Search
Close this search box.
Βιολογικό κουνουπίδι

Βιολογικό κουνουπίδι

Το βιολογικό κουνουπίδι είναι λαχανικό μεγάλης θρεπτικής αξίας και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά στην Ελλάδα και αποτελεί ιδανική τροφή για τις περισσότερες δίαιτες.

Το βιολογικό κουνουπίδι ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά (ή σταυροφόρα, cruciferous όπως ονομάζονται), που ονομάστηκαν έτσι λόγω του σταυροειδούς σχήματος του λουλουδιού τους. Στην οικογένεια αυτή ανήκουν επίσης το λάχανο, το μπρόκολο, το λάχανο Μιλάνου (λαχανίδα kale), το κινέζικο λάχανο και άλλα, λιγότερο γνωστά στην Ελλάδα.

Εδώ και πολλά χρόνια το κουνουπίδι μελετάται με επιμονή από ερευνητικές ομάδες για την προστασία από τον καρκίνο. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, το κουνουπίδι είναι το λαχανικό με την μεγαλύτερη κατανάλωση από τα υπόλοιπα της οικογένειας των σταυρανθών, με δεύτερο το μπρόκολο.

Και πάλι θα τονίσουμε ότι το βιολογικό κουνουπίδι υπερτερεί σημαντικά του συμβατικού, αφού για την παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Θα παρατηρήσουμε, επίσης, μεγάλη διαφορά στην γεύση του, αφού το βιολογικό κουνουπίδι είναι ασύγκριτα γευστικότερο. Εκτός από το κεφάλι του κουνουπιδιού, μπορούμε να καταναλώσουμε και τα πράσινα φύλα του. Αν τα βράσουμε θα κάνουμε μια πρώτης τάξεως σαλάτα που μπορούμε να απολαύσουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Οι παραπάνω μελέτες εστίασαν την προσοχή τους στις παρακάτω χώρες της Ευρώπης, όπου το κουνουπίδι παρουσιάζει υψηλότερη κατανάλωση:
Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Ενώ, λοιπόν, είναι γνωστή η υψηλή θρεπτική αξία του κουνουπιδιού, είναι, επίσης, φανερό ότι ο τρόπος μαγειρέματος (βραστό σε μεγάλη ποσότητα νερού) δεν είναι ο ιδανικότερος για την πρόσληψη των φυτοθρεπτικών ουσιών που μπορεί να μας προσφέρει. Τα περισσότερα ωφέλιμα συστατικά του αποβάλλονται στο νερό ή χάνονται λόγω του βρασμού.

Βιολογικό κουνουπίδι: καταγωγή και παραγωγή και πιστοποίηση

Πατρίδα του κουνουπιδιού θεωρείται η Μεσόγειος και ευδοκιμεί περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μεσογειακό κλίμα και χώμα είναι και το ιδανικότερο για την καλλιέργεια του κουνουπιδιού. Τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι καλλιεργείται στις παρακάτω χώρες:

Αίγυπτος, Αλγερία, Βόρεια Αφρική, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Πολωνία και Τουρκία. Η Ελλάδα παράγει σχετικά χαμηλές ποσότητες και οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται περισσότερο είναι οι: Αθήνα και γενικότερα η Αττική, Αρκαδία, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Μεσσηνία, Νομός Πέλλας και η Πρέβεζα.

Το αγνό, βιολογικό κουνουπίδι έχει αρκετά χαμηλότερη ζήτηση (και παραγωγή) από το συμβατικό και, για την ώρα, η αγορά του είναι σχετικά περιορισμένη. Θα βρείτε βιολογικό κουνουπίδι σε καταστήματα βιολογικών και σε μανάβικα με βιολογικά προϊόντα.

Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες, αν και είναι καλύτερα να το καταναλώσετε φρέσκο, δηλαδή, όσο το συντομότερο από την ημερομηνία αγοράς. Αν βάλετε το κουνουπίδι στην κατάψυξη, θα αλλοιωθεί η υφή του (δεν θα είναι πλέον τραγανό) και θα αλλάξει σημαντικά η γεύση του. Αποφύγετέ το, αν αυτό είναι δυνατόν.

Αναζητήστε βιολογικό κουνουπίδι σε πιστοποιημένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, όποι μπορείτε να ελέγχετε την σφραγίδα πιστοποίησης κάθε φορά που το αγοράζετε. Είναι σημαντικό να γίνεται ακριβώς αυτό στα τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά, ώστε να ελέγχουμε οι ίδιοι την ποιότητά τους και να μειώσουμε, όσο περισσότερο γίνεται, την κατανάλωση τροφίμων συμβατικής καλλιέργειας.

Υπάρχει τεράστια διαφορά στην γεύση του βιολογικού κουνουπιδιού σε σχέση με εκείνη του συμβατικού. Ναι, μεν, η τιμή του είναι υψηλότερη, αυτό, όμως, αντικατοπτρίζει την ανώτερη ποιότητά του και την διατροφική του αξία.

Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε βιολογικό κουνουπίδι από αγροκτήματα με βιολογικά προϊόντα, όταν είναι στην εποχή του. Και για όσους επιθυμούν να το καλλιεργήσουν και έχουν τον απαραίτητο χώρο (και χρόνο), κάποια φυτώρια διαθέτουν βιολογικούς σπόρους κουνουπιδιού. Η καλλιέργειά του, ιδιαίτερα όταν είναι σε μικρή κλίμακα, είναι αρκετά εύκολη και δεν θα σας προβληματίσει.

Κουνουπίδι και δίαιτα

Όλες οι δίαιτες αγαπούν το κουνουπίδι και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η συχνότερη κατανάλωσή του συνδέεται με μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται βελτίωση της κατάστασης του εντέρου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Είναι ωφέλιμο λαχανικό υψηλής θρεπτικής αξίας και χαμηλής θερμιδικής αξίας, ιδιαίτερα αγαπητό στην μαγειρική, με αμέτρητες συνταγές όπως βραστό, ογκρατέν, ομελέτα, πουρές κουνουπιδιού, σαλάτα, τουρσί, στον φούρνο, ακόμα και σε πίτσα.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού κουνουπιδιού

Θρεπτική αξία βιολογικού κουνουπιδιού

Αν θέλουμε να συμπεριλάβουμε το κουνουπίδι στην διατροφή μας, πρέπει να αναθεωρήσουμε τους τρόπους μαγειρέματός του, εξασφαλίζοντας την ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που μας προσφέρει.

Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, μπορούμε να φάμε το κουνουπίδι και ωμό. Αν πρέπει να το μαγειρέψουμε, ας επιλέξουμε ένα ελαφρύ σοτάρισμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κουνουπίδι είναι μια από τις περιεκτικότερες σε βιταμίνη C τροφή, μια βιταμίνη που καταστρέφεται σε θερμοκρασίες άνω των 180 βαθμών κελσίου.

Η κατανάλωση κουνουπιδιού τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα συστήνεται ως μέθοδος πρόληψης της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα σταυρανθή, αν και το κουνουπίδι είναι το πλέον ενδεδειγμένο λαχανικό της οικογένειας αυτής (περισσότερο από το μπρόκολο).

Μαγείρεμα κουνουπιδιού

Είναι πολλές οι μελέτες (ξεκινώντας από το 1996) που ασχολήθηκαν με την επίδραση του βρασμού στα θρεπτικά συστατικά του κουνουπιδιού αλλά και στον οργανισμό μας. Τα αποτελέσματα μας υποδεικνύουν ποιος είναι ο ιδανικότερος τρόπος για το μαγείρεμα του κουνουπιδιού, ανάλογα με τον στόχο μας.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η βύθισή του σε νερό αντενδείκνυται, σε κάθε περίπτωση. Αρκούν 3 λεπτά βύθισης του κουνουπιδιού σε κατσαρόλα γεμάτη με βραστό νερό για να αντλήσει περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά του, τα οποία στην συνέχεια αποβάλλονται με το πέταγμα του νερού.

Εναλλακτικά, προτείνεται το μαγείρεμα στον ατμό και μάλιστα το πολύ για 10 λεπτά. Η μέθοδος αυτή αποδεικνύεται ευεργετική για όσους υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή σαν μέθοδος πρόληψής τους. Και αυτό συμβαίνει επειδή το (ελάχιστα μαγειρεμένο) κουνουπίδι στον ατμό συμβάλλει στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μέσω της δέσμευσης χολικού οξέος.

Από την άλλη, αν στόχος μας είναι η αυξημένη πρόσληψη των άφθονων θρεπτικών ουσιών που περιέχει, τότε θα πρέπει να το καταναλώσουμε ωμό. Ακούγεται παράξενο και έξω από τις ελληνικές συνήθειες, η αλήθεια είναι, όμως, ότι υπάρχουν υπέροχες συνταγές που περιέχουν ωμό κουνουπίδι και, χρόνο με τον χρόνο, κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη. Ελπίζουμε αυτό να συμβεί και στην Ελλάδα.

Να τονίσουμε εδώ ότι για να λάβουμε όλη την θρεπτική αξία του κουνουπιδιού και μόνο αυτή, χωρίς υπολείμματα χημικών φαρμάκων, καλό θα είναι να στραφούμε αποκλειστικά στο βιολογικό κουνουπίδι.

Συνταγές με Βιολογικό κουνουπίδι