάζεται σε ένα αξιοζήλευτο  πιάτο.

Αναλογιστείτε μόνο με πόση λαχτάρα και προσμονή ανυπομονείτε να δοκιμάσετε την πιο γευστική και ακαταμάχητη μπουκιά.  Συμβουλή προς τους λάτρεις του κουνουπιδιού ογκρατέν: για να μην τσακωθείτε για την τελευταία μπουκιά καλό θα ήταν να φτιάξετε 2  ταψιά κουνουπίδι ογκρατέν. Για να καταπλήξετε, λοιπόν, ακόμη και τους πιο δύσπιστους.

Tips

Για τη συνταγή αυτή προτιμήστε βιολογικό κουνουπίδι. Υπερτερεί τόσο σε φρεσκάδα όσο και σε γεύση έναντι των συμβατικών λαχανικών. Θα  αναδείξει τόσο πολύ γευστικά το πιάτο που θα ξαφνιάσει ευχάριστα και εσάς τους ίδιους!

Για να γίνει το κουνουπίδι ογκρατέν συμβατό με την κετογενική δίαιτα ή με οποιαδήποτε άλλη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, απλά αντικαταστήστε το αλεύρι σιταριού με αλεύρι αμυγδάλου.

Κατάλληλο για διατροφή

Χριστίνα Μανωλάκη
Το μοτό μου: Αν το προϊόν είναι καλό, μπορεί να πουληθεί και από μόνο του! μένει εγώ να το βάλω σε μια «σωστή συσκευασία».